foto

Alastair Mackenzie

  • nar. 8.2.1970 (49 let)
    Trinafour, Perth And Kinross, Skotsko, Velká Británie

Biografie

„Strašně rád nosím kilt. Je to přímo magické, když se tartan dotýká vaší kůže, cítíte se jako hrdina."

Skotský herec Alastair Mackenzie, mladší bratr režiséra Davida Mackenzieho, se narodil roku 1970 v Trinafour, nedaleko Perthu, v rodině námořního důstojníka. Vystudoval Westbourne House School a Glenalmond College v Perthshire. Na období studia v jedné z nejdražších skotských soukromých škol dnes vzpomíná s úsměvem: „To byla hrozná škola, ten dril zabíjel jakoukoli snahu o projevy svobodného uměleckého ducha. Přesto, nebo právě proto, vzešla z této školy celá řada významných britských umělců – producent Andrew Macdonald, jeho bratr – režisér Kevin Macdonald nebo komik Phil Kay. A dodnes jsme přáteli. Možná to byl glenalmondský záměr, obrácená psychologie, řekněme, potlačit jakékoliv umělecké ambice, aby přímo vytryskly ven ... To, že se ze mě stal herec, je, jak bych tak řekl, určitý akt vzdoru člověka, který chtěl dokázat, že i ten, komu se dostalo velmi nákladného vzdělání v ústavu, z něhož vycházejí nejlepší právnící a lékaři, může mít vlastní názor na věc." V osmnácti letech odešel do Londýna. „Strašně jsem si přál, aby mě lidi nesoudili podle té soukromé školy, kde jsem studoval. Nenáviděl jsem své archaicky znějící jméno – zpočátku se ve filmech objevoval pod jménem Sam Mackenzie (pozn.aut.), chtěl jsem být jako nepopsaný list papíru. To je přece pro herce ta nejlepší deviza ...".

Přes toto prohlášení je jeho jméno neodmyslitelně spojováno s rolí mladého lairda Archieho Macdonalda v populárním britském seriálu ze skotského prostředí, MONARCH OF THE GLEN. Přestože jeho účinkování v seriálu provázela zpočátku řada protestů a poznámek na téma, že ve skutečnosti není žádný Skot (většinu života skutečně prožil mimo Skotsko a sám sebe nazývá „nobby Scots") nebo že se veze na vlně slávy Trainspottingu, kde v té době zářila jeho žena, skotská herečka Susan Vidler, stal se na pět dlouhých let mužem v kiltu číslo jedna. A tato role mu přinesla také řadu ocenění – pravidelně se umisťoval na předních místech v BBC Best of Awards – People's Choice jako nejlepší nebo nejpřitažlivější herec v kategorii dramatických seriálů. Když se pak v roce 2005 rozhodl seriál opustit, znamenalo to prakticky okamžitý konec tohoto díla.

„Jestli to bylo těžké rozhodnutí? Samozřejmě, že ano. Opustit dobrovolně něco, co vás tak velmi naplňuje, kde pracujete v mimořádně krásné části světa se skvělými lidmi, to je vždycky těžké. Nechtělo se mi, ale věděl jsem, že přišel ten čas. To nejdůležitější na dobrém příběhu je vědět, kdy ho ukončit ..."

Jeho první post-MONARCHOVSKÁ role snad nemohla být odlišnější – nízkorozpočtový béčkový horor SNUFF-MOVIE považuje jednoznačně za svou nejhorší a nejtrapnější hereckou zkušenost. Následujících osm let pro něj bylo na první pohled filmařsky chudých – objevuje se spíše v menších rolích, v Poirotovské SMRTI NA NILU, VRAŽDÁCH V OXFORDU, PŘÍPADECH DETEKTIVA MURDOCHA a dalších. „Je to velmi frustrující. Když zmizíte z prime-timu, okamžitě se začnou rojit zaručené zprávy o vašem úpadku. Ale já jsem většinou hrál ve věcech, které měly svou úroveň. Nechtěl jsem být hercem jedné role, naopak moc bych si přál, aby moje role byly jako nádherná patchworková přikrývka ... A také jsem si potřeboval uspořádat svůj soukromý život."

V současné době však opět září v poslední sérii mimořádně úspěšného dánského seriálu z politického prostředí BORGEN po boku dánské hvězdy Sidse Babett Knudsen a objevuje se také v roli lorda Rothcrofta v nejnovějším seriálovém zpracování DRACULY s Jonathanem Rhys Meyersem v hlavní roli.

Se svým bratrem, režisérem Davidem Mackenziem, spoluvlastní produkční společnost Sigma Films, která mimo jiné spolupracovala i s produkční společností Zeotrope Films Larse von Triera.

Je šťastně ženatý se skotskou herečkou Susan Vidler, s níž se poznal při natáčení filmu CALIFORNIA SUNSHINE, který režíroval jeho bratr, žijí v severním Londýně, mají dvě děti – dceru Marthu a syna Freddieho.

„Ne, rozhodně si nemůžu nijak stěžovat, během své herecké kariéry jsem navštívil spoustu nádherných míst, účastnil jsem se mnoha skvělých projektů. Jediné, co mě trápí, je určitý pocit vykořeněnosti z rodného prostředí, krize identity. Jsem Skot, cítím se být Skotem, ale žiju s rodinou v Londýně. Můj bratr a sestra, kteří žijí v Glasgow a v Edinburghu, mají jasno. Jsou s tou krásnou krajinou a dědictvím našich předků spojeni, já, bohužel, ne."

helianto

Herecká filmografie

Filmy

2019 Backdraft 2
2018 Outlaw King
Peterloo
2016 93 Days
2015 Redistributors
2013 Slečna Marplová: Karibské tajemství (TV film)
Společnost hrdinů
The Sweeter Side of Life (TV film)
2012 Candle to Water
2011 Monster Mutt
Perfect Sense
You Instead
2008 Na hraně lásky
New Town Killers
2007 Reichenbach Falls (TV film)
2006 Hledači mušlí (TV film)
2005 Snuff-Movie
2002 Last Great Wilderness, The
Strange (TV film)
1997 California Sunshine
1995 Boca a boca
1994 Dračí svět

TV seriály

2017 The Loch (TV seriál)
Episode 6 (E06)
Episode 5 (E05)
Episode 4 (E04)
další epizody (6)
2016 Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
Habeas Corpus (S18E01)
2015 Wolf Hall (TV seriál)
Mistři přízraků (E06)
Nepříjemnosti (E05)
Anna Regina (E03)
další epizody (4)
2014 Drákula (TV seriál)
Čtyři růže (E09)
Přijď zemřít (E08)
Sluha dvou pánů (E07)
2013 Drákula (TV seriál)
O netvorech a lidech (E06)
Ďáblův valčík (E05)
Kupčení s osudem (E03)
Vláda (TV seriál)
Volby (S03E10)
Rozum a cit (S03E09)
Vlastní postoj (S03E08)
další epizody (8)
2012 Lip Service (TV seriál)
Episode 5 (S02E05)
Skins (TV seriál)
Mini (S06E05)
2011 Černé zrcadlo (TV seriál)
Národní hymna (S01E01)
2010 Vraždy v Oxfordu (TV seriál)
Přichází náhlá smrt (S04E03)
2009 Případy detektiva Murdocha (TV seriál)
Hadi a žebříky (S02E02)
2008 Mentalista (TV seriál)
2007 M.I.High (TV seriál)
2004 The Brief (TV seriál)
Hercule Poirot (TV seriál)
Smrt na Nilu (S09E03)
2002 Strange (TV seriál)
2000 Monarch of the Glen (TV seriál)
1999 Psychos (TV seriál)
1995 Game On! (TV seriál)
Hamish Macbeth (TV seriál)
1993 Chef! (TV seriál)
1991 Soldier Soldier (TV seriál)
1987 French and Saunders (TV seriál)
1986 Lovejoy (TV seriál)
1972 Dobrodružství Černého bleska (TV seriál)

Dokumentární

2006 Starověký Řím: Vzestup a pád impéria (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace