Reklama

Reklama

Vraždy v Oxfordu

(seriál)
  • Velká Británie Inspector Lewis (více)
Trailer
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (2006–2015), 50 h 15 min (Minutáž: 45–94 min)

Hrají:

Kevin Whately, Clare Holman, Rebecca Front, Cathy Tyson, Bradley James, Cheryl Campbell, Jenny Seagrove, Adrian Rawlins, Beth Goddard, Emily Beecham (více)
(další profese)

Série(9) / Epizody(42)

Obsahy(1)

Inspektor Lewis se po letech vrací do Oxfordu, kde od smrti manželky ještě nebyl. Okamžitě se ujímá vyšetřování případu vraždy studentky, kterou někdo zastřelil ve spánku... (TV Prima)

Videa (2)

Trailer

Recenze (31)

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Velmi podobné seriálu Vraždy v Midsomeru (i když je zmiňovaná volná návaznost na Inspektor Morse, jenž je občas zmiňován, hlavním vyšetřovatelem je nyní jeho bývalý pomocník Lewis), proto jsem se na to také začala dívat. V porovnání s Midsomerem zde máme mnohem atraktivnější prostředí Oxfordu a jeho univerzity a v dosud viděných dílech zajímavé náměty (např. matematický aparát ke kvantové teorii, automobilovou firmu, řecké mýty, bestseller od bývalého kriminálníka či padělky dopisů), ale jednotlivé díly jich kvalitou už nedosahují, natož aby to mohlo konkurovat takové Foylově válce či dokonce Případům bratra Cadfaela (a to záměrně nesrovnávám s Sherlockem nebo s Whitechapelem, neboť nejde srovnávat nesrovnatelné). ()

maoc 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Koukáme na to rádi jako relax. Není to špatně. Seriál se snaží postupně reflektovat i témata doby - stalking, kyberzločin, drogovou problematiku, vliv sociálních sítí, atd., ale základ je zemitě anglický - univerzitní prostředí, exteriéry a interiéry Oxfordu a sídel šlechty, církev, modrá krev a lůza, klidné záběry bez násilí a okatě gore scén, vždy více než jedna vražda a diváka nenechat do konce na nic moc přijít a v závěru vše poměrně rychle a někdy nevěrohodně vyřešit. Lewis navazuje na Morse. Spíš myšlenkově (humanismus, klidná, ale nesmlouvavá síla jdoucí za jakousi spravedlností) ale dokonce se o Morsovi několikrát v seriálu mluví a postavy na něj vzpomínají. Zaujme sympatická dvojka detektivů. Vdovec Lewis a mladý, víru a naději věčně hledající nedostudovaný kněz s lehce autistickými sklony. Jde jim to někdy až moc snadno a pomáhá náhoda, zato jindy by pomohla spíš mravenčí práce s důkazy, logickými schématy a hledání vodítek, které se až příliš nabízí a oni jich nevyužijí. Na relax, jak jsem zmínil na začátku, je to fajn, ale nečekejte od toho nic moc víc. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Nejnudnější anglická detektivní série, kterou znám. Viděl jsem dva díly a vážně mě nenadchnul ani jeden. Docela škoda, no... EDIT po dvanácti letech. Je to dobré, Oxford nádherný a příjemný, Whately výborný, Fox skvělý, zápletky tradičně nápadité, nechybí humor... Klasicky britská příjemná detektivní podívaná, Teď už mi paradoxně chybí jen původní Morse. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Pro mě nezáživný detektivní seriál s relativně příjemnou, jakoby staroanglickou atmosférou - když to mají prarodiče zapnuté, luštím křížovky, abych se zabavila. A jejich zážitek? Zhruba v půlce se babička obvykle zeptá: "Rozumíš tomu?" Děda (pálí mu to lépe) odpoví: "Ne!" a soustředěně sledují dál až do závěrečných titulků :-). 40% ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele

Díky sedmi řadám Lewise se mi z původních dvou týdnů v Oxfordu podařilo udělat více než rok. Scénáře a zpracování jsou poctivým britským detektivním průměrem. K tomu je však třeba přihodit jednu hvězdu za skvělou ústřední dvojici se stále se zlepšující chemií. Whately jako "vobyčejnej strejda někde ze severu Anglie", který se v Oxfordu mezi intelektuální smetánkou nikdy necítil moc dobře, i Fox, absolvent Cambridge, který zběhl k policii od roucha klerikálního, jsou skvělí, doplňují se a zároveň fungují jako své protiklady. Pátou hvězdu přidávám za nádherné kulisy Oxfordu, který si v seriálu zahrál víc než dost. Pro mě osobně skvělé odpočinutí a možnost prohlížet si známá a oblíbená místa (a hospody!) kdykoli je chuť. ()

Galerie (196)

Zajímavosti (2)

  • Ve filmu je zmiňováno úmrtí inspektora Morse (hlavního hrdiny předcházející řady) v době před pěti lety od aktuálního děje seriálu, ale podle původního seriálu "Inspektor Morse" zemřel v jeho posledním díle v 90.letech. Tvůrci seriálu tím chtěli vzdát hold herci Johnu Thawovi, který ve skutečnosti zemřel 5 let před natáčením tohoto seriálu. (Quido)

Reklama

Reklama