foto

Mária Kráľovičová

  • nar. 7.6.1927 (91 let)
    Čáry, Slovensko, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Mária Kráľovičová-Procházková sa narodila v obci Čáry (okres Senica), 7. júna 1927 do rodiny maloroľníka, ako najstaršia z piatich súrodencov. Mala tri sestry a jedného brata, ktorý bol zo súrodencov najmladší. V domácnosti žili aj so starou mamou, ktorá bola podľa jej slov typickou „sviečkovou babou“ ako aj jej mama, pritom otec bol komunista. Tieto skutočnosti však nič nezmenili na harmonickej výchove, pričom ich otec učil, že ľudia sa delia iba na: „dobrých a zlých, pekných a škaredých, múdrych a hlúpych.“ To ako ich rodičia vychovali oceňuje i dnes a váži si hodnoty, ktorým ich naučila výchova i ťažká doba, v ktorej žili. Dnešný svet berie taký aký je, rozumie tomu, že svet sa vždy vyvíjal a napredoval a tak to aj ostane, aj keď sa s dnešnými hodnotami nie vždy stotožňuje.

Navštevovala meštianku, po ktorej začala pracovať ako holička a neskôr sa zamestnala v obchode s odevmi. Potom objavila v novinách inzerát o konkurze na miesto herečky, ktorý napokon aj absolvovala. Porotu na čele s Andrejom Bagarom rozosmiala a zaujala natoľko, že po krátkej dobre prišiel list z divadla, že je prijatá. S touto informáciou sa najskôr jej mama nestotožňovala a „zbila ju čepcom“. Bolo to pre dobu, v ktorej boli herci u nás skôr vnímaní ako komedianti a kolotočiari. Napokon jej však mama pomáhala sťahovať periny do Martina, čo bolo komplikované vzhľadom na povojnovú infraštruktúru, kde bolo zničené veľké množstvo železničných tratí, a tak museli veľkú časť pri sťahovaní z domoviny prejsť pešo.

Do Komorného divadla Martin prišla presne 15. augusta 1945. Tu pôsobila dva roky, počas ktorých stvárnila 14 postáv a hneď v prvej sezóne získala na Divadelnej žatve v Prahe ocenenie Talent roku za postavu Aničky v hre Ženský zákon (J.G. Tajovský). Vďaka tomu, že sa ocitla v centre slovenskej kultúry a vzdelanosti, nevyrástla len divadelne, ale i osobnostne a to hlavne vďaka ľudom, s ktorými sa v Martine stretávala. Okrem hercov a režisérov to boli aj spisovatelia, básnici či maliari, ako napríklad Benka (Synevin), Hollý st., Kusý, Boor (Habič), Barč (Teta Mahuliena) a mnohí iní. S básnikom Štefanom Krčmérym (Ján Jesom) sa mnohokrát prechádzala po Národnom cintoríne v Martine, kde jej recitoval i prednášal literatúru a napokon aj dal meno Marína. Meno, akým ju dnes takmer všetci oslovujú.

Po pôsobení v Martine začala navštevovať Štátne konzervatórium v Bratislave, odbor herectvo (1947 – 1950) a už počas štúdia v roku 1948 sa stala členkou Slovenského národného divadla, kde pôsobí dodnes. Jej premiérou bola Agnesa z hry Škola žien (Moliér), po boku Andreja Bagara. Pamätnou sa stala vďaka Jozefovi Budskému, ktorý ju obsadil do zdramatizovanej Sládkovičovej Maríny. Hra bola neskôr zakázaná, no ľudia ju spoznávali vďaka gramoplatniam či recitačným koncertom, a to nielen vo vtedajšom Československu. Neskôr stvárnila mnoho ďalších výrazných a významných postáv, ktoré boli zväčša lyrické či dramatické. Až v roku 1996 prišla výraznejšia komédia, v ktorej sa objavila opäť po 50 rokoch, no už ako dohadzovačka, ktorú hrala s veľkou chuťou. Bol to Tajovského Ženský zákon, preložený do záhoráčtiny (na doskách SND sa hral 14 rokov). V roku 2013 sa vydala na rozlúčkové turné po Slovensku s komédiou Kto zhasol a detektívkou Ryba v trojke.

Debutovala vo filme Priehrada (1950) ako Uľka Bojnová. V roku 1957 sa stala prvou slovenskou televíznou herečkou spolu s Elom Romančíkom v snímke Do videnia, Lucienne!. Z tohto TV filmu je zachovaných len niekoľko fotografií, nakoľko v danej dobe ešte nejestvovali záznamy. O tri roky neskôr stvárnila manželku pána Sekáča (František Dibarbora) v jednej z mála podarených slovenských športových komédií, Skalní v ofsajde. V roku 1969 sa objavila v hororovo-komediálnom seriáli Príbehy lepšej spoločnosti. Ďalšou televíznou inscenáciou bol v roku 1979 Čechovov Višňový sad. Účinkovala v seriáli Duchovia (1997), kde stvárnila babku Kvetku, prichádzajúcu zo záhrobia, po úspešnom vyvolávaní duchov rodinou Pagáčovcov. Poslednou výraznejšou postavou na TV obrazovke bola Mária „Mery“ Ozubená, energická 80-ročná mama Kamily Škvarkovej (Zuzana Tlučková) v seriáli Priateľky (2008).

Okrem herectva sa výrazne venovala aj rozhlasu a prednesu. V rozhlase narozprávala takmer raz toľko postáv, ako v divadle a filme. Je prvou recitátorkou, ktorá slovenskú poéziu prezentovala v recitáloch na troch rôznych kontinentoch (Brusel, Montreal, Havana, Hanoj, Jeruzalem).

Z osobného života možno prezradiť, že so svojím manželom sa zoznámila na svojom prvom plese v Redute, kde mala oblečené šaty z predstavenia Marína (šaty navrhol maliar Ján Mudroch). S Miroslavom Procházkom (novinár, básnik, spisovateľ) prežila viac ako päťdesiat rokov, keď ju v roku 2005 navždy opustil po prehratom boji s rakovinou lymfatických uzlín. Mali spolu dve deti a aktuálne je trojnásobnou babičkou a keďže toto oslovenie nemá rada, tak ju aj vnúčatá oslovujú Marína. Cíti sa stále mladá a plná energie a aj v tomto veku sa rada nalíči, pekne oblečie a vyjde si medzi ľudí. Ako sama tvrdí, pomáhajú jej v tom letá strávené v Piešťanských kúpeľoch.

Za svoju tvorbu získala mnoho ocenení:

• 1946 – Talent roku Divadelná žatva Praha
• 1961 – Laureátka štátnej ceny
• 1967 – Titul zaslúžilá umelkyňa
• 1976 – Kryštálová ruža
• 1978 – Cena Andreja Bagara
• 1979 – Titul národná umelkyňa
• 1979 – Televízna cena Zlatý krokodíl
• 1984 – Laureátka štátnej ceny
• 1998 – Cena Literárneho fondu za celoživotnú tvorbu
• 2001 – Zlatá slučka za najlepší dabing
• 2002 – Rad Ľudovíta Štúra I. triedy
• 2004 – Kvet Tálie
• 2006 – Sieň slávy OTO
• 2007 – Cena Jozefa Kronera za celoživotné herecké dielo
• 2007 – Výročná cena Literárneho fondu
• 2008 – Krištáľové krídlo v kategórii Divadlo a film
• 2010 – Chodník slávy DPOH
• 2012 – Osobnosť Bratislavy
• 2012 – Medaila Prezidenta Slovenskej republiky za významné zásluhy o rozvoj slovenskej kultúry
• 2014 – Cena predsedu Národnej rady Slovenskej republiky za rozvoj kultúry a za výnimočný prínos v oblasti dramatického umenia

Radovan "TeddyBearik" Košťan

Herecká filmografie

Filmy

2015 LENI (divadelní záznam)
2014 Chrobák v hlave (divadelní záznam)
2010 Olé, zápražka (TV film)
2009 Ženský zákon (divadelní záznam)
2006 Veľké šťastie
1998 Dom bez sluhu (TV film)
1997 Amálka, ja sa zbláznim! (TV film)
1995 Albert, Albert (TV film)
1994 Tri poviedky so Zdenou Gruberovou (TV film)
1993 Prvá noc pri mŕtvej (TV film)
Tri poviedky s Karolom Machatom (TV film)
1992 Chaos (divadelní záznam)
1990 Útrapy z rozumu (TV film)
1989 Barón (TV film)
1988 Bez problémov (TV film)
Omyl doktora Moresiniho (TV film)
1987 Lakomec (divadelní záznam)
1986 Rodina Tjaeldeovcov (TV film)
Tiene v raji (TV film)
1985 Balada o vkladnej knižke (TV film)
Rozprávanie pani N.N. (TV film)
1984 Lev Tolstoj
1982 Dedičstvo (TV film)
Krkavci (TV film)
Staromódna komédia (TV film)
1981 Fatamorgána (TV film)
Prípad Evy Burdovej (TV film)
1980 Faidra (TV film)
Miško Drotár a naozajstná princezná (TV film)
Návrat kráľovho muža (TV film)
Človek nikdy nevie (TV film)
1979 Jennie Gerhardtová (TV film)
Nový život (divadelní záznam)
Železné ruky (TV film)
1978 Elektra (TV film)
Inkognito (TV film)
Päť dní do rozsudku (TV film)
Rodinný dom (TV film)
Strýčkov sen (TV film)
Višňový sad (TV film)
1977 Biele vrany (TV film)
Louis Pasteur (TV film)
Sedem krátkych rokov inžiniera Hagaru (TV film)
Smrť malomeštiaka (TV film)
1976 Americká tragédia (TV film)
Anjel prichádza oknom (TV film)
Hurá na letný byt (TV film)
Na priamej linke (TV film)
Poslední (divadelní záznam)
Prvá nadovšetky (TV film)
Zenovo vedomie (TV film)
1975 Alizuna (TV film)
Leto v Nohante (TV film)
Prerušujem pojednávanie (TV film)
Profesor Sonnenbruch (TV film)
Svetlo severu (TV film)
Vzbura v ulici Sycamore (TV film)
Čudný človek (TV film)
1974 Buddenbrookovci (TV film)
Osem žien (TV film)
Valentín a Valentína (TV film)
1973 Cid (TV film)
1972 Divá kačka (TV film)
Inšpektor sa vracia (TV film)
1971 Asmodé (TV film)
Mŕtve duše (TV film)
1970 Vrahom je Fox (TV film)
1968 Lesk a bieda (TV film)
1967 Anna Christie (TV film)
1965 Verejný žalobca (TV film)
Ľudský hlas (TV film)
1963 Dobrodružstvo s Vaterlandom (TV film)
Ivanov
1962 Výlet po Dunaji
1961 Ľubov Jarova (TV film)
1960 Skalní v ofsajde
1959 Marína (TV film)
Muž, ktorý sa nevrátil
1957 Do videnia, Lucienne ! (TV film)
1950 Priehrada

TV seriály

2008 Priateľky (TV seriál)
2005 Rodinné tajomstvá (TV seriál)
1997 Bakalárske návraty 1998 (TV seriál)
Duchovia (TV seriál)
1995 Dnes večer hrám ja (TV seriál)
1977 Jedenáste prikázanie (TV seriál)
Črty zo života (TV seriál)
1975 Nepokojná láska (TV seriál)
Straty a nálezy (TV seriál)
Vivat Beňovský (TV seriál)
1969 Príbehy z lepšej spoločnosti (TV seriál)

Dokumentární

2016 Slávnostný otvárací koncert predsedníctva SR v Rade EU (koncert)
2014 Návraty k hereckým legendám: Marína Kráľovičová (TV film)
2013 Návraty k hereckým legendám (TV seriál)
2008 ...v slnečnom kúte svojej izby. Spomienky Maríny Kráľovičovej. (TV film)
1997 Portrét (TV seriál)
1981 Režisér (TV film)
1970 Jozef Budský (TV film)
1967 Profily (TV seriál)
1966 Slovenské ľudové divadlo (TV film)

TV pořady

2017 Vivat Marína! (TV pořad)
Zem spieva (TV pořad)
2016 Slnko v sieti 2016 (TV pořad)
2014 Neskoro večer: Talkshow Petra Marcina (TV pořad)
2012 Každý deň stretnúť človeka (TV pořad)
2010 Kinorama (TV pořad)
2007 Takí sme boli (TV pořad)
2006 Portrét (TV pořad)
2004 Anjeli strážni (TV pořad)
1981 Divadlo bez opony (TV pořad)
Dnes ste u nás (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace