Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Věta, která stačila k vynesení rozsudku smrti… Silné sociální drama je rekonstrukcí skutečného případu, jednoho z největších justičních omylů britského soudnictví, jenž se stal počátkem padesátých let. Obětí soudního přehmatu se tehdy stal devatenáctiletý Derek Bentley, mírně mentálně retardovaný epileptik, který byl spolu se svým mladším kamarádem Chrisem zatčen při pokusu o vloupání do skladu. Při zatýkání Chris, vyzbrojený pistolí, zastřelil jednoho policistu a druhého zranil. Důkazem proti Derekovi se stala jediná věta, kterou údajně pronesl (použita jako název filmu), a kterou si však všichni špatně vyložili. Byl odsouzen a popraven oběšením v roce 1953 za nabádání k trestnému činu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (6)

Orbeek 

všechny recenze uživatele

Téma a příběh dobrý, britské reálie (výprava) 40-50's taky (pro mě to nej na filmu). Jen to filmové zpracování, především v těch "akčnějších" ext scénách, nějak naivní, kašírované, chování postav a i některé kostýmy k "nevěření"...zajímavé např. nadužívání doubledeckera(ů) - měli to ale hustou MHD ; ) Soudní proces naopak mrazivě přesný a závěr k "neuvěření". Herecky vyčnívá Tom C.a jeho rodina...The Last Hangman (2005) na obdobné téma mě zasáhl mnohem hlouběji. ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Film, který je do poloviny téměř nudný, ovšem v půlce se láme do neuvěřitelně napínavého dramatu provokujícího úvahy o nesmyslnosti trestu smrti. Tom Courtenay předvádí výkon hodný Oscara. Po závěrečných titulcích se chvíli nechce mluvit. ()

WUTEN 

všechny recenze uživatele

O jeden důvod víc proč trest smrti znamená jenom pomstu společnosti, protože jako takový neřeší nic a nesnižuje kriminalitu ani nějakou spravedlivost vůči obětem a jejím blízkým už vůbec ne. Jakmile je rozsudek smrti vykonán nejde ho vrátit zpět a v tomhle konkrétním případě šlo o policistu který byl zastřelen a druhý postřelen, bylo to zcela jasné, společenská poptávka včetně policie chtěla někoho odsoudit a pokud možno k přísným trestům. Jeden byl mladiství a druhý už dospělí, tak komu dát trest smrti? Mladistvému nemůžeme dát trest smrti tak to hodíme na toho mentálně retardovaného i když nebylo důkazu jestli střílel nebo jestli vůbec držel pistoli. Výborný nápad jak znovu otevřít tento případ a očistit jméno Dereka bylo natočit tento film. Derek toho extra nenamluví a je opožděný, dětinský a naivní, uvízl mentálně jako děcko, výborně zahraná role. Když je Derek odsouzen, jeho rodina se snaží všemi možnými dostupnými prostředky změnit rozsudek a tam je vidět ta bezmoc, beznaděj, naivita Dereka ale také všech co ho podporovali. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (3)

  • Původně měl film režírovat Alex Cox, ale byl nahrazen Peterem Medakem, a to zejméně protože Cox chtěl film natáčet v černobílém provedení. (Kritiq)
  • 2 roky po natočení filmu byl případ Dereka Bentleye znovu otevřen, díky čemuž byl Bentley sproštěn viny. (Kritiq)

Reklama

Reklama