foto

Lynn Whitfield

  • nar. 6.5.1953 (65 let)
    Baton Rouge, Louisiana, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Je první oceněnou afroameričankou za divadelní roli Josephine Baker v Josephine Baker Story. Lynn Whitfield se těší úspěšné kariéře ve filmu, televizi a divadle od počátků roku 1980. Narodila se v Baton Rouge v Louisianě. Jako dítě obdivovala Audrey Hepburn a Bette Davis. Po ukončení bakalářského studia na University Howard se objevila v několika představeních v New York City. Na začátku roku 1980 dostala jevištní roli od Ntozake Shange For Colored Girls Who Have Considered Suicide When The Rainbow is Enuf. Během následujících několika let aktivně působila ve filmech a televizi. Objevila se s Denzelem Washingtonem v The George McKenna Story, a se stejně oblíbenou Oprah Winfrey v uznávané minisérii The Women of Brewster Place.

K jejím rolím ve filmu patří např. role manželky v The Slugger’s Wife and Dead Aim. Whitfield katapultovala ke slávě cena Emmy za herecký výkon v Josephine Baker Story. Dále v roce 1992 obdržela také cenu NAACP Award za svou roli v seriálu Stompin´ in Savoy. Od té doby se objevila v komedii Martina Lawrence A Thin Line Between Love and Hate, miniserii ABC The Wedding a ve filmu Eve’s Bayou. Také se objevila ve filmech Head of State, s herci Chrisem Rockem a Bernie Macem a v Redemption s Jamie Foxx. Mezi další pozoruhodné filmové úspěchy patří Madea’s Family Reunion, Mama I want to Sing! spolu s Patti La Belle a Kings of the Evening s Tysonem Beckfordem. Whitfield také vystupovala v Sisterhood of the Traveling Pants 2 a The Women.

Zdroj: Bioscop

Herecká filmografie

Filmy

2018 Nappily Ever After
Solace
2017 For All Eyes Always
2016 Deaf Ghost
Prayer Never Fails
The North Star
2015 Curve Ball
Fear Files (TV film)
2014 30 Days in Atlanta
Blood Lines
Lap Dance
My Other Mother (TV film)
The Fright Night Files (TV film)
2013 24 Hour Love
Act Like You Love Me
Dempsey Sisters, The
King's Faith
Last Letter, The
Lonely Boy
Someone to Love
2012 Battlefield America
Prodigy Bully (TV film)
Redemption of a Dog
Somebody's Child (TV film)
2011 Mama, I Want to Sing!
Nezvratná diagnóza
Pure Shooter
2009 Sexy 40
2008 Kings of the Evening
Ženy
2006 Confessions
Divná sešlost
Gepardí kočky 2 (TV film)
2004 Cheetah Girls, The (TV film)
Vykoupení (TV film)
2003 Gepardí kočky (TV film)
Hlava státu
2002 Time for Dancing, A
2001 Mezi námi děvčaty (TV film)
1999 Barva odvahy (TV film)
Dangerous Evidence: The Lori Jackson Story (TV film)
Hluboko v mém srdci (TV film)
1998 Druhá nebo první
Povídky ze sousedství (TV film)
Svatba (TV film)
1997 Evina zátoka
Na rybách
Planet of Junior Brown, The
1996 Honička na playboye
Sophie and the Moonhanger (TV film)
1994 Cosby Mysteries, The (TV film)
Kritický stav (TV film)
Thicker Than Blood: The Larry McLinden Story (TV film)
Vojna není kojná
1993 Nakažlivý žár (TV film)
1992 Stompin' at the Savoy (TV film)
1991 The Josephine Baker Story (TV film)
Triumph of the Heart: The Ricky Bell Story, A (TV film)
1989 The Women of Brewster Place (TV film)
1988 Heartbeat (TV film)
1987 Dead Aim
Čelisti IV: Pomsta
1986 Johnnie Mae Gibson: FBI (TV film)
The George McKenna Story (TV film)
1985 Kdo s koho
Silverado
1983 Doktor Detroit
1982 For Colored Girls Who Have Considered Suicide/When the Rainbow Is Enuf (TV film)

TV seriály

2018 Greenleaf (TV seriál)
The New Life (S03E13)
Day of Reckoning (S03E12)
The End Is Near (S03E11)
další epizody (13)
2017 Greenleaf (TV seriál)
The Pearl (S02E16)
Two by Two (S02E15)
The Father's Will (S02E14)
další epizody (16)
2016 Greenleaf (TV seriál)
What Are You Doing Here? (S01E13)
Veni, Vidi, Vici (S01E12)
Men Like Trees Walking (S01E11)
další epizody (13)
Mistresses (TV seriál)
Confrontations (S04E10)
The Root of All Evil (S04E09)
Bridge Over Troubled Water (S04E08)
2015 Vražedná práva (TV seriál)
It's All My Fault (S01E15)
Mistresses (TV seriál)
The Best Laid Plans (S03E07)
2014 Vražedná práva (TV seriál)
Kill Me, Kill Me, Kill Me (S01E09)
He Has a Wife (S01E08)
2013 Hit the Floor (TV seriál)
2012 Family Time (TV seriál)
2009 FlashForward - Vzpomínka na budoucnost (TV seriál)
Bílý na tahu (E02)
2006 Žralok (TV seriál)
Pilot (S01E01)
1994 Cosbyho případy (TV seriál)
1990 The Trials of Rosie O'Neill (TV seriál)
1988 Heartbeat (TV seriál)
1985 Miami Vice (TV seriál)
Bought and Paid For (S02E09)
1983 This Is the Life (TV seriál)
1981 American Playhouse (TV seriál)

Dokumentární

1998 Intimate Portrait: Josephine Baker (TV film)
Intimate Portrait: Patti LaBelle (TV film)

TV pořady

2010 Celebrity Close Calls (TV pořad)
2008 Wendy: The Wendy Williams Show (TV pořad)
2006 The 2006 Black Movie Awards (TV pořad)
1991 The 43rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace