Reklama

Reklama

Jsou rozdílní jako čtyři živly, ale spojil je boj proti stejnému nepříteli... Pistolník Emmett rozhodně není žádný zelenáč, strávil delší čas ve vězení a právě se chystá do Kalifornie. Přitom se chce zastavit v městečku Silverado, kde hodlá navštívit své blízké příbuzné. Na cestě je přepaden neznámými muži, za dramatických okolností se seznámí s dalšími psanci, málomluvným Padenem a černochem Malem a na poslední chvíli zachrání svého bratra Jakea před smrtí na šibenici. Když všichni prchají z městečka Turley, vůbec netuší, že se brzy znovu spolu setkají právě v Silveradu. Tomu a celému okolí všemocnou rukou vládnou šerif Cobb a bohatý starousedlík McKendrick… Film natočil režisér Lawrence Kasdan (Náhodný turista, Wyatt Earp, Francouzský polibek), který jím vzdal hold klasickému žánru westernu. Velkou šanci přitom dal hlavním hereckým představitelům, osamělého pistolníka Padena hraje Kevin Kline, Emmetta Scott Glenn, mladého Jakea ztělesnil Kevin Costner a zarputilého Afroameričana Mala vytvořil Danny Glover. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (184)

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Kvalitní western nemusí hned sahat po uměleckém absolutoriu a být od Leoneho. Tohle je nádherná klukovská dobrodružná podívaná plná skvělých charakterních herců padnoucích do svých úloh jako prdel na hrnec. Skvělý Kline, Glover, Scott Glenn, mladý Costner, John Cleese, Jeff Goldblum a výborný záporák v podání mého oblíbeného Briana Dennehyho. Výborně jsem si u toho odpočinul po práci a pobavil se. 8/10 ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Westerny to mali nahnute uz v 70. rokoch, ked pan Eastwood vydal Psanec Josey Wales a John Wayne zase svojho Shootist. V 80. rokoch boli uz westerny mrtvym zanrom, ktory nedokazal ozivit ani tento film. Dve hodiny sa nedeje dohromady nic, scenar je podpriemerny, dialogy odflaknute. No a angazman ludi typu Kevin Costner mam uplne na haku (otvorene toho herca nemam rad). 31 % z nostalgie a preto, ze kovbojky mam rad ..... ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Western uhnětený z tradičního těsta, z kterého bylo uhněteno už tolik westernů. Trochu ho přisolit a přidat jedno vajíčko navíc tomu už nepomůže. Recenzent Lima **** se diví, proč film nebyl finančně úspěšný: "Vždyť tenhle western má všechno - poutavý příběh, sympatické odvážné muže a krásné ženy, nádhernou krajinu, zavilé zloduchy, dramatické přestřelky, ztepilé koně i rozzuřené stádo volů..." - No právě proto! Má všechno, a v podstatě nic. Pozn. 1: Někdo si dal práci a spočítal osoby postižené násilnou smrtí: 33. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Finanční propadák, pro mně dost nepochopitelně. Vždyť tenhle western má všechno - poutavý příběh, sympatické odvážné muže a krásné ženy, nádhernou krajinu, zavilé zloduchy, dramatické přestřelky, ztepilé koně i rozzuřené stádo volů :o). Herecké obsazení je přímo výstavní, plné tehdejších i budoucích hvězd. Mladičký "Ultra Fit and Slim" Kevin Costner v roli sympatického a lehce střeleného pistolníka budí pobavený úsměv na tváři, Brianu Dennehymu role šerifa padne jako ulitá. Na začátku se tu mihne i John Cleese v překvapivé roli přísného šerifa. Jinak několik naivních scenáristických momentů se dá přehlédnout, protože výlet do westernového žánru se Kasdanovi povedl. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Navzdory oscarové nominaci za hudbu se mi hudební doprovod po většinu filmu nelíbil. Příliš stereotypní a rádoby velkolepé. Srovnání s westernovou hudbou Ennia Morriconeho absolutně nesnese. Scott Glenn ustrne na celé dvě hodiny v jedné póze tvrďáka, jen ten trénink moc nevychytal, takhle hloupě se nechat chytit… Kevin Costner měl zřejmě za úkol oživit svým vtipem a šarmem střelecké souboje, jenže komická poloha mi u něj nesedí, to už byl zábavnější Danny Glover. Jedinou snad opravdu dobrou roli si zahrál Kevin Kline, jeho Paden mě bavil a je nejsvětlejším bodem filmu. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (6)

  • Režisér Lawrence Kasdan obsadil do menších rolí i svou ženu a dvě děti. (D3VIL)
  • Hlavný hudobný motív bol použitý ako temp-track v hrubom zostrihu filmu Jurský park (1993), v scéne príletu helikoptéry na ostrov. (Tvrdolín Veliký)
  • Richard Jenkins v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Reklama

Reklama