Reklama

Reklama

Jiřina Šejbalová

Jiřina Šejbalová

nar. 17.09.1905
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko

zem. 23.08.1981 (75 let)
Praha, Československo

Biografie

Výrazná herečka s charakteristickým hlasem pocházela z úřednické, ale umělecky založené rodiny. Jeden dědeček měl sochařskou dílnu, druhý byl operním korepetitorem a ve volném čase skládal písničky. Tatínek studoval mnichovskou malířskou akademii a hrál na několik hudebních nástrojů. A maminka vynikala dobrým sopránem. Mladá Jiřina od dětství ráda zpívala a projevovala herecký talent. Cesta na konzervatoř jí byla pochopitelně v takové rodině otevřená.

V letech 1920 - 1925 navštěvovala operní oddělení konzervatoře, které absolvovala u profesorky Branbergrové. Dva roky také navštěvovala dramatické oddělení. Mezi jejími spolužáky najdeme zvučná jména jako Jaroslav Ježek, nebo Emil František Burian. Hned po absolutoriu v roce 1927 úspěšně pohostinsky vystupovala v opeře Státního divadla v Brně. Přestože ji legendární Karel Hugo Hilar nabídnul roli i angažmá v Národním divadle, Šejbalová odmítla a spokojila se s občasným hostováním v drobných úložkách na této scéně. Svoji píli raději plně věnovala avantgardní scéně Dada Jiřího Frejky (1927 - 1928). Ale angažmá v Národním divadle na sebe nenechalo dlouho čekat. Toto dlouhé a plodné angažmá trvalo nepřetržitě od roku 1928 až do roku 1971, kdy Šejbalová odešla do důchodu. Od roku 1967 působila též jako profesorka jevištní řeči na HAMU. Z jejích neslavnějších rolí jmenujme Lady Chilternovou (O. Wilde - Ideální manžel), Donu Angelu (Calderon de la Barca - Dáma skřítek), Chrobačku (Čapkové - Ze života hmyzu), nebo Phoebe Ricovou (Osborne - Komik).

Herecký růst Jiřiny Šejbalové byl sice pozvolný, ale u filmového diváka muselo dojít k dojmu obrovského růstu této herečky. Zatímco v předválečném filmu byla Šejbalová ovlivněna Frejkovou avantgardou a vytvářela postavy co nejprostěji a nejrealističtěji, v poválečném filmu a v období 50. let vynikla hned v několika filmových rolí stárnoucích žen, k jejichž tvorbě přistupovala již jinak. Šejbalová ve zralém věku vytvářela tragické postavy žen, ze kterých šel divákům mráz po zádech. Podstata změny spočívala v tom, že Šejbalová vytvářela postavy svých tragických hrdinek sice opět nekomplikovaně a soustředěně na podstatné rysy postavy, ale tentokrát podtrhovala charaktery postav značnou přímostí a neváhala dokonce u každé postavy záměrně vyzdvihnout právě odpudivé charakterové rysy a tím docílit větší sugestivnosti.

Film nabídnul Jiřině Šejbalové spoustu krásných a rolí. Začalo to však neslavně. První roli dostala Šejbalová v němém, velmi nenáročném a dnes již nedochovaném filmu HANKA A JINDRA z roku 1929. Ve třicátých letech hrála ve spoustě filmů role mladých, krásných, ale většinou povrchních žen. Jmenujme Helenu Titěrovou v komedii SŇATKOVÁ KANCELÁŘ, Evu Plužnou v ROZVODU PANÍ EVY, přelétavou Mílu v KVOČNĚ, nevěrnou manželku Františka Smolíka Žofku Tříškovou v komedii CECH PANEN KUTNOHORSKÝCH, nebo hraběnku Angelyovou v MASKOVANÉ MILENCE.

Po osmileté přestávce se v roce 1948 k filmu vrátila rolí hostinské Boženky Tatrmužové v komedii HOSTINEC U KAMENNÉHO STOLU. Po pár nevýrazných rolích v první polovině padesátých let se Šejbalová v roce 1957 dočkala patrně své životní filmové role v dramatu režiséra Jiřího Weisse a spisovatelky Jarmily Glazarové VLČÍ JÁMA. Byla to role stárnoucí a zlé Kláry, ženy starosty Rýdla (Miroslav Doležal), který se zamiluje do jejich schovanky Jany (Jana Brejchová). Když pomineme, jaký úspěch měla role u diváků, sama Šejbalová měla tuto roli velmi ráda. Vytvořila postavu sice zlé maloměšťačky, která si však zaslouží divákovo zamyšlení, pochopení a politování. Přestože byla Šejbalová na MFF v Benátkách v roce 1958 nejvýraznější favoritkou na hlavní cenu za herecký výkon, o jediný hlas ji nakonec porazila Sophia Lorenová s filmem ČERNÁ ORCHIDEJ. Sám ředitel festivalu byl z toho zarmoucený a proto udělil Šejbalové speciální cenu (zvláštní medaile Biennale za herecký výkon).

Po tomto výrazném úspěchu následovaly další velké role. V roce 1959 to byla role krejčové Jarmily Rumlerové v dramatu ROMEO, JULIE A TMA a o rok později si ve filmu zopakovala svou divadelní kreaci v roli Marie Vachové v Hrubínově SRPNOVÉ NEDĚLI. V 60. letech se Šejbalová přehrála do babičkovských rolí a to především v komediálních filmech. Byla babičkou v dětském filmu TÁTO, SEŽEŇ ŠTĚNĚ, podvodnicí Trčkovou v Podskalského SVĚTÁCÍCH, nebo sousedkou Bernardovou v dramatu DEN PRO MOU LÁSKU. Několikrát vytvořila filmovou dvojici s divadelním kolegou Bohušem Záhorským. Po již zmiňované SRPNOVÉ NEDĚLI to byly také staří manželé Kubzovi slavící ZLATOU SVATBU a staří manželé v komedii NÁŠ DĚDEK JOSEF. Poslední filmovou rolí Jiřiny Šejbalové byla Marie Hahnová ve filmu SÓLO PRO STAROU DÁMU z roku 1978.

Také televize věnovala Šejbalové pěknou hrstku krásných, velkých rolí, kterých tato herečka dokázala využít ve svůj prospěch. Tou nej... byla asi role stárnoucí, nemocné a na invalidní vozík upoutané bohaté paničky Stevensonové, jejíž manžel si objedná její vraždu, zatímco ona to slyší v telefonu. Sama nakonec vrahovi podléhá. Tento televizní film PROMIŇTE, OMYL... Jiřího Weisse byl v zahraničí velmi ceněn kritikou. Z dalších rolí vyberme například matku Selvinovou v dalším Weissově filmu SPRAVEDLNOST PRO SELVINA, babičku Rokosovou cestující od rodiny za svým mládím v komedii BABIČKA JE RÁDA, Blaženku, nejmilovanější a zároveň "nejnenáviděnější" ženu Jana Pivce v komedii LÁSKA JAKO TRÁM, spolužačku Andulu v úspěšných NEZRALÝCH MALINÁCH nebo svéráznou babičku Jonášovou v TCHÝNI (1969). Hereckou kreaci manželů Váchových vytvořila spolu s Milošem Nedbalem v seriálu SŇATKY Z ROZUMU a jako rýpavá a věčně nespokojená tetička Otýlie Krásná se stala manželkou účetního Jana Koníčka v podání Oldřicha Nového v legendárním komediálním seriálu TAKOVÁ NORMÁLNÍ RODINKA. K práci v televizi se pochopitelně přidružila i práce v rozhlase.

Kromě mezinárodního ocenění za roli ve filmu VLČÍ JÁMA získala v Československu Šejbalová titul Zasloužilá umělkyně (1958) a následně i titul Národní umělkyně (1965).

Petr "Bart" Bartoš

Herečka

Filmy
1980

Nezralé maliny (TV film)

1978

Sólo pro starou dámu

1977

Uragán Donna (TV film)

1976

Den pro mou lásku

 

Náš dědek Josef

1975

Vilém Rozkoč (TV film)

1974

Košilka (TV film)

1973

Diplomati (TV film)

1972

Zlatá svatba

Reklama

Reklama

1971

Dny a noci Komuny (TV film)

 

Přijede Petr (TV film)

 

Strašne ošemetná situácia (TV film)

1969

Světáci

 

Tchýně (TV film)

1968

Jegor Bulyčov (TV film)

 

Naše bláznivá rodina

 

Spravedlnost pro Selvina (TV film)

1967

Láska jako trám (TV film)

 

Obrácení Ferdyše Pištory (TV film)

 

Ženitba (TV film)

1966

Dobrodružství Huckleberryho Finna - Jak jsme osvobozovali Jima (TV film)

 

Maigret a smutný Alfréd (TV film)

 

Velká kapela (TV film)

1965

Houpací křeslo (TV film)

1964

Kluk (TV film)

 

Místenka bez návratu

 

Příběh dušičkový (TV film)

 

Táto, sežeň štěně!

1963

Světáci (TV film)

1962

Rusalka

 

Tvrdohlavá žena a zamilovaný školní mládenec (TV film)

1961

Každá koruna dobrá

 

Magdalena Dobromila Rettigová (TV film)

 

Paní Kalafová (TV film)

1960

Nejsme doma (TV film)

 

Policejní hodina

 

Srpnová neděle

 

Talenty a ctitelé (TV film)

1959

Jarní hromobití (TV film)

 

Nedohledné dálky (TV film)

 

Romeo, Julie a tma

 

Taková láska

1958

Morálka paní Dulské

 

Občan Brych

 

Sganarelle čili Domnělý paroháč (TV film)

1957

Přijde čas (TV film)

 

Starý protiva (TV film)

 

Vlčí jáma

1956

Dr. (TV film)

 

Obyčejný člověk (TV film)

1954

Nejlepší člověk

 

Stříbrný vítr

1953

Jestřáb kontra Hrdlička

 

Kavárna na hlavní třídě

1952

Haškovy povídky ze starého mocnářství

1948

Hostinec „U kamenného stolu“

 

Případ Z-8

 

Soudný den

1940

Maskovaná milenka

1939

Humoreska

 

Nevinná

 

Ohnivé léto

 

Ulice zpívá

1938

Cech panen kutnohorských

1937

Kvočna

 

Rozvod paní Evy

 

Srdce na kolejích

1935

Pan otec Karafiát

1933

Záhada modrého pokoje

1932

Malostranští mušketýři

 

Sňatková kancelář

1931

Ze soboty na neděli

1929

Hanka a Jindra

Seriály
1978

Příběhy cvrčka a štěňátka

1976

Muž na radnici

 

Havárie (E01)

1972

Jana Eyrová

 

Epizoda 3 (E03)

1971

Taková normální rodinka

 

Dáreček (E08)

 

Škola manželů (E06)

 

Po svatbě (E03)

1970

Grandsupertingltangl

 

Máš-li vermut (E09)

1968

Sňatky z rozumu

 

Epizoda 4 (E04)

 

Epizoda 3 (E03)

 

Epizoda 2 (E02)

1961

Hrdinové okamžiku

Dokumentární
2023

Hana Podolská, legenda české módy (TV film) - a.z.

2019

Národní divadlo: Mýtus a realita (seriál) - a.z.

 

Na ostrově jménem Československo - a.z. (E03)

2009

Příběhy slavných (seriál) - a.z.

 

Portrét krásné Dámy - a.z. (S10E05)

1970

Černá hodinka: Piknik před deštěm (TV film)

1960

Jiřina Šejbalová

Divadelní záznam
1967

Dům doni Bernardy

Krátkometrážní
1980

Peripetie (studentský film)

1978

Babička je ráda (TV film)

1975

Bakaláři (seriál)

 

Babička (S04E40)

1974

Bakaláři (seriál)

 

Schody (S03E38)

 

Mladí u starých, starí u mladých (TV film)

 

Růžová sobota (TV film)

1967

Tonka Šibenice (TV film)

1963

Promiňte, omyl! (TV film)

 

Tchyně

1962

Malá noční povídka: Neopatrnost (TV film)

 

Slzy, které svět nevidí (TV film)

1961

Začátek konce (TV film)

1960

Jak štěňátko chtělo malé pejsky

Host

Reklama

Reklama