Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Česká satirická veselohra, jejíž děj se odehrává někdy kolem roku 1900. Obyvatele městečka Pětice vzruší záhadná zásilka, která má být doručena nejlepšímu člověku v obci. Na titul nejlepšího člověka si samozřejmě dělají nároky všichni členové městské rady. Nakonec se ukáže, že šlo o chytře promyšlený žert, který měl odhalit skutečný charakter „lepších lidí" města. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (84)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian tu dostal minimum prostoru, i když on by měl být teoreticky hlavní postavou, a to nikoli jen pro své herecké a komediální schopnosti, ale primárně pro dějové rozložení filmu. Nakonec se ukazuje, že tu není hlavní postava, ale že tohle je jen variace na český Kocourkov, která není moc zdařilá. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Skvělá záležitost. Chápu co v roce 1954 tato politická satira měla říci. Bohužel z dnešního pohledu v době , kdy jsou lidé z těch našich (také samých nejlepších lidí) pánů poslanců a senátorů otrávení jak nikdy, nad touto komedií musí člověk smutně pokývat hlavou. Komunistické napadání řízení jednoho městečka zkorumpovanými a finančně navzájem propojenými radními je tak náhodou znovu aktuální. To jen k tématu. Jinak herecké výkony většiny zúčastněných jsou prostě skvělé! To co předváděl Kemr, Kopecký byl koncert. * * * ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Docela podařená (až neuvěřitelně na dobu vzniku) satirická komedie, těžící ze (nezaslouženě zašlé) slávy největšího českého komika Vlasty Buriana. Vlastně až nadčasová groteskní sonda do honorace jednoho maloměsta, prolezlé zlodějinou, korupcí a pokrytectvím. Jak příznačné pro dnešní dobu, kdy nemorální >prasata ovládla společnost< a v lidském myšlení a chování stále víc vítězí ty nejhorší lidské vlastnosti. Tři hvězdičky za film - a jedna navíc právě za tu nadčasovost! ()

honz 

všechny recenze uživatele

Po dlouhém nedobrovolném odmlčení skvělý návrat Vlasty Buriana jako poštmistra Plíška v městečku Pětice v Rakousko - uherské monarchii. Poštmistr zde sehraje svou roli v souvislostech s předvolební kampaní do zastupitelstva městské rady. Nejlepší člověk je tak nejen svěží a vtipná komedie, nýbrž i nadčasová (a světe, div se!, natočená v pdesátých létech!). Výborná scéna: "Vy jste tam napsal sebe?!"... "A koho jsem měl volit? Vždyť jste tady jeden větší lump než druhej!" ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Politická satira par excellence. Vůbec se ani nechce věřit, že dobou jejího vzniku je počátek 50. let, tedy doba schematické tvorby socialistického realismu. Iluze prvorepublikové kinematografie je naprosto dokonalá. Tvůrci se jakoby zázrakem vyhnuli schematismu dobové tvorby a stvořili (především pak z dnešního pohledu) silně nadčasovou satiru beroucí si na paškál maloměstskou politickou scénu, jistě s aktuálním záměrem ideově zostudit prvorepublikovou éru (díky němuž vůbec takovýhle film mohl v roce 1954 vzniknout), ovšem celá ta prohnilá a zkorumpovaná maloměstská politická ,,elita" z fiktivních Pětic se bohužel až nebezpečně blíží osazení valné většiny současných obecních a městských zastupitelstev. Člověku až hořkne úsměv na rtech, kolik takových ,,nejlepších lidí" ve všech těch ODS, ČSSD, TOP09, KDU-ČSL, KSČM, Věcí veřejných a všech nejrůznějších závislých ,,nezávislých" na radnicích máme... PS: Ano, je třeba doplnit ANO! :-) ()

Galerie (32)

Zajímavosti (2)

  • Pri príležitosti 10. výročie Spoločnosti Vlasty Buriana v roku 2007 bolo vyrobené pamätné razidlo, kde je Vlasta Burian vyobrazený ako poštmajster Pliešok z tohto filmu. (Raccoon.city)
  • Natáčení probíhalo v ateliérech a v Prachaticích. (Terva)

Reklama

Reklama