foto

Mia Kirshner

  • nar. 25.1.1975 (42 let)
    Toronto, Ontario, Kanada
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Mia se narodila 25. ledna 1975 v kanadském Torontu. Otec Sheldon, německý novinář potkal její matku Etti (bulharskou židovku) v Izraeli, Mia je na svůj židovský původ patřičně hrdá a ve většině svých rolí ho nijak neskrývá. Má jednoho sourozence, mladší sestru. Studovala ruskou literaturu na McGillově univerzitě v Montrealu.

O herectví se začala zlehka zajímat už na základní škole. Uplatnila se v kanadské i americké TV. Vytvořila jednu z hlavních postav v seriálu na motivy klasického románu Brama Stokera - DRACULA: THE SERIES (1990), jehož děj se odehrával v současném Lucembursku. Jako host vystoupila v seriálech WAR OF THE WORLDS (Válka světů), MY SECRET IDENTITY (Moje tajná totožnost) a ARE YOU AFRAID OF THE DARK? (Bojíte se tmy?).

První výraznější úspěch získala v roce 1993 za roli ve filmu LOVE AND HUMAN REMAINS, nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli na kanadské obdobě oscarů Genie Awards. O rok později zazářila rolí tanečnice Christiny v psychologickém dramatu EXOTICA, za který obdržela cenu kritiky na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes.

Dále si zahrála dívku z tetovacího salonu Sarah, pomáhající záhrobnímu mstiteli (Vincent Pérez), v romantickém hororu VRÁNA: MĚSTO ANDĚLŮ; princeznu Jekatěrinu "Kitty" Ščerbacků v přepisu klasického románu Lva Nikolajeviče Tolstého - ANNA KARENINA; ambiciózní TV reportérku Laurie, jejíž zkušený kolega (Dustin Hoffman) se shodou okolností stane jedním z rukojmích bezradného zoufalce (John Travolta), v psychologickém dramatu MĚSTO ŠÍLENCŮ. Zatím poslední roli si pak zahrála ve filmu Briana De Palmy – THE BLACK DAHLIA, ve kterém si po boku Joshe Hartnetta, Scarlett Johansson a Aarona Eckharta ztvárnila mladou herečku Elizabeth Short, která je brutálním a nepochopitelným způsobem zavražděna.

Mia si rovněž zahrála teroristku Mandy v několika dílech oblíbeného seriálu „24“. V poslední době se věnuje především seriálu THE L WORD, kde září v roli Jenny Schecter, bisexuální začínající spisovatelky, která bojuje s „démony“ ve své vlastní hlavě.

Radim "BaronX" Ryska

Herecká filmografie

Filmy

2016 Milton's Secret
2015 Never Happened
2014 Reluctant Witness (TV film)
2013 Hra o dítě (TV film)
I Think I Do
2012 Kiss at Pine Lake (TV film)
The Barrens
2011 388 Arletta Avenue
2010 30 dní dlouhá noc: Doba temna
2008 Zbouchni mě!
2007 They Come Back (TV film)
2006 Černá Dahlia
2005 Můj ztracený syn
2003 Party Monster
2002 Lhostejnost
Now & Forever
2001 Bulšit
Hotel "Století" aneb Historie jednoho pokoje
Spencerův nový život
2000 Nevinní
Polibek mého anděla
1999 Čas lásky
Saturn
1997 Anna Kareninová
Město šílenců
1996 Vrána: Město andělů
1995 Johnova dívka (TV film)
Luční harfa
Vražda prvního stupně
1994 Exotica
1993 Cadillac Girls
Love & Human Remains

TV seriály

2015 Bloodline (TV seriál)
Part 11 (S01E11)
Part 6 (S01E06)
Part 1 (S01E01)
2014 Defiance (TV seriál)
Painted from Memory (S02E09)
Slouching Towards Bethlehem (S02E08)
2013 Defiance (TV seriál)
Everything Is Broken (S01E12)
Past Is Prologue (S01E11)
The Bride Wore Black (S01E10)
další epizody (12)
Graceland (TV seriál)
2011 Upíří deníky (TV seriál)
Know Thy Enemy (S02E17)
The House Guest (S02E16)
2010 Dívka odjinud (TV seriál)
Upíří deníky (TV seriál)
Isobel (S01E21)
Blood Brothers (S01E20)
A Few Good Men (S01E15)
další epizody (4)
2008 Uklízeč (TV seriál)
2005 24 hodin (TV seriál)
Day 4: 6:00 a.m.-7:00 a.m. (S04E24)
Day 4: 5:00 a.m.-6:00 a.m. (S04E23)
Day 4: 4:00 a.m.-5:00 a.m. (S04E22)
2004 Kriminálka New York (TV seriál)
Láska je Láska (TV seriál)
2003 24 hodin (TV seriál)
Day 2: 7:00 a.m.-8:00 a.m. (S02E24)
2001 Wolf Lake (TV seriál)
24 hodin (TV seriál)
2:00 a.m.-3:00 a.m. (S01E03)
1:00 a.m.-2:00 a.m. (S01E02)
12:00 a.m.-1:00 a.m. (S01E01)
1991 Vražedné pobřeží (TV seriál)
1990 Bojíte se tmy? (TV seriál)
Cesta do Avonlea (TV seriál)
Dracula: The Series (TV seriál)
1988 My Secret Identity (TV seriál)
Válka světů (TV seriál)

Dokumentární

2010 Gritty Realism of Dark Days, The
2009 L Word: Special, The
2002 Making of Dark Summer
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace