Reklama

Reklama

Vražedné pobřeží

(seriál)
  • Kanada Tropical Heat (více)
Kanada, (1991–1993), 54 h 32 min (Minutáž: 49–55 min)

Tvůrci:

Sam Egan

Hrají:

Rob Stewart, Carolyn Dunn, Ian Tracey, Ari Sorko-Ram, Pedro Armendáriz Jr., John David Bland, Eugene Clark, Al Waxman, Nicole de Boer, Garrick Hagon (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(66)

Obsahy(1)

Edgar Allan Poe, zakladateľ detektívneho žánru, vytvoril vo svojich poviedkach dvojicu detektíva a jeho pomocníka, aj keď len preto, aby mohol múdrejší pátrač hlúpejšiemu priateľovi odhaliť svoje deduktívne schopnosti. Túto tradíciu utvrdil najmä Sir Arthur Conan Doyle, ale aj ďalší. A v televíznych seriáloch a sitcomoch to nie je inak. V kanadskom seriáli Vražedné pobrežie (Sweating Bullets, neskôr premenované na Tropical Heat) televízie CBS (tvorcom seriálu je Sam Egan) sa však tradičné rozdelenie úloh, t. j. múdrejší detektív a hlúpejší pomocník, nekoná. Respektíve, obaja spolupracovníci sú si rovnocennými partnermi a ich stret sa odohráva skôr vo sfére neustáleho boja pohlaví. Vražedné pobrežie síce vzniklo v rokoch 1991 - 1993, ale dodnes má svojich verných priaznivcov, a tak sa netreba čudovať, že sa často vyskytuje v programoch viacerých televízií. Treba súčasne pripomenúť, že viaceré epizódy sa nakrúcali koprodukčne s Mexikom či Izraelom. Celkom sa nakrútilo 66 epizód (v prvej sezóne celkom 9, v ostatných dvoch 57), v roku 2003 vo firme Artisan Home Entertainment zostrihali štyri z najobľúbenejších epizód Tohtoročný model, Smrť na pláži, Kohútia hra a Ona do dvoch celovečerných filmov Tropical Heat Vol. 1 & 2. Veď kto by sa s chuťou nepozrel na večne proti sebe stojacich Nicka Slaughtera a Sylviu Gerardovú, ktorých so šarmom a nadhľadom zahrali Rob Stewart a Carolyn Dunnová. Nick je bývalý agent protidrogovej jednotky DEA, ktorý odmietol kryť korupciu a drogové škandály siahajúce na najvyššie miesta, a radšej si založil neistú existenciu súkromného detektíva v krásnom letovisku. Ustavične sa zapletá s kráskami v ťažkostiach, jeho finančná situácia je často beznádejná. Jedného dňa ho navštívi sympatická a emancipovaná Silvie Girardová, ktorá praštila kariérou v cestovnej kancelárii a chce sa venovať niečomu inému. A hoci ju Nick najprv odmietne, neskôr ju priberie do partnerstva, a tak vytvoria nerozlučnú dvojicu. Pohodový Nick spolu so šikovnou a zvedavou Sylviou, ovládajúcou dokonale taje počítačov, riešia s prehľadom aj tie najzamotanejšie prípady. Nezostávajú dlžní nič zločincom, ale ani sami sebe. Inak to už ani nemôže byť. Aj keď sa časom vymenili viaceré postavy, či už ide o Johna Davida Blanda ako Iana Stewarta, alebo Pedra Armendáriza ako poručíka Carilla, ktorých nahradili Ian Tracey ako Spider Garvan a Ari Sorko-Ram ako seržant Gregory, treba jednoznačne konštatovať, že seriálu to na kvalite neubralo. Je totiž výbornou kombináciou akčného a komediálneho žánru, okorenený krásnou prírodou fiktívneho tropického pobrežia ostrova Key Mariah, ktoré je ako stvorené na častý výskyt nielen nádherne opálených dlhonohých krások v ťažkostiach, ale aj na nekonečné množstvo rôznych podvodníkov, defraudantov, zlodejov či vrahov. Nechajme Nicka a Sylviu nasadnúť do ich modrého Jeepu CJ7, aby sa mohli vybrať riešiť svoju prvú skutočnú zákazku... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (257)

Vyrida 

všechny recenze uživatele

Dalo by se napsat, že asi můj nejoblíbenější seriál na světě, tedy minimálně ten detektivní určitě. I teď po těch spoustu letech od jeho natočení co utekly, má pořád co nabídnout. Neskutečně sympatické hlavní herecké obsazení, oku lahodící exotické prostředí a hlavně nestárnoucí legendární hlášky Nicka Slaughtera. To vše dělá v mých očích z toho to seriálu legendu v této zábavní oblasti. Nesmím zapomenout se zmínit i o hodně povedeným českým dabingu v čele s panem Martinem Zounarem a v neposlední řade do výčtu patří i luxusní chytlavá úvodní znělka. Škoda jen, že seriál byl narychlo utnutý a nestihlo se natočit o něco více epizod. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Nick Slaughter, hrdina mých mladých let. Všechno je v seriálu k sežrání, ale musíte se na to dívat poněkud nevyzrálýma očima, pak vám i ta akce přijde uvěřitelná, Sylvie krásná, Nick famózní, ten jeho kamarád (jehož jméno si už nevybavím ani za herbář předkožek) legrační a pobřeží vskutku vražedné. Jen nechápu ten takřka filosofický rozbor v textu distributora. Kdybych ale měl sestavit žebříček seriálů z mého mládí, Vražedné pobřeží se svou skvělou reggae znělkou by jasně vedl. ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Znova sem přepnul program, na obrazovce běží lotr. Za ním v rozepnutý košili Nick Slaughter, vsadím se, že ho studenej pot polije, až se dozví, že ho v příštím díle zabije - Mafie. Ale né, samozřejmě dělám si srandu, von je nesmtrtelnej , von by zvládnul celou bandu. A já už se asi těžkou ze židle zvednu, protože sem zblblej z toho jak čumím na bednu :o). Tak to vidíte, i čeští průkopníci hip-hopu Chaozz zpívali o tomto sexy soukromým vočku... Už sem sice Nicka a Sylvii nějakej ten pátek neviděl, ale věřte, že bych si úplně v klidu zase nějakej ten dílek připomenul. Neopomenu připomenout barmany Iana a Spidera :o). Kdyby místo těch českých seriálových pípčovin co dávají na každém programu téměř každej den dali přednost létu, kočkám v bikinách a borcovi v košili, zlobil by se někdo? Já tedy rozhodně ne! ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Jak pokleslé a přesto tak milované! Některé hlášky jsou fakt bezchybné. Nicméně nepopírám, že skoro každý díl seriálu je na jedno brdo, ač pochopitelně některý díl je lepší, jiný slabší. No, víceméně je to kravina a všechny části jsem z tohoto prostého důvodu neviděla. Co si však pro relaxaci přát víc než moře, pláž a podobné vysoké hodnoty. Jak naivní, stereotypní a přesto (ač s nutnými přestávkami) koukatelné! Přestože existence Spider mě nepředstavitelně štval a všechny zákaznice soukromého detektiva byly krasavice do pětadvaceti let... Jo, hodně rozporů, ale tenhle seriál už asi ze své nostalgické paměti nevymažu. Vší logice navzdory. ()

Pishin 

všechny recenze uživatele

Ano vážení tot je opravdu klasika televizni zabavy. Jeden z tech povedenejsich serialu, kterym nas vychovavala Tv nova na pocatcich. Doted si pamatuju odpoledne, kdyz jsem dosel ze skoly a zapnul bednu a sledoval hlaskujiciho detektiva jmenem Nick Slaughter (no kurva nemilujte detektiva co se jmenuje ''Masakr''), ktery pobiha v tropickem prostredi plnym kocek v bikinach v rozevlate kosili a kratasech a sekunduje je mu krasna Sylvie (skvele nadabovana Z. Adamovskou) no radost pohledet. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (12)

  • V devadesátých letech dvacátého bylo Srbsko zmítané občanskou válkou, izolované restrikcemi Spojených národů a obchodním embargem. Tropická idyla nádherného ostrova, boj dobra se zlem, lehký humor, charismatický hrdina a velmi mnoho repríz udělaly z Nicka Slaughtera symbol odporu a opoziční politiky. Měsíc trvající protesty v zimě 97 proti prezidentu Slobodanu Miloševičovi za vytvořily z Nicka třídního hrdinu a s heslem: "Slotera Nika, za predsednika" ("Nick Slaughter Presidentem") na rtech, billboardech, odznacích, komiksech a letácích jej vynesly na vrchol popularity. Mnoho hospod a barů bylo přejmenováno a dekorováno na Tropical Heat styl, srbská populární punková skupina Atheist Rap nahrála hit: "Sloteru Niče, Srbija ti kliče" ("Nicku Slaughtere, Srbsko tě zdraví"). Dalším oblíbeným heslem bylo: "Svakoj majci treba da je dika, koja ima sina k'o Slotera Nika" ("Každá matka by byla hrdá mít syna jako je Nick Slaughter"). A nikdo mimo Srbsko by to nevěděl, nebýt náhody. V roce 2008 se Rob Stewart, představitel Nicka, podíval na fandovskou skupinu Nicka Slaughtera na Facebooku, kde bylo kolem 17 000 členů, většinou ze Srbska. Když zjistil, co a jak, domluvil se s bývalými představiteli opozice a přiletěl za obrovského zájmu médií, politiků a veřejnosti na návštěvu. O jeho návštěvě a o tom, co se stalo v devadesátých letech byl natočen dokument Nick Slaughter for President (2012). Rob si při návštěvě popovídal mimo několikeré návštěvy v srbských televizních talkshow i s bývalým vůdcem odporu Srdjou Popovičem a s Atheist Rap si zazpíval na koncertu jejich píseň. (monolog)
  • John David Bland (Ian) nedostával v seriálu tolik minut jako hlavní hrdinové Rob Stewart (Nick) a Carolyn Dunn (Sylvie), přestože dostával stejný plat jako hlavní představitelé. Dle svých slov se necítil být o nic menší hvězdou než Stewart a Dunn. John David Bland flustraci zaháněl alkoholem a drogami. Všechno v rozhovoru prozradil  mnoho let po natáčení Rob Stewart. (Roby)
  • V epizodě 01x02 „Těžký případ“ nasedá Nick do Jeepu Wrangler bez přední poznávací značky. O pár vteřin později při honičce je vidět, že Jeep poznávací značku má. (A.MacGyver)

Reklama

Reklama