foto

John Astin

  • nar. 30.3.1930 (88 let)
    Baltimore, Maryland, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

John Allen Astin, americký herec a režisér, k jehož nejznámější roli patří Gomez Addams v tv seriálu RODINA ADDAMSOVA (1964). Začal studovat matematiku na Washington & Jefferson College, poté přestoupil na univerzitu Johnse Hopkinse, kde studoval dramatiku, anglistiku a literaturu. Během studií vstoupil do spolku, označeného podle tří písmen řecké abecedy - Phi Kappa Psi. Jednalo se o spolek univerzitního bratrstva, kdy vytvořené vazby a kontakty fungovaly mezi jeho členy do smrti. V roce 1956 se oženil se Suzanne Hahn, s kterou měl tři děti. Manželství se roku 1972 rozpadlo. Následoval druhý sňatek s herečkou Patty Duke. Z tohoto sňatku pochází herec Mackenzie Astin. Manželství bylo v roce 1985 rozvedeno a od roku 1989 žije herec s Valerií Ann Sandobal. Pár přesedlal na vegeteriánství a v současnosti vede budhistický spolek v Santa Monice.

Astin začinal svoji kariéru v divadle, odkud se díky svému hlasu dostal k namlouvání reklamních spotů. První roli měl ve filmu THE KISS (1958), kde se svojí ženou hrál líbající se pár. Tento 29. minutový snímek byl roku 1959 nominován na Oskara v kategorii „nejlepší krátký film". O tři roky později měl malou roli ve WEST SIDE STORY (1961). V roce 1964 přišla RODINA ADDAMSOVA, natočena podle populárního komiksu Charlese Addamse, který vycházel v The New Yorker magazínu a byl ve 30. letech velmi oblíben. Charles Addams začínal kdysi jako soudničkář (nebo černá kronika) a jeho úkolem bylo retušovat fotografie zločinů, které měly jít do tisku. Měl zvláštní smysl pro humor. Když zaretušoval na fotografiích krev a tělesné tkáně, posmutněl, podíval se na své dílo a prohlásil: „Před tím to ale bylo lepší." V remake NOVÁ ADDAMSOVA RODINA z roku 1998 si Astin zahrál dědečka Addamse. Dalšími seriály byl televizní BATMAN (1966), kde hrál Riddlera, nebo TO JE VRAŽDA, NAPSALA. V roce 1968 napsal scénář, režíroval a produkoval krátkometrážní PRELUDE, nominován na Oskara. Za PŘÍBĚHY ZE ZÁHROBÍ obdržel cenu ACE Award. Atkin se na stará kolena vrátil na univerzitu Johnse Hopkinse, kde vyučuje herectví a režii.

skipi

Herecká filmografie

Filmy

2005 Škola života (TV film)
2001 Betaville
2000 Kid Quick
1996 Přízraky
1995 Harrison Bergeron (TV film)
1994 Mlčení šunek
Runaway Daughters (TV film)
1993 Huck and the King of Hearts
Stepmonster
1991 Past Imperfect (TV film)
Vraždící rajčata požírají Francii!
Útok vraždících rajčat
1990 Gremlins 2
1989 Night Life
Saint: The Blue Dulac, The (TV film)
1988 Návrat vražedných rajčat
1987 Body Slam
Školák vlkodlak 2
1986 Mr. Boogedy (TV film)
Mystery Magical Special (TV film)
1985 Bláznivá dovolená v Evropě
1977 Halloween with the New Addams Family (TV film)
Operation Petticoat (TV film)
1976 Podivný pátek
1975 Dream Makers, The (TV film)
1974 Miss Kline, We Love You (TV film)
Only with Married Men (TV film)
Skyway to Death (TV film)
1973 Brothers O'Toole, The
1972 Every Little Crook and Nanny
Evil Roy Slade (TV film)
Get to Know Your Rabbit
Wacky Taxi
1971 Bunny O'Hare
Two on a Bench (TV film)
1969 Viva Max!
1968 Candy
Prelude
1967 Sheriff Who (TV film)
Spirit Is Willing, The
1963 Později, miláčku!
The Wheeler Dealers
1962 Kouzlo norkové kožešiny
Period of Adjustment
1961 West Side Story
1960 Pusher, The

TV seriály

1998 Nová Addamsova rodina (TV seriál)
1996 Chůva k pohledání (TV seriál)
Tattoo (S04E09)
Your Feets Too Big (S03E20)
1995 The Twisted Tales of Felix the Cat (TV seriál)
1994 Aladinova dobrodružství (TV seriál)
Duckman: Private Dick/Family Man (TV seriál)
Jsem do tebe blázen (TV seriál)
Nespavost (S02E23)
1993 Dobrodružství Brisco Countyho Jr. (TV seriál)
1992 The Addams Family (TV seriál)
1991 Krok za krokem (TV seriál)
Taz-mánie (TV seriál)
1990 Attack of the Killer Tomatoes (TV seriál)
1988 Adventures Beyond Belief (TV seriál)
1985 Mary (TV seriál)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
Vraždila Jessica? (S01E04)
1977 Operation Petticoat (TV seriál)
1972 The ABC Afternoon Playbreak (TV seriál)
1971 McMillan & Wife (TV seriál)
Mickeyho přátelé (TV seriál)
1966 The Pruitts of Southampton (TV seriál)
Rodina Addamsova (TV seriál)
Ophelia's Career (S02E30)
Lurch's Grand Romance (S02E29)
The Addams Policy (S02E28)
další epizody (14)
1965 Rodina Addamsova (TV seriál)
Uncle Fester, Tycoon (S02E16)
Christmas with the Addams Family (S02E15)
Morticia's Dilemma (S02E14)
další epizody (36)
1964 Rodina Addamsova (TV seriál)
Art and the Addams Family (S01E14)
Lurch Learns to Dance (S01E13)
Morticia, the Matchmaker (S01E12)
další epizody (14)
1962 I'm Dickens, He's Fenster (TV seriál)
1961 The Twilight Zone (TV seriál)
A Hundred Yards Over the Rim (S02E23)
1960 Insight (TV seriál)
Peter Loves Mary (TV seriál)
Route 66 (TV seriál)

Dokumentární

2006 What the Bleep!?: Down the Rabbit Hole
1998 Making of 'The Frighteners, The'
1974 The Horror Hall of Fame: A Monster Salute (TV film)

TV pořady

1987 Harry Anderson's Sideshow (TV pořad)
1984 Super Password (TV pořad)
1974 Tattletales (TV pořad)
1969 It's Your Bet (TV pořad)
1968 It Takes Two (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

1980 Ethel Is an Elephant (TV film)
Getting There (TV film)
1977 Operation Petticoat (TV film)
Rosetti and Ryan: Men Who Love Women (TV film)
1972 Wacky Taxi
1968 Prelude

TV seriály

1983 Just Our Luck (TV seriál)
1981 Mr. Merlin (TV seriál)
1977 CHiPs (TV seriál)
Operation Petticoat (TV seriál)
1976 Holmes and Yo-Yo (TV seriál)
1970 Night Gallery (TV seriál)

Dokumentární

1988 Night Creatures
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace