foto

Roger Dumas

  • nar. 9.5.1932
    Annonay, Francie
  • zem. 2.7.2016 (84 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

V oblasti filmové a televizní tvorby má francouzský herec Roger Dumas na svém kontě bezmála 150 položek, celý život se také věnuje divadlu, prosadil se i jako hudební skladatel. Pochází z nevelkého města Annonay na jihu Francie a jevištní průpravu získal v proslulé herecké škole René Simona, od počátku padesátých let 20. století působil v divadelním souboru Michela de Ré, později spolupracoval například s Robertem Hosseinem.

Před filmovou kamerou stál poprvé v rámci melodramatu LESNÍ PLODY (Les fruits sauvages, 1954), následně hrál menší role v několika významnějších filmech, naopak větší příležitosti dostal celkem třikrát od režiséra Jeana Gourgueta, který se tehdy věnoval problematice dospívající mládeže; jednu z hlavních rolí venkovského mladíka Maxima hrál Roger Dumas ve filmu ISABELLE SE BOJÍ MUŽŮ (Isabelle a peur de hommes, 1957). Významnou položkou v Dumasově filmografii je drama LUČNÍ ULICE (Rue de Prairies, 1959), v němž byl nezdárným synem Jeana Gabina. Roger Dumas za tento film získal Prix Suzanne Bianchetti, což je kuriózní v tom smyslu, že tato cena byla určena a udělována mladým nadějným herečkám a Dumas byl jediným mužem, který tuto trofej obdržel.

LUČNÍ ULICE byla pro Dumase významná i v osobní rovině, protože při natáčení se seznámil se začínající herečkou Marié-José Nat (*1940), s níž se pak oženil, manželství ovšem trvalo jen velmi krátce (1960-1961). Počátkem šedesátých let začal Roger Dumas točit i pro televizi, která později v jeho tvorbě začala převažovat. Z jeho další filmografie připomeňme komedii MUŽ Z RIA (L’homme de Rio, 1964), v níž si zahrál přítele hlavního hrdiny (J. P. Belmondo), velkou roli agenta Duveta ztvárnil ve dvojici Chabrolových špionážních filmů TYGR MÁ RÁD SYROVÉ MASO (Le tigre aime la chair fraiche, 1964) a TYGR SE PARFÉMUJE DYNAMITEM (Le tigre se parfume à la dynamite, 1965). Nadále hrál také divadlo, ať již na různých pařížských scénách, tak i na divadelních festivalech.

V této době se Roger Dumas začal prosazovat jako skladatel písní populární hudby, spolupracoval hlavně s manželskou dvojicí Jean-Jacques Debout – Chantal Goya. Pro ně komponoval hlavně v sedmdesátých letech, což vysvětluje jeho omezenou participaci ve filmu a televizi. Později ve filmech různých žánrů hrál policejní vyšetřovatele (NĚŽNĚ KUŘE – Tendre poulet, 1978; DOBRODRUH – Le marginal, 1983; SPOLEK DAREBÁKŮ – Association de malfaiteurs, 1987), na velkém plátně i v televizi na sebe často bral i podobu různých historických osobností, za zmínku stojí i dvě různé role ve dvou seriálových zpracováních Dumasova románu HRABĚ MONTE CHRISTO (Le comte de Monte Cristo, 1979, 1999).

Přes pokročilý věk je Roger Dumas stále velmi aktivní i v novém tisíciletí, jeho filmografie se rozrůstá o řadu vedlejších rolí, připomeňme opětovnou spolupráci s Claude Chabrolem (OPOJENÍ MOCÍ – L’ivresse du pouvoir, 2005), ve filmu PROSTĚ SPOLU (Ensemble, c’est tout, 2007) jiného významného režiséra Claude Berriho jsme jej mohli vidět v úloze majitele restaurace. Nových triumfů dosahoval i na divadelních jevištích, v letech 1990 a 2002 byl nominován na prestižní Molierovu cenu za herecký výkon ve vedlejší roli, v roce 2006 ji nakonec získal za svůj výstup v Benchetritově hře Mínus dva. I v osmdesáti letech hraje Roger Dumas ve filmu, divadle a televizi.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2015 Rodinné vinařství
2013 Le clan des Lanzac (TV film)
Les vieux calibres (TV film)
2012 Zarafa
2011 Bonheur des Dupré, Le (TV film)
Derrière les murs
2010 La très excellente et divertissante histoire de François Rabelais (TV film)
2009 Erreur de la banque en votre faveur
Folie douce (TV film)
Koncert
La Différence, c'est que c'est pas pareil
2008 Ca$h
První den zbytku tvýho života
Raboliot (TV film)
Sa raison d'être (TV film)
2007 Prostě spolu
Vždycky jsem chtěl být gangster
2006 Opojení mocí
2003 Précipitations
Un amour en kit (TV film)
2001 Inch'Allah dimanche
2000 Bídníci (TV film)
Canne de mon père, La (TV film)
Komisař Moulin: Policajt v kleštích (TV film)
Sentimentální osudy
1999 Monsieur le député
1998 Návštěvníci 2: V chodbách času
1997 Les Héritiers (TV film)
Soleil
1996 Petit (TV film)
Petite soeur (TV film)
Tykho Moon
Vivre avec toi (TV film)
1995 Nouveau monde, Le
1994 Au beau rivage (TV film)
1993 Pétain
Une nouvelle vie
1992 Un été glacé (TV film)
Zimní příběh
1991 Loulou Graffiti
Mouettes, Les (TV film)
Ritals, Les (TV film)
1989 Bunkr hotelu Palace
Retour de Lemmy Caution, Le (TV film)
1988 Années sandwiches, Les
Sueurs froides: La belle ouvrage (TV film)
Šuani
1987 Je tue ŕ la campagne (TV film)
Masky
Spolek darebáků
Tout est dans la fin (TV film)
Vaines recherches (TV film)
1986 Debutant
Suivez mon regard
1985 Lift show
Pitié pour les rats (TV film)
Utajená láska
1984 La Femme publique
Pevnost Saganne
1983 Dobrodruh
La veuve rouge (TV film)
Ztracené kroky (TV film)
1981 Héroïques, Les (TV film)
1980 Temps d'une Miss, Le (TV film)
1979 Orange amère, L' (TV film)
1978 Général... nous voilà!
Něžné kuře
1977 Un tueur, un flic, ainsi soit-il...
1975 Falešné dno
Nežádoucí pasažér
Rage au poing, La
1974 Cas Adam et Ève, Le (TV film)
Dédé la tendresse
Or et la fleur, L' (TV film)
1973 Noctambule, Le (TV film)
1972 Figaro-ci, Figaro-là (TV film)
1969 Bruno, l'enfant du dimanche
Du blé en liasses
1968 Caroline chérie
Corso des tireurs, Le (TV film)
1966 Demarkační čára
1965 Tigre se parfume à la dynamite, Le
1964 Chance et l'amour, La
Muž z Ria
Tigre aime la chair fraiche, Le
1963 Pouic Pouic
1962 Carillons sans joie
La croix des vivants
Le gorille a mordu l'archevêque
Seconde surprise de l'amour, La (TV film)
1959 Luční ulice
Podepsán Arsen Lupin
1957 Isabelle a peur des hommes
Les Premiers Outrages
1956 La Mariée est trop belle
Les Promesses dangereuses
1955 Kdyby všichni chlapi světa ...
1954 Les fruits sauvages

TV seriály

2010 Vesnice ve Francii (TV seriál)
Náš otec (S03E02)
2009 Au siècle de Maupassant: Contes et nouvelles du XIXème siècle (TV seriál)
2003 Les Thibault (TV seriál)
2001 AlloCiné (TV seriál)
1998 Hrabě Monte Cristo (TV seriál)
1997 Maigret (TV seriál)
Maigret a ministrant (E25)
1996 Julie Lescautová (TV seriál)
Revolver na úvěr (S05E02)
1995 L'histoire du samedi (TV seriál)
1994 Kaskadér (TV seriál)
Ševcův syn (TV seriál)
1993 Maîtres du pain, Les (TV seriál)
1992 Police Secrets (TV seriál)
1989 Laura und Luis (TV seriál)
Orages d'été (TV seriál)
1988 Inspektor Lavardin (TV seriál)
Tourbillons (TV seriál)
1979 Hrabě Monte Cristo (TV seriál)
1975 Cinéma 16 (TV seriál)
1969 Candice, ce n'est pas sérieux (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)

Dokumentární

2006 Jean Gabin osobně
2002 Michel Audiard et le mystère du triangle des Bermudes
1987 La nuit des Molières (TV seriál)

TV pořady

2007 Un jour, un destin (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace