foto

Mireille Darc

  • nar. 15.5.1938
    Toulon, Var, Francie
  • zem. 28.8.2017 (79 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vtiskla francouzskému filmu jemný smysl pro humor, krásné tmavé oči, pěkné vlasy a sympatickou tvář, kterou nelze ve filmu přehlédnout. Pochází z přístavního města jihovýchodní části Francie Toulon. Základní školu i konzervatoř vychodila ve výše již jmenovaném městě. Odjela na zkušenou do Paříže, kde se přihlásila do divadelního kursu. Tady bydlela v podnájmu na proslulém Montmartru v maličkém bytě. Ráda vzpomíná, že sedávala v blízkosti náměstíčka u Sacré Couer v rozkvetlé zahradě vinárny a nechala se unášet okouzlující kulisou avantgardních malířů Paříže. Začátky měla těžké, bohatým lidem vodila pejsky na procházku, občas hlídala i malé děti. Také se stalo, že neměla ani možnost se pořádně najíst, jak na tom byla bídně s financemi.

O něco později se počalo dařit, když dostala příležitost se realizovat v profesi modelky. Navštěvovala hereckou výuku u Maurice Escanda a zároveň stihla i absolvovat baletní školu. Zde ji zahlédl i legendární francouzský šansoniér, skladatel a herec Gilbert Bécaud, krajan z Toulonu. Zprostředkoval jí kontakt s jednou ženou, která jí sehnala záskok v divadle Gramont a dodnes je její impresário. První začátky u filmu byly velice epizodní. První významnější roli jí nabídl režisér Cloude Barma v TV filmu VELKÝ ARKÝŘ (1960). Posléze získá roli ve filmu od režiséra Rogera Vadima OTĚŽE NA KRKU (1960), kde si zahrála po boku už tehdy slavné herečky Brigitte Bardot. V tomto čase svoje vlastní hnědé kadeře obarvila na blond a dál už se prezentuje jako plavá kráska a původní barvu navždy schová pod plavou barvu.

První setkání s režisérem Georgesem Lautnerem jí přineslo hlavní roli ve filmu GALIA (1965). Tímto filmem odstartovala svoji kariéru k výšinám francouzských filmových hvězd. Natáčela jeden film za druhým a přitom si zahrála s tehdejší významnou francouzskou hvězdnou elitou, Jean Gabin, Luis Funés, Lino Ventura a jiní. Nabídka od intelektuálního francouzského režiséra Jeana-Luc Godarda do hlavní role postavy Corinne, ve filmu WEEK END (1967) byla stěžejní pro další kariéru. Její sláva dostoupila vrcholu v kriminálním filmu JEEFF (1969), kde jí byl hereckým partnerem Alain Delon. Vlastně se stal po Romy Schneiderové a Nathalii Delonové pro ni manželem a dlouhodobým obchodním partnerem.

Souběžně se Mireille Darc věnovala i divadlu, kde hrála delší čas v divadelní hře od P. Ustinova FOTO-FINIŠ. V brzké době se také prosazuje psaním scénářů a literárních povídek. Ve filmu BORSALINO (1970) si zahrála opět s Alainem Delonem a Jeanem-Paul Belmondem. Určitě si mnozí pamatují bláznivé komedie VELKÝ BLONDÝN S ČERNOU BOTOU (1972) a NÁVRAT VELKÉHO BLONDÝNA (1974), kde hrála po boku další filmové hvězdy Pierre Richarda, kterého si velice považuje a stále má k němu velmi hezký vztah. Komediální role vůbec byla její hlavní doména, tady byla jak ryba ve vodě. Nepřejícím jedincům filmové kritiky dokázala, že má i talent na psychologické role. Ve filmu NENÍ KOUŘE BEZ OHNĚ (1973) to předvedla. V době natáčení filmu LEDOVÁ ŇADRA (1974) podle jejích slov, prožívala s Alainem Delonem nejhezčí období svého života. Věnovala se také obchodním aktivitám v reklamní oblasti, kde dosáhla úspěchu v prodeji kosmetiky. V roce (1980) podstoupila operaci srdeční vady, kterou bohužel měla od raného věku. Vše proběhlo velice úspěšně a Mireille se mohla dále věnovat herectví a obchodu.

Na tomto světě je jen několik věcí, které nelze při nejlepší vůli předvídat, náhoda, štěstí a osud. Říká se, že štěstí přeje odvážnému. Mireille se vracela z obchodní cesty v Itálii a v plné jízdě narazila ve svém Mercedesu do kamionu, který vybočil nečekaně do její dráhy. Celkem jeden měsíc ležela v nemocnici v bolestech s těžkými zlomeninami. Po celou dobu pobytu se snaží bojovat s nepřízní osudu a nakonec se uzdraví a vrací se opět do svého života. Po propuštění do domácího léčení objeví určitou zálibu ve fotografování, které začíná realizovat a publikovat v různých časopisech a také vydávat knižně. Vedle fotografování se věnuje částečně zpěvu a psaní povídek.

Kolem roku (1983) se rozchází s dlouholetým partnerem a manželem Alainem Delonem. Je potřeba dodat, že si nadále udržují velice přátelský vztah. V její režii byl také natočen film, psychologické drama BARBARE, LA (1989), kde byla zároveň i autorem scénáře, který napsala podle románu postavy o Katherine Fantod. V roce 2003 opět dostala příležitost si zahrát po boku svého bývalého životního přítele Alaina Delona v TV krimi seriálu FRANK RIVA. V roce 2006 byla oceněna Řádem Čestné legie za přínos pro francouzskou kulturu. V posledním čase hraje v pařížském divadle ve hře MADISONSKÉ MOSTY (2007), kde také účinkuje s Alainem Delonem.

Josef "tahit" B.

Herecká filmografie

Filmy

2011 Grand restaurant II, Le (TV film)
2009 Déchaînées (TV film)
2000 Lucie
1999 Portrait, Le (TV film)
1998 Filles de Vincennes, Les
1997 Ni vue ni connue (TV film)
Přítel mého syna (TV film)
Sapho (TV film)
1996 J'ai rendez-vous avec vous (TV film)
1995 Laura (TV film)
1987 Rozmařilý život Gérarda Floqua
1984 Silvestr u Boba
1983 Si elle dit oui... je ne dis pas non
Été de nos 15 ans, L'
1982 Jamais avant le mariage
1981 Kdo nastaví kůži
1978 Úhoři
1977 Smrt darebáka
Uspěchaný muž
1976 L'ordinateur des pompes funèbres
Nebezpečný cestující
1975 Růžový telefón
1974 Dis-moi que tu m'aimes
Ledová ňadra
Návrat velkého blondýna
OK patron
1973 Kufr na slunci
Není kouře bez ohně
1972 Velký blondýn s černou botou
1971 Byl jednou jeden policajt
Fantasia chez les ploucs
V rytmu valčíku
1970 Borsalino
Nepije, nekouří, nedroguje, ale ... povídá!
1969 Jeff
Madly
Na řvoucích strojích do Monte Carla
1968 Fleur d'oseille
Summit
1967 Blondýnka z Pekingu
Velekobylka
Week-End
1966 Galia
My se nehněváme
Rvačka v Panamě
Zarabanda Bing Bing
À belles dents
1965 Les bons vivants
1964 Durs à cuire ou Comment supprimer son prochain sans perdre l'appétit, Les
Honba na muže
Monsieur
Nebožtíci
Tajný policista
1963 Les veinards
Pouic Pouic
1962 Lettre de Provins
Virginie
1961 Hauteclaire (TV film)
La bride sur le cou
Nouveaux aristocrates, Les
¿Pena de muerte?
1960 Du côté de l'enfer (TV film)
Les distractions
Mourir d'amour
Revenante, La

TV seriály

2003 Frank Riva (TV seriál)
Modré hlubiny (TV seriál)
1998 Justice de Marion, La (TV seriál)
1995 Modrá země (TV seriál)
1994 Les Yeux d'Hélène (TV seriál)
1993 Prigioniera di una vendetta (TV seriál)
1992 Les coeurs brûlés (TV seriál)
1964 Top à... (TV seriál)

Dokumentární

2018 Mireille Darc, la femme libre (TV film) - a.z.
2012 Deník francouzského reportéra
Lino Ventura: Lino - Il n'était que lui-même (TV film)
2008 Annie Girardot, ainsi va la vie (TV film)
2005 Pierre Richard (TV film)
2004 Les 40 ans de la 2 (TV film) - a.z.
2002 Michel Audiard et le mystère du triangle des Bermudes
1997 Lino Ventura
1990 Ne m'oubliez pas: Hommage à Bernard Blier (TV film)
1981 Reporters
1964 Chroniques de France (TV seriál)

TV pořady

2015 Le divan de Marc-Olivier Fogiel (TV pořad)
2009 La traversée du miroir (TV pořad)
2007 Un jour, un destin (TV pořad)
2006 T'empêches tout le monde de dormir (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
Qui veut gagner des millions? (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1986 Élection de Miss France (TV pořad)
1983 Cadence 3 (TV pořad)
1981 13 heures le journal (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
Midi-Première (TV pořad)
1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

1989 Barbare, La

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace