foto

Ian Somerhalder

  • nar. 8.12.1978 (41 let)
    Covington, Louisiana, USA

Biografie

Ian Joseph Somerhalder se narodil 8. prosince 1978 ve znamení střelce v Covingtonu v Louisianě. Jeho otec Robert, stavební podnikatel je francouzskoanglického původu a matka Edna má předky v Irsku a mezi severoamerickými indiány a vyrůstala na prasečí farmě v Mississippi. Má také sestru a bratra Boba.

Příjmení Somerhalder získal od adoptivního pradědečka. Jeho biologický pradědeček, zámožný anglický velkostatkář, jenž se jmenoval Hull, přivedl do jiného stavu jednu ze svých milenek, a proto zaplatil přistěhovaleckému pracovníkovi za to, že si tuto ženu vezme a jejímu dítěti dá jméno Somerhalder. Jeho rodiče se rozvedli, když bylo Ianovi 13. Vyrůstal s matkou, kterou popisuje jako velice duchovně založenou, navštěvující katolickou školu.

Ian započal svou kariéru jako model již v 10 letech za podpory své matky. Procestoval téměř půlku světa, ještě předtím než mu bylo 18, dostal se do New Yorku, Paříže, Londýna a Milána. Stal se modelem takových značek jako jsou Calvin Klein, American Eagle Outfitters, Dolce & Gabbana, Gucci, Versace a Guess. Přestože se i nadále věnoval modelingu v modelingové agentuře DNA Models, začal také s herectvím.

Jeho první velká role byla ve filmu PRAVIDLA VÁŠNĚ režiséra Rogera Avaryho, natočeného podle stejnojmenného románového bestselleru spisovatele Breta Eastona Ellise. Stal se jedním z hlavních herců v první řadě veleúspěšného seriálu ZTRACENI (postava Booneho Carlyla). Objevil se také např. v seriálu SMALLVILLE, kde si zahrál postavu Adama Knighta, mrtvého člověka, jenž je udržován naživu pomocí speciální drogy, dále v seriálech: KRIMINÁLKA LAS VEGAS, KRIMINÁLKA MIAMI, ZÁKON A POŘÁDEK, ZNOVU NA SVĚTĚ a další. Znovu se k roli Booneho Carlyla v seriálu ZTRACENI vrátil jako host v druhé i třetí sérii.

V listopadu 2000 se Ian jako vůbec první mužská celebrita stal Nejkrásnějším mužem měsíce na webových stránkách mostbeautifulman.com. V březnu 2006 vyhlásila agentura DNA Models Top 10 mužských modelů, mezi kterými figuruje i sám Ian.

Ninuska

Herecká filmografie

Filmy

2021 Time Framed
2016 Cradlewood
2014 Anomálie
2013 Caught on Tape
2010 How to Make Love to a Woman
Lost: The Final Journey (TV film)
2009 Fireball (TV film)
Probuzení
Turnaj zabijáků
2008 Ztracené město (TV film)
Ztracený svědek
2007 Marco Polo (TV film)
2006 Lost: Revelation (TV film)
Puls
TV: The Movie
The Sensation of Sight
2005 Ztraceni: Cesta (TV film)
2004 Fearless (TV film)
Old Man and the Studio, The
V rukách nepřítele
2002 Pravidla vášně
Proměny v srdcích
2001 Anatomy of a Hate Crime (TV film)
Dům života
1998 Celebrity

TV seriály

2019 V Wars (TV seriál)
Zkrvaven, ale nepokořen (E10)
Trip genu predátora (E09)
Rudý déšť (E08)
další epizody (10)
2017 Upíří deníky (TV seriál)
I Was Feeling Epic (S08E16)
We're Planning a June Wedding (S08E15)
It's Been a Hell of a Ride (S08E14)
další epizody (9)
2016 Clevver Now (TV seriál)
Upíří deníky (TV seriál)
The Next Time I Hurt Somebody, It Could Be You (S08E07)
Detoured on Some Random Backwoods Path to Hell (S08E06)
Coming Home Was a Mistake (S08E05)
další epizody (20)
2015 Upíří deníky (TV seriál)
Cold as Ice (S07E09)
Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me (S07E08)
Mommie Dearest (S07E07)
další epizody (21)
2014 Upíří deníky (TV seriál)
Christmas Through Your Eyes (S06E10)
I Alone (S06E09)
Fade Into You (S06E08)
další epizody (22)
2013 Upíří deníky (TV seriál)
Fifty Shades of Grayson (S05E10)
The Cell (S05E09)
Dead Man on Campus (S05E08)
další epizody (24)
2012 Upíří deníky (TV seriál)
O Come, All Ye Faithful (S04E09)
We'll Always Have Bourbon Street (S04E08)
My Brother's Keeper (S04E07)
další epizody (22)
2011 Upíří deníky (TV seriál)
Homecoming (S03E09)
Ordinary People (S03E08)
Ghost World (S03E07)
další epizody (20)
2010 Upíří deníky (TV seriál)
By the Light of the Moon (S02E11)
The Sacrifice (S02E10)
Katerina (S02E09)
další epizody (23)
Ztraceni (TV seriál)
Konec (S06E17)
LA X I (S06E01)
2009 Upíří deníky (TV seriál)
The Turning Point (S01E10)
History Repeating (S01E09)
162 Candles (S01E08)
další epizody (10)
2007 Řekni, že mě miluješ (TV seriál)
Epizoda 9 (E09)
Epizoda 8 (E08)
Epizoda 7 (E07)
další epizody (6)
Ztraceni (TV seriál)
Exposé (S03E14)
2006 Ztraceni (TV seriál)
Další instrukce (S03E03)
2005 Ztraceni (TV seriál) - herec, vyp.
Těch druhých 48 dní (S02E07) - vyp.
Opuštěni (S02E06)
Exodus, část druhá (S01E24)
další epizody (12)
2004 Ztraceni (TV seriál)
Každý správný kovboj má problémy s tátou (S01E11)
Cizí výchova (S01E10)
Samotářka (S01E09)
další epizody (11)
Smallville (TV seriál)
Volání z budoucnosti (S03E16)
Posedlost (S03E14)
Rychlá kola (S03E13)
další epizody (6)
2003 Kriminálka Miami (TV seriál)
Nejlepší obhajoba (S02E05)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Dominance (S04E20)
2002 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Poslední kapka (S03E01)
2000 Young Americans (TV seriál)
1999 Znovu na světě (TV seriál)
A Girl's Life (E07)
1996 Policie z New Orleans (TV seriál)

Dokumentární

2020 Kiss the Ground
2016 24 Hours of Reality: The Road Forward (TV film)
2014 Roky nebezpečného života (TV seriál)
2005 Destination: Lost (TV film)

Producentská filmografie

Režijní filmografie

TV seriály

2019 V Wars (TV seriál)
Trip genu predátora (E09)
2017 Upíří deníky (TV seriál)
We Have History Together (S08E08)
2016 Upíří deníky (TV seriál)
Days of Future Past (S07E16)
2015 Upíří deníky (TV seriál)
The Downward Spiral (S06E16)

Host

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 720)