foto

Vince McMahon

  • nar. 24.8.1945 (75 let)
    Pinehurst, North Carolina, USA

Biografie

Americký profesionální wrestlingový promotér, komentátor, manažer, filmový producent, předseda představenstva a generální ředitel společnosti, zakladatel a majitel Alpha Entertainment, herec a bývalý příležitostný profesionální wrestler Vincent Kennedy McMahon promoval v oboru podnikání v roce 1968.

Pracoval pro WWE u svého otce jako komentátor a převzal kontrolu nad společností roku 1982. Vedl také krátkodobou Světovou kulturistickou federaci a spoluvlastní oděvní značku Tapout. McMahon rovněž jednu dobu fungoval jako profi zápasník Ring McMahon. Je propagátorem zápasů třetí generace po svém dědečkovi Jessovi a otci Vincentovi. Jeho jmění se odhaduje na dvě miliardy amerických dolarů.

Vyrůstal se svou matkou a nevlastnímy otci. Jednoho z nich, který je bil, chtěl v dospělosti zabít, ale umřel dříve, než nad tím mohl doopravdy přemýšlet. Vince chodil na vojenskou školu a v té době se mu podařilo překonat svou dyslexii. Se svým otcem, promotérem wrestlingu, se poznal až ve dvanácti letech a hned si wrestling zamiloval. Brzy se stal oblíbeným komentátorem, ale chtěl také zápasit, což mu otec rozmluvil, protože se to ke komentátorům nehodí.

V roce 1979 koupil jednu hokejovou halu z hokejové AHL, kde kromě wrestlingu a hokeje vyprodával rockové koncerty, včetně Van Halen či Rush.Vince si po celou dobu života udržuje výbornou fyzickou kondici a tělo kulturisty. Jeho zeťem je wrestler Tripple H. Mezinárodně známý se stal i díky tomu, že roku 1984 rekrutoval do své WrestlingManie wrestlera Hulka Hogana. Koncem 80. let McMahon dokázal oslovit i rodinné publikum a přitahovat fanoušky, kteří nikdy předtím wrestlingu nevěnovali pozornost. McMahon vymýšlel propracované dějové linie, příběhy i scénaře skoro ke každému wrestlerovi. Vince přilákal 93 173 fanoušků na akci WrestleMania III (1987), která byl nazývána největším davem v historii sportovní zábavy.

Vince však nadále vymýšlel nové neotřelé strategie. Takticky vycítil posun veřejnosti směrem k tvrdší a cyničtější fanouškovské základně a přesměroval dějové linie směrem k modelu více orientovanému pro dospělé. Velké haló nastalo, když zmanipuloval mistrovství WWF, aby zničil Breta Harta. Tento nechvalně známý incident je dohledatelný a znám jako „Montreal Screwjob“, po tomto fiasku odstoupil z komentátorské sesle. McMahon po léta bagatelizoval své vlastnictví společnosti a byl většinou znám jako komentátor.

V roce 1990 založil také Světovou federaci kulturistiky. McMahon býval primárně vnímán jako komentátor a Jack Tunney býval zobrazen jako prezident WWF místo něj. Šlo o to, že by to nepůsobilo vhodně na veřejnost a komentující Vince byl opravdovým fanouškem wrestlingu. Všemu nasadil korunu častý verbální i fyzický útok wrestlera Steve Austina, který zpochybnil Vincovu komentátorskou loajalitu. Vince na pár let odchází z pozice hlasatele, ale háže klacky pod nohy Austinovy v podobě těžkých kalibrů jako wrestler Undertaker či Tripple H.
 
Roku 2006, ve věku 60 let, byl uveden na obálce časopisu Muscle & Fitness. V 2007 zahájil McMahon spor s Donaldem Trumpem, který rád navštěvoval WresterManii. Téměř dva metry vysoký Trump chtěl původně bojovat se samotným McMahonem, ale došli k dohodě, že si vyberou zástupce na WrestleMania 23 (2007) v zápase Hair vs. Hair. Tedy muži, jehož zápasník prohraje, bude vyzyvatelem oholena hlava. McMahon byl ostříhán, přítomen byl i Steve Austin. Roku 2011 opět ustoupil od děje WWE, aby se soustředil na své firemní a zákulisní povinnosti. McMahon se vrátil do televize WWE 24. dubna 2020, na oslavu 25. výročí Triple H ve WWE.

Grand "Epistemolog" Master

Host

TV pořady

2019 WWE Hall of Fame 2019 (TV pořad)
2018 WWE Chronicle (TV pořad)
WWE Greatest Royal Rumble (TV pořad)
WWE Hall of Fame 2018 (TV pořad)
WWE Royal Rumble (TV pořad)
2017 WWE Hall of Fame 2017 (TV pořad)
2016 WWE Fastlane (TV pořad)
WWE Payback (TV pořad)
WWE Royal Rumble (TV pořad)
2015 Dusty Rhodes: Celebrating the Dream (TV pořad)
Sting: Into the Light (TV pořad)
WWE Money in the Bank (TV pořad)
2014 Stone Cold Podcast: Live! (TV pořad)
WWE Survivor Series (TV pořad)
WWE Tribute to the Troops (TV pořad)
2013 The History of WWE: 50 Years of Sports Entertainment (TV pořad)
WWE Hall of Fame 2013 (TV pořad)
WWE Payback (TV pořad)
WWE Royal Rumble (TV pořad)
WWE TLC: Tables, Ladders & Chairs (TV pořad)
WWE Total Divas (TV pořad)
2012 WWE Rock vs. Cena - Once in a Lifetime (TV pořad)
2011 Clash Time (TV pořad)
WWE Money in the Bank (TV pořad)
2010 WWE Elimination Chamber (TV pořad)
WWE Fatal 4-Way (TV pořad)
WWE SummerSlam (TV pořad)
WrestleMania XXVI (TV pořad)
2009 Starrcade: The Essential Collection (TV pořad)
WWE Bash (TV pořad)
WWE Hall of Fame 2009 (TV pořad)
WrestleMania XXV (TV pořad)
2008 WWE Hall of Fame 2008 (TV pořad)
WWE No Way Out (TV pořad)
WWE Royal Rumble (TV pořad)
2007 Vengeance: Night of Champions (TV pořad)
WWE Backlash (TV pořad)
WWE Hall of Fame 2007 (TV pořad)
WWE Judgment Day (TV pořad)
WWE New Year's Revolution (TV pořad)
WWE No Way Out (TV pořad)
WWE Royal Rumble (TV pořad)
WWE SummerSlam (TV pořad)
WWE Survivor Series (TV pořad)
WrestleMania XXIII (TV pořad)
2006 WWE Backlash (TV pořad)
WWE Cyber Sunday (TV pořad)
WWE Hall of Fame 2006 (TV pořad)
WWE Royal Rumble (TV pořad)
WWE SummerSlam (TV pořad)
WWE Unforgiven (TV pořad)
WWE Vengeance (TV pořad)
WrestleMania XXII (TV pořad)
2005 WWE Armageddon (TV pořad)
WWE Hall of Fame 2005 (TV pořad)
WWE Royal Rumble (TV pořad)
WWE SummerSlam (TV pořad)
WWE Unforgiven (TV pořad)
2004 WWE Hall of Fame 2004 (TV pořad)
WrestleMania XX (TV pořad)
2003 WWE Armageddon (TV pořad)
WWE No Mercy (TV pořad)
WWE No Way Out (TV pořad)
WWE SummerSlam (TV pořad)
WWE Survivor Series (TV pořad)
WWE Vengeance (TV pořad)
WrestleMania XIX (TV pořad)
2002 WWE Divas: Undressed (TV pořad)
WWE Judgment Day (TV pořad)
WWE King of the Ring (TV pořad)
WWE Royal Rumble (TV pořad)
WWF No Way Out (TV pořad)
2001 WWE Royal Rumble (TV pořad)
WWE Survivor Series (TV pořad)
WWF Insurrextion (TV pořad)
WWF Judgment Day (TV pořad)
WWF No Mercy (TV pořad)
WWF No Way Out (TV pořad)
WrestleMania X-Seven (TV pořad)
2000 WWF Insurrextion (TV pořad)
WWF Judgment Day (TV pořad)
WWF King of the Ring (TV pořad)
WrestleMania 2000 (TV pořad)
1999 The Late Late Show with Craig Kilborn (TV pořad)
WWE Royal Rumble (TV pořad)
WWE SmackDown LIVE! (TV pořad)
WWE Survivor Series (TV pořad)
WWF Armageddon (TV pořad)
WWF Fully Loaded (TV pořad)
WWF King of the Ring (TV pořad)
WWF Rebellion (TV pořad)
WrestleMania XV (TV pořad)
1998 WWE Royal Rumble (TV pořad)
WWE SummerSlam (TV pořad)
WWE Sunday Night Heat (TV pořad)
WWE Survivor Series (TV pořad)
WWF Fully Loaded (TV pořad)
WWF Judgment Day: In Your House (TV pořad)
WWF King of the Ring (TV pořad)
WrestleMania XIV (TV pořad)
1997 WWE Survivor Series (TV pořad)
WWF King of the Ring (TV pořad)
WrestleMania XIII (TV pořad)
1996 WWE Royal Rumble (TV pořad)
WWE SummerSlam (TV pořad)
WWE Survivor Series (TV pořad)
WWF Hall of Fame 1996 (TV pořad)
WWF King of the Ring (TV pořad)
WrestleMania XII (TV pořad)
1995 WWE Royal Rumble (TV pořad)
WWE Survivor Series (TV pořad)
WWF Hall of Fame 1995 (TV pořad)
WWF King of the Ring (TV pořad)
WrestleMania XI (TV pořad)
1994 WWE Royal Rumble (TV pořad)
WWE SummerSlam (TV pořad)
WWF Hall of Fame 1994 (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
WWE Monday Night RAW (TV pořad)
WWE Survivor Series (TV pořad)
1992 WWE SummerSlam (TV pořad)
WWE Survivor Series (TV pořad)
1991 Rampage '91 (TV pořad) - mod.
1990 WWE SummerSlam (TV pořad)
1988 WWE Royal Rumble (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1984 WWF Superstars of Wrestling (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)

Režijní filmografie

TV pořady

2001 WWF Backlash (TV pořad)
1993 WWE Monday Night RAW (TV pořad)

Producentská filmografie

TV pořady

2019 WWE Crown Jewel (TV pořad)
2006 ECW December to Dismember (TV pořad)
2004 WWE Great American Bash (TV pořad)
2002 WWE Rebellion (TV pořad)
1999 WWF Armageddon (TV pořad)
1993 WWF: UK Rampage 93 (TV pořad)
1992 Rampage '92 (TV pořad)

Scenáristická filmografie

TV pořady

1992 Rampage '92 (TV pořad)