foto

Martin Shaw

  • nar. 21.1.1945 (72 let)
    Birmingham, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Martin Shaw, anglický televizní, divadelní i filmový herec se narodil 21. ledna 1945 v Birminghamu. Shawův otec pracoval jako inženýr a matka se profesionálně věnovala společenskému tanci. Jeho rodiče milovali ochotnické divadlo a sám Martin již ve věku tří let na jeho prknech debutoval. Školu neměl Martin moc v lásce, jediné co ho v ní drželo byla anglická literatura a především Shakespearovy hry, které moc miloval a studoval je na střední škole. Po maturitě pracoval dva roky jako obchodník, nakonec se ale rozhodl studovat dál i díky stipendiu. Jeho kroky mířily na Londýnskou akademii hudby a dramatického umění ( anglicky LAMDA ). Školu úspěšně absolvoval a přicházejí první divadelní role.

Na londýnských scénách si zahrál mj. ve hře Johna Jamese Osbornea “Ohlédni se v hněvu“ či v psychologickém dramatu Tennessee Williamse “Tramvaj do stanice Touha“. Na konci šedesátých let ztvárnil první větší televizní roli, studenta Roberta Crofta v tzv. mýdlové opeře “CORONATION STREET“. V roce 1971 si zahrál v jeho tolika milovaných shakespearovských hrách. Režisér Roman Polanski ho obsadil jako Banqua do tragédie MACBETH a ještě předtím si stačil zahrát v televizním filmu HAMLET, kde si jako Horatio zahrál mj. po boku Richarda Chamberlaina. V roce 1971 si ale prožil i špatné chvilky. Jedné noci byl přepaden tak nešťastně, že musel podstoupit plastiku rozbité pravé lícní kosti.

Následně radikálně změnil svůj život. Úplně se vzdal alkoholu, později přestal i s kouřením a v neposlední řadě začal žít vegetariánským způsobem života. V roce 1974 si zahrál v dobrodružném filmu ZLATÁ SINDIBÁDOVA CESTA. O tři roky později přišla nabídka zahrát si v jednom díle seriálu “NEW AVANGERS“, kde předvedl výborný herecký výkon a právě tato role ho nasměrovala k jeho snad nejznámější seriálové postavě.

Raymond Doyle, tuto postavu si Martin Shaw zahrál v seriálu PROFESIONÁLOVÉ, který byl natáčený v letech 1977 - 83. Seriál měl nakonec 57 dílů v pěti sériích a stal se kultem, sám herec mu ale nedával víc jak dvě sezóny. I když mu role drsného sympaťáka přinesla velký mezinárodní úspěch, tak samotný Shaw s touto rolí často zápasil a v jednotlivých příbězích si připadal jako loutka. Jeho postavu pak do češtiny nadaboval Karel Heřmánek, původních 21 dílů zakoupených ČST ale tehdy daboval Martin Štěpánek a později Alois Švehlík.

Během osmdesátých let nechtěl být nadále “škatulkován“ jako Ray Doyle a chtěl se ukázat i v jiných rolích a tak se vrátil zpět k divadlu. V divadelní hře “Are You Lonesome Tonight?“ od Alana Bleasdalea ztvárnil Elvise Presleyho, ředitele si střihl v dramatické inscenaci “The Country Girl“ a zahrál si i v inscenaci “Ideální manžel“, která se z londýnského divadla Old Vic dostala až na Broadway. Za mnoho rolí si také získával ceny kritiků. V roce 1983 ztvárnil postavu sira Henryho Baskervillea v adaptaci románu PES BASKERVILSKÝ od Arthura Conana Doylea. O dva roky později hrál postavu Roberta Falcona Scotta v dramatickém seriálu “THE LAST PLACE ON EARTH“.

V devadesátých letech se objevuje v dalších několika televizních filmech i seriálech, patří mezi ně mj. drama THE INVESTIGATION : INSIDE a TERRORIST BOMBING či role policisty Alana Cadea v seriálu “THE CHIEF“. V roce 1998 přijel Martin Shaw natáčet do České republiky. V Telči natáčel scény do seriálu “ČERVENÝ BEDRNÍK“, ve kterém ztvárnil tajemného policistu Chauvelina. Postava Roberta Kingsforda v seriálu“ANGELS AND EVERYONE“ mu získala nominaci za nejpopulárnějšího herce na britském předávání cen National Television Awards. Od roku 2001 ztvárňuje postavu obhájce zákona v dramatickém seriálu “JUDGE JOHN DEED“. V roce 2003 natáčel tříhodinový televizní krimi film podle detektivek P.D. Jamesové SMRT POD OCHRANOU CÍRKVE režiséra Jonny Campbella, kde se objevil jako vyšetřovatel Adam Dalgliesh.

Martin Shaw se dvakrát rozvedl. Se svojí první ženou Jill Allen, se kterou se oženil v roce 1968 má tři děti. Dva syny Joea a Lukea a dceru Sophii. Oba jeho synové se objevili v seriálu “JUDGE JOHN DEED“. Jeho syn Joe se společně s otcem objevil i v nejdražším projektu BBC, seriálu “RHODES“, kde Martin ztvárnil postavu britského politika Cecila Rhodese a právě jeho syn Joe si zde zahrál roli mladého Cecila. S druhou ženou Mary Mandsfield se oženil v roce 1985 a se svojí třetí ženou, televizní pracovnicí Vicki Kimm žije od roku 1996 dodnes.

Martin Shaw měří zhruba 174 cm a v mládí nosíval delší kudrnaté vlasy. Dnes žije v Norfolku, dům, ve kterém žije vlastnili předci Abrahama Lincolna. Jeho velkým koníčkem je létání, vlastní pilotní licenci a dvouplošník Boeing Stearman. Namluvil mnoho audioknih ( The Hobbit, The Silmarillion ) a v roce 2006 dělal průvodce pořadem o letadlech pro kanál Discovery Channel. V témže roce se objevil na DVD o návratu letounů Supermarine Spitfire a Hawker Hurricane z Anglie na Maltu.

Zdeněk "Stocki" Blažek

Herecká filmografie

Filmy

2017 6 Days
2012 Inspector George Gently: Gently in the Cathedral (TV film)
Inspector George Gently: Gently Northern Soul (TV film)
Inspector George Gently: Gently with Class (TV film)
2011 Inspector George Gently: Gently Upside Down (TV film)
Inspector George Gently: Goodbye China (TV film)
2010 Inspector George Gently: Gently Evil (TV film)
Inspector George Gently: Peace & Love (TV film)
2009 Inspector George Gently: Gently in the Blood (TV film)
Inspector George Gently: Gently in the Night (TV film)
Inspector George Gently: Gently Through the Mill (TV film)
Inspector George Gently: Gently with the Innocents (TV film)
2008 Inspector George Gently: Bomber's Moon (TV film)
Inspector George Gently: The Burning Man (TV film)
2007 George Gently (TV film)
1999 Červený Bedrník: Královské výkupné (TV film)
Červený Bedrník: Valentine Gautier (TV film)
1992 Black and Blue (TV film)
1991 For the Greater Good (TV film)
1990 Investigation: Inside a Terrorist Bombing, The (TV film)
Ladder of Swords
1989 Cassidy (TV film)
1988 Intrigue (TV film)
Most Dangerous Man in the World, The
1984 Facelift
1983 An Audience with Mel Brooks (TV film)
Pes baskervillský (TV film)
1982 East Lynne (TV film)
1980 Jsi smetana v mé kávě (TV film)
1977 Exiles (TV film)
1975 Love's Labour's Lost (TV film)
Operace "Daybreak"
1974 Zlatá Sindibádova cesta
1973 Achilles Heel (TV film)
1971 Macbeth
1970 Hamlet (TV film)
1966 Love on the Dole

TV seriály

2017 Strike (TV seriál)
Epizoda 3 (S01E03)
Epizoda 2 (S01E02)
Epizoda 1 (S01E01)
2012 Playhouse uvádí (TV seriál)
City Hall (S01E05)
2010 Hercule Poirot (TV seriál)
Tragédie o třech jednáních (S12E01)
2008 Apparitions (TV seriál)
2007 Cranford (TV seriál)
Inspector George Gently (TV seriál)
2004 Vraždy v muzeu (TV seriál)
2003 Smrt pod ochranou církve (TV seriál)
2001 Judge John Deed (TV seriál)
1999 Always and Everyone (TV seriál)
Červený Bedrník (TV seriál)
1996 Rhodes (TV seriál)
1990 The Chief (TV seriál)
1985 Nejvzdálenější místo na Zemi (TV seriál)
1984 The Explorers (TV seriál)
1983 Profesionálové (TV seriál)
Pryč s bohatstvím (S05E11)
Muž jménem Quinn (S05E10)
Případ Ojuka (S05E09)
další epizody (5)
1982 Profesionálové (TV seriál)
Válka agentů (S05E06)
V záhrobí (S05E05)
Lawsonova poslední bitva (S05E04)
další epizody (6)
1980 Profesionálové (TV seriál)
Jen krásný obrázek (S04E15)
Provize (S04E14)
Víkend na venkově (S04E13)
další epizody (15)
1979 Profesionálové (TV seriál)
Sluha dvou pánů (S03E08)
Zběh (S03E07)
Bez šance na úspěch (S03E06)
další epizody (8)
1978 Profesionálové (TV seriál)
Obětní beránek (S02E10)
Jízda na slepo (S02E09)
Zvířený prach (S02E08)
další epizody (22)
1977 Profesionálové (TV seriál)
Šílenec (S01E01)
1973 Helen: A Woman of Today (TV seriál)
1972 Villains (TV seriál)
1969 Doktor v domě (TV seriál)
1968 For Amusement Only (TV seriál)
1965 BBC Play of the Month (TV seriál)

Dokumentární

2012 Great West End Theatres
2007 Not In My Name
2006 Do oblak s Martinem Shawem (TV seriál)
2005 Vražda muža z ledovce (TV film)

TV pořady

1970 Aquarius (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace