Reklama

Reklama

Pavel Sedláček

Pavel Sedláček

nar. 04.07.1941 (82 let)
Praha, Protektorát Čechy a Morava

Biografie

Opět nastává ohlupování naší mladé generace dementní kapitalistickou hudbou, která degraduje naše mladé muzikanty a posluchače na tupé stádo muzikálních hlupců. Československý tisk, Rudé právo 1958

Byl jeden z prvních, který u nás začal zpívat rokenrolovou americkou hudbu, která zněla v jeho podání při koncertech v hospodských našlapaných lokálech nebo na pódiu vesnických tancovaček, kde se poslouchal familiárně řečeno bigboš nebo rock a na rozdíl od jiných zpěváků, nikdy se nesnažil někoho napodobovat.

Snad bude na místě napsat při této příležitosti několik slov o době a rocku. Rock and roll se tehdy poslouchal na slavné rozhlasové stanici Radia Luxembourg lidově řečeno laxmberk či laxík, která vycházela mladému posluchači té doby maximálně vstříc a dosáhla raketové obliby. Především právě Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Little Richard, Chuck Berry a jiní se stali idolem začínající generace československých rockových muzikantů vstupujících na hudební scénu koncem padesátých let. Byla pro ně inspirací a návodem jak se prosadit na začínající rockové scéně. Nevyjímaje ani začínajícího zpěváka rokenrolového a pop-rockového stylu Pavla Sedláčka, který účinkoval i v několika dnes již kultovních filmech.

Narodil se v Praze na Pankráci 4. července roku 1941. Již v době studia na Strojní průmyslovce projevil velký zájem o hudbu a anglický jazyk. První začátky ve hře na kytaru získal kolem patnácti let. S nadšením se snažil poslouchat z rádia písničky, které opisoval a potom napodoboval, dovedl to dobře a přitom se doprovázel hrou na kytaru. Ačkoliv neznal noty, byl u toho docela šťasten. Měl příjemně zabarvený hlas a zpíval čistě. V roce 1957 si založil první kapelu, která měla zkušebnu v Havlíčkových sadech v bývalém pionýrském domě v „Grébovce“, ale brzo skončila. Poté se v pražské Alfě na Václavském náměstí zúčastnil populární pěvecké soutěže, hledáme nové talenty (1959), kde také vyhrál s písní Jailhouse Rock. Povzbuzen úspěchem prošel kapelami EP Hi-Fi a potom Studijní skupinou big beatu, která působila především v OKD v Praze 10. Velmi důležitým momentem pro jeho hudební zrání bylo to, že měl příležitost potkat na počátku hudební kariéry řadu skvělých muzikantů, namátkou třeba dnes už legendu českého rokenrolu Petra Kaplana nebo hostoval v kapele Mefisto atd.

V roce 1960 začal studovat na vysoké, Fakultě elektrotechniky ČVUT. Koncem roku 1962 se stal právoplatným členem divadla Semafor a účinkoval ve hře ŠEST ŽEN JINDŘICHA VIII. a v divadelním cyklu ZUZANA NENÍ PRO NIKOHO DOMA. V tomto čase také poznal zpěvačku Evu Pilarovou, s níž nazpíval píseň Hey Paula, která se stala i jeho nejbližší přítelkyní. Také si zahrál v hlavní roli hudební komedie v pražském klubu Olympik PROCES S BIGBEATOVÝM KRÁLEM (1963). První epizodní role byla ve filmu ČERNÝ PETR (1963) a následovala další malá role ve filmu KONKURS (1963). Režisér Vladimír Svitáček mu také nabídl menší roli vojáka ve filmu, KDYBY TISÍC KLARINETŮ (1964), kterou přijal rád. Díky skvělé písni, melodii a textu Život je pes (1964) zazářil i na divadelní scéně písní, kterou vydal Supraphon na gramofonové desce, ale ta už směřovala mírně k popu. Byl právoplatným členem divadelního souboru Semafor.

Možná by se jeho cesta nebo životní směr jedné části života ubíral úplně někam jinam a třeba právě tím dobrým směrem, kdyby nebylo toho zatraceného auta, ale pěkně po pořádku. Koupě auta, které tolik ve své době potřeboval, bylo prakticky nedostupné a už vůbec skoro nemožné si ho legálně přivézt ze západní části Evropy do Československa. V dobré vůli napsal žádost o výjimku ze zákona na ministerstvo financí o koupi auta za ušetřené peníze z diet, ale ouha, vše bylo zamítnuto a ještě navíc se dostal pod zorný úhel STB. Proto použil nelegální trik na hraně zákona. A to, že to je dar od nejbližšího příbuzného. Při jednom divadelním zájezdu na západ se souborem Semaforu se mu naskytla možnost koupit v Západním Berlíně v bazaru auto, které si sám vybral a po celou dobu cca osmi měsíců auto v pohodě užíval bez problému.

Jednoho dne si pro něj policie přijela domů a byl zatčen, stejně jako jeho tehdejší přítelkyně Evy Pilarová. Pro Pavla Sedláčka nastalo krušné období, byla na něj uvalena vazba a byl obviněn, že způsobil našemu devizovému hospodářství škodu v částce několik desítek tisíc korun a podvodným způsobem zakoupil v Západním Berlíně osobní vůz fiat 1800 a uvedl v omyl celní orgány. V této protizákonné činnosti mu údajně měla pomáhat jeho vlastní matka a dále zpěvačka Eva Pilarová. Tak nějak zněl protokol. Byl odsouzen na osmnáct měsíců nepodmíněně plus zabavení auta. Později se dozvěděl, že samozřejmě všechny jeho aktivity a pohyb na západě měla STB dokonale zmapované. Především díky dobře fungujícímu prostředí různých udavačů, mezi kterými se bohužel pohyboval. Po uvěznění pracoval na dole jako horník. Za dobré chování mu byl zkrácen trest cca o polovinu. Po delší herecké pauze dostal nabídku zahrát si v hudebním TV seriálu PÍSEŇ PRO RUDOLFA III. (1967).

Hvězdná kariéra Pavla Sedláčka vyhasla během pobytu za mřížemi. Po propuštění dostal z divadla Semafor vyhazov tak šel hostovat k Jiřímu Štaidlovi do divadla Apollo koncem roku 1965. Zde potkal už zpěváky jako Karla Gotta a třeba i Pavla Bobka a jiné. Svoje vysokoškolské studium dokončil a později cca v osmdesátých letech si doplnil vzdělání na střední hotelové škole v oboru kuchař-číšník.

A dnes vystupuje s rokenrolovou skupinou Cadillac a dá se říct, že to této starší generaci stále velmi dobře šlape. Mimo toho ještě podniká úspěšně v oboru pohostinství.

Josef "tahit" B.

Herec

Host

Reklama

Reklama