Reklama

Reklama

Slasti Otce vlasti

  • angličtina Pleasures of the Father of His Country
Československo, 1969, 101 min

Režie:

Karel Steklý

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Miloš Kopecký, Daniela Kolářová, Karel Beníško, Bohumil Bezouška, Vilém Besser, Jaroslav Cmíral, Josef Elsner, Karel Gott, Jana Kasanová (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Budoucí Otec vlasti Karel (J. Hanzlík) tráví léta dospívání na francouzském dvoře ve společnosti své snoubenky Blanky z Valois (D. Kolářová). Věnuje se vzdělávání ve všech možných oblastech, od historie po šermování. Jednoho dne jej však otec Jan Lucemburský (M. Kopecký) povolá do Itálie, kde bojuje s řadou měst. Ještě před příchodem do města Luccy, kde právě Jan Lucemburský sídlí, se mladičký Karel dostane do nerovné bitvy s Janovými odpůrci. Díky svému důvtipu a velké dávce štěstí z ní však vyjde jako vítěz. Štěstí při něm ostatně stojí i nadále, hlavně proti zrádným italským šlechticům, kteří na kralevice zosnovali atentát. Jan Lucemburský je na svého rozpustilého potomka patřičně hrdý, a tak ho jmenuje markrabětem a pošle ho do Čech, aby se tam ujal vlády. Karel však prožije ještě mnoho klukovských dobrodružství, než se z něj stane uznávaný panovník a milovaný vladař… Historická kostýmní komedie režiséra Karla Steklého, vznikla podle několika motivů ze známých Karlštejnských vigilií Františka Kubky. (Česká televize)

(více)

Recenze (127)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Dobrý film z nepočetné řady historického vyprávění, které slyší na to, že i jména z učebnic byli svého času mladí lidé. V druhém plánu je to přírozená protovariace na Léto s kovbojem aneb Hanzlík/Kolářová v ideální souhře a neskutečně roztomilí. Výpovědní hodnota kritického zastavení nad reáliemi 14. století by asi byla sporná, ale buďme rádi za ty dary. Příště ještě znovu udělal Miloš u Steklého příjemného Voka, ale pak už se nám Steklý pomalu, ale definitivně zbláznil. ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Ona ta parodie místy působí i jako nechtěná parodie díky směšným reáliím (komický souboje, patetický gesta aj.), ale kupodivu na českej historickej film, což bývá obvykle utrpení, se na to dalo dívat. Hanzlika jsem nikdy moc nemusel, ale tady mě ani moc nesral a hlavně to spravil Kopecký, který předvádí životní formu. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Škoda hereckých elít na takéto spracovanie, ktoré mohlo byť historicky honosné, krásna výprava a všetko okolo toho, a nie vtípky, srandy, spevy, pítky. Pritom sa tu až tak smiať na tom nedá. Takú generáciu hercov už nikdy nebudeme mať a preto mal byť natočený niečo ako Jan Hus. Karel IV. by si to mal zaslúžiť najviac. Ale dostal len toto a potom Noc na Karlštejne, čo tiež teda je podľa mňa krokom vedľa, priamo do jarku. No a ešte jedna škodlivina - kde sa podela farba? V roku 1969 nebolo na temperky? ()

Hermi14 

všechny recenze uživatele

Nemám tomu až na pár míst v podstatě co vytknout, ale prostě mi to nějak nesedlo. Jaromír Hanzlík hraje skvěle, Daniele Kolářové to neskutečně sluší a Miloš Kopecký vystřihl Jana Lucemburského přesně tak, jak si ho všichni představujeme. Příběhu nechybí vtip ani napětí, ale asi jsem od toho čekal trošku něco jiného. Zajímavé komentáře: Šandík, MariusDee. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Spočiatku niečo ako od Monthy Pytonovcov, alebo Mela Brooksa, ale väčšinou taký normálny historický film s úsmevnými momentami. Popravde by som si radšej pozrel buď regulérnu historickú záležitosť, alebo bláznivú komédiu. Keď je zase v nejakom filme ožratý Čech a robí blbosti, za nijako zvlášť vtipné to nepovažujem. Chyba je aj na mojej strane, pretože históriu tohto chlapíka zrovna v malíčku nemám, film by som si určite užil viac ako znalec histórie. Či už prekrývaním jednotlivých udalostí so skutočnosťou, alebo zabávaním sa na ich modifikáciách. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (8)

  • Ve filmu si zahrál jednu malou roli i Hanzlíkův otec František Hanzlík (1914-1995), který byl také hercem, převážně ale divadelním. (formelin)
  • Původní název filmu byl Králova učňovská léta. (raininface)
  • Filmovalo se i na zámku Žleby. (M.B)

Reklama

Reklama