foto

Samantha Morton

  • nar. 13.5.1977 (41 let)
    Nottingham, Hrabství Nottingham, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Samantha-Jane Morton se narodila ve městečku Nottigham v Anglii roku 1977. Už odmala zářila na školních divadelních představeních. Brzy se její matka rozhodla ji vzít na první konkurz do televize. Před kamerou si odbila svůj debut už ve třinácti letech (v seriálu Soldier Soldier). Následovala spousta dalších televizních rolí díky nimž se stává živitelkou rodiny. O tom, že ale dokáže zahrát i charakterní role přesvědčila v televizních filmech JANA EYRE a EMMA. Díky těmto filmům si ji všimla režisérská legenda Woody Allen, který jí obsadil do role Hattie v komedii SLADKÝ NIČEMA. Za tuto roli získala po zásluze také svou první oscarovou nominaci.

Světovou popularitu jí přinesla až sci-fi Stevena Spielberga MINORITY REPORT, ve které ztvárnila postavu jasnovidky Agáty. Zajímavostí je, že si kvůli této roli musela nechat oholit hlavu. Bez vlasů se objevila i v dramatu IN AMERICA, za který dostala svou druhou oscarovou nominaci. Mezi její poslední snímky patří historická dramata LIBERTIN, KRÁLOVNA ŘEKY a KRÁLOVNA ALŽBĚTA: ZLATÝ VĚK.

S hercem Charlie Creed-Milesem má dceru Esme (2000). Odmítla role ve filmech LÁSKA NEBESKÁ, IRIS, KLEDBA BRATŘÍ GRIMMŮ a DIANE ARBUS: PŘÍBĚH JEDNÉ OBSESE. Jednu dobu se živila i jako novinářka. Mezi její nejúspěšnější divadelní role patří Ophelie v Hamletovi. Žije se svou rodinou v Londýně.

Jan "Reiniš" Bodnár

Herecká filmografie

Filmy

2018 Magik
Two for Joy
2016 Fantastická zvířata a kde je najít
2015 Jablečné víno s Rozárkou (TV film)
2014 Frøken Julie
2013 Decoding Annie Parker
Sklizeň
2012 Cosmopolis
John Carter: Mezi dvěma světy
2009 The Messenger
2008 Synecdoche, New York
The Daisy Chain
2007 Control
Královna Alžběta: Zlatý věk
Pan Osamělý
Čas vypršel
2006 Lord Longford (TV film)
Zachraňte Jimmyho
2005 Královna řeky
Lassie
2004 Libertin
Nezničitelná láska
2003 Kód 46
2002 In America
Minority Report
Morvern Callarová
2001 Eden
2000 Pandaemonium
1999 Jesus' Son
Nezkrotná touha
Sladký ničema
The Last Yellow
1997 Jane Eyre (TV film)
Tohle je moře
Under the Skin
1996 Emma (TV film)
Future Lasts a Long Time, The
1993 Token King, The (TV film)

TV seriály

2018 Nevěstky (TV seriál)
Epizoda 8 (S02E08)
Epizoda 7 (S02E07)
Epizoda 6 (S02E06)
další epizody (8)
2017 Nevěstky (TV seriál)
Epizoda 8 (S01E08)
Epizoda 7 (S01E07)
Epizoda 6 (S01E06)
další epizody (8)
2016 Rillington Place (TV seriál)
Reg (E03)
Tim (E02)
Ethel (E01)
2015 The Last Panthers (TV seriál)
2002 Max and Ruby (TV seriál)
1997 The History of Tom Jones, a Foundling (TV seriál)
1995 The Vet (TV seriál)
Zlatá klec (TV seriál)
1994 Bedna (TV seriál)
The Big Crunch, Pt. 2 (S02E05)
The Big Crunch, Pt. 1 (S02E04)
1991 Soldier Soldier (TV seriál)
1990 Medics (TV seriál)

Dokumentární

2010 Miliband of Brothers (TV film)
2009 Shadow Play: The Making of Anton Corbijn
2005 NotNa

TV pořady

2004 76. Annual Academy Awards (TV pořad)

Hudební videoklipy

2002 U2: Electrical Storm (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Filmy

2009 Nemilovaná (TV film)

Scenáristická filmografie

Filmy

2009 Nemilovaná (TV film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(37)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace