foto

Vlastimil Fišar

  • nar. 13.11.1926
    Predmier, Československo
  • zem. 11.6.1991 (64 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Podle vlastních slov byl Vlastimil Fišar Čechoslovákem, jeho otec byl české národnosti, matka byla Slovenkou, Vlastimil se narodil na Slovensku, ale od dětství dokonale ovládal oba jazyky, což později zúročil ve svém uměleckém působení. V době okupace studoval na gymnáziu v Jičíně, kde také absolvoval své první jevištní kreace v rámci amatérského divadla.

Po osvobození začal Fišar studovat na Státní konzervatoři v Praze, kterou dokončil v roce 1948. Jeho první profesionální štací bylo Realistické divadlo v Praze, pak byl ředitelem Městského divadla pro mládež, taktéž v Praze. Návrat na rodné Slovensko se odehrával v pozici uměleckého ředitele Armádního divadla v Martině (1951-1952). Z prvních jevištních angažmá v Praze vyplynuly také Fišarovy začátky ve filmu, i když jen v nevelkých rolích (REVOLUČNÍ ROK 1848, 1949; PĚTISTOVKA, 1949).

V roce 1953 vstoupil Vlastimil Fišar na scénu Vinohradského divadla (v té době respektive Ústředního divadla československé armády) a jí již zůstal věrný. Ačkoli byl Fišar angažován v jednom z předních českých divadel, věhlasu dosáhl především jako recitátor (Hora, Mikulášek), vynikl ale také v uměleckém přednesu prózy (Hemingway). Patřil k zakládajícím členům Lyry Pragensis, kde také řadu let účinkoval, recitoval také ve Viole, široké uplatnění mu nabídl rozhlas. Fišarova osobnost zaštiťovala také pořádání recitačních přehlídek jako byla Šrámkova Sobotka, Wolkrův Prostějov nebo Neumannovy Poděbrady.

Mezníkem ve Fišarově dráze byl rok 1964, kdy byl zvolen členem prezídia Mezinárodní herecké asociace, rok 1967 pak přinesl další metu v podobě funkce prezidenta Hereckého sdružení. K sovětské okupaci v roce 1968 zaujal Fišar občansky odvážný postoj, což vedlo k jeho vyloučení z Komunistické strany i z hereckých odborů. Mezinárodní herecká asociace jej pak naopak na oplátku uvedla do funkce čestného prezidenta (1970). Aktivity Vlastimila Fišara byly v době normalizace značně omezené, věnoval se především uměleckému přednesu a svou lásku ke kráse slova a českého jazyka předával v řadě zájezdových představení. Stěžejní se v jeho práci stala propagace myšlenek Karla Čapka (od roku 1987 byl předsedou Společnosti bratří Čapků).

I přes nepřízeň režimu nadále Fišar předstupoval před filmovou či televizní kameru, a i když ztvárňoval jen epizodní role, většinou to byli intelektuálové nebo muži s vysokým společenským postavením. Například v seriálu F. L. VĚK (1971) jsme jej mohli vidět jako císaře Leopolda II., v jeho následné filmografii dominují postavy právníků nebo profesorů (DŮM NA POŘÍČÍ, 1976; V PODSTATĚ JSME NORMÁLNÍ, 1981; SCHŮZKA SE STÍNY, 1982), případně kriminalistů (FEŠÁK HUBERT, 1983).

Znovu nabyté svobody po roce 1989 si Fišar již příliš neužil, zahrál si například v televizním filmu SMRT BARONA GANGARY (1991). Vlastimil Fišar zemřel v Praze 11. června 1991 ve věku 64 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1990 Křížová vazba
Smrt barona Gandary (TV film)
1989 Sedm bílých plášťů (TV film)
1988 Duše a dušičky (TV film)
Lékaři (TV film)
Milionová láska (TV film)
Nejlepší kšeft mýho života (TV film)
1986 Život a smrt malíře Petra Jana B. (TV film)
1985 Podfuk
1984 Fešák Hubert
1982 Jasnovidec (TV film)
Schůzka se stíny
1981 Pueblo (TV film)
Přišel na večeři (divadelní záznam)
V podstatě jsme normální
Vrabci z 9.poschodí (TV film)
1980 Hadač od Saidovy zahrady (TV film)
Předjaří (TV film)
1979 Král Krysa (divadelní záznam)
Pátek není svátek
Sedm kilo pro Králíčka (TV film)
1978 Herecká dráha (TV film)
Stíhán a podezřelý
„Já už budu hodný, dědečku!“
1977 Hněv
1976 Dům Na poříčí
1970 Obavy komisaře Maigreta (TV film)
1967 Dita Saxová
Pozdní doznání (TV film)
Soud pana Havleny (TV film)
Úřad (TV film)
1964 Obžalovaný
1963 Strach
1961 Božena Němcová (TV film)
Dalskabáty hříšná ves aneb Zapomenutý čert (divadelní záznam)
1955 Tanková brigáda
1949 Pětistovka
Revoluční rok 1848

TV seriály

1989 Dlouhá míle (TV seriál)
Epizoda 1 (E01)
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Jed (S01E02)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Král se zlobí (E04)
1988 Rodáci (TV seriál)
Epizoda 1 (E01)
1985 Johann Sebastian Bach (TV seriál)
1978 Zákony pohybu (TV seriál)
Zasloužený úspěch (E13)
1972 Jana Eyrová (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Pan Tau (TV seriál)
Hledá se pan Tau (S02E06)
1970 Alexandr Dumas starší (TV seriál)
Dobytí Paříže (E01)

TV pořady

1997 Úsměvy (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace