Reklama

Reklama

Georges Lautner

Georges Lautner

nar. 24.01.1926
Nice, Francie

zem. 22.11.2013 (87 let)
Paříž, Île de France, Francie

Zajímavosti (8)

Profesionál (1981)

  • Georges Lautner natočil dvě verze finální scény. V té známější je Josselin Beaumont (Jean-Paul Belmondo) zastřelen před nástupem do vrtulníku. Druhá verze je taková, že Joss do vrtulníku nastoupí a odletí vstříc lepším zítřkům. Originální francouzský sestřih však obsahuje verzi se smrtí hlavního hrdiny. Režisér se pro ní rozhodl po domluvě se scenáristou a Belmondem a to i navzdory producentům, kteří vyžadovali šťastnější závěr – prosadili si ho alespoň do verze určené pro uvedení v Americe. (DaViD´82)

Smrt darebáka (1977)

  • Alain Delon (Xavier) se rozhodl vrátit ke svému oblíbenému žánru, kriminálnímu thrilleru. Za tímto účelem opět povolal režiséra Georgese Lautnera, který mu poskytl epizodní role ve filmech Byl jednou jeden policajt (1971), ale především ve filmu Ledová ňadra (1974), který herec rovněž produkoval a s nímž se mu dobře spolupracovalo. Režisér však byl blokován smlouvou na film s Louisem de Funèsem, kterou musel dodržet. Když se o tom Delon dozvěděl, pomohl Lautnerovi ze situace a poslal mu právníka, aby smlouvu zrušil. (classic)

Smrt darebáka (1977)

  • Režisér Georges Lautner měl zprvu dost obavy ohledně zapojení Klause Kinskiho, jehož předcházela jeho reputace divocha, s nímž bylo obtížné spolupracovat. Překvapivě na něj přehodnotil názor a považoval ho za jednoho z nejmilejších, nejvstřícnějších herců, se kterými kdy spolupracoval. (akisha)

Fusillé à l'aube (1950)

  • První film s podílem později významného režiséra Georgese Lautnera, pracoval zde jako asistent režie. Pro film jej angažovala jeho matka, slavná herečka Renée Saint-Cyr, která tu hrála hlavní roli a zároveň film produkovala. (argenson)

Režisér

Scenárista

Herec

Host

Producent

Filmy
1960

Marche ou crève

Reklama

Reklama