Reklama

Reklama

O ztracené lásce

(seriál)
Pohádka / Rodinný
Česko, 2002

Režie:

Viktor Polesný

Předloha:

Eva Hudečková (kniha)

Scénář:

Eva Hudečková

Kamera:

Josef Špelda

Hrají:

Danica Jurčová, Zlata Adamovská, Jiřina Bohdalová, Vladimír Dlouhý, Zdeněk Dušek, Arnošt Goldflam, Hana Gregorová, Jiří Langmajer, Svatopluk Skopal (více)
(další profese)

Epizody(9)

Obsahy(1)

Devítidílný televizní seriál O ztracené lásce byl natočen podle stejnojmenné knihy a scénáře Evy Hudečkové. Říši krále Skrčka z Fištrónu postihne prokletí, jedno neštěstí stíhá druhé, lidská srdce se naplní bezohledností a krutostí, ztracen je i královský syn Pravoslav. To všechno způsobilo zpupné rozhodnutí krále vykázat ze země lásku jako nepotřebnou a bezvýznamnou věc. Naději pro budoucnost přináší venkovské děvčátko Honza. Přestože jí sudičky daly do vínku mnoho požehnaných vlastností, neuchrání ji od osudových ran a bolesti. Musí projít mnoha těžkými zkouškami, je stíhaná spíš zlem než dobrem, stává se terčem zášti a zloby. Honza se ale odmítá podřídit zlu a nenávisti, hledá ve svém srdci lásku jako jedinou možnou cestu k ostatním lidem. Snaží se zachránit osud milovaného prince Pravoslava i celé země, často se ocitá v nebezpečí smrti, když se obětuje pro jiné. Její strastiplnou pouť provázejí pohádkové bytosti, často stejně nevyzpytatelné jako lidé, s nimiž se na životní pouti potkává. Šťastný konec vše napraví, je však draze vykoupen a cesta k němu vede peklem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (64)

Agatha 

všechny recenze uživatele

Ojedinělý pohádkový cyklus, jehož přednost tkví především v dobrém hereckém obsazení, velkolepé výpravě a napínavém ději, který je místy krutý jindy zase laskavý. Hudba dobře odděluje tyto dvě odlišné strany. Po herecké stránce to nemá chybu: hamižní rodiče Vladimír Dlouhý a Simona Stašová a jejich Honza v podání Danici Jurčové, tajemná pavoučnice Lucie Bílá, rázná Zlata Adamovská. Ale moment, který mi nejvíc učaroval byl ďábelský taneček Jiřiny Bohdalové a Jiřího Langmajera, to nemělo chybu. Z posledních dvou dílů by šel hravě udělat jen jeden a výsledek by tak byl lepší, ale budiž. Ale jako celek to působí originálně a atraktivně. Myslím, že nic podobného u nás zatím nevzniklo. Když jsem to viděl poprvé tak se mi to rozhodně zamlouvalo a ani podruhé jsem se u toho nenudil. Myslím že Mertaxův komentář není od věci: Tak divný, až je to zajímavý... ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Od premiérového vysílání už uplynula dost dlouhá doba, byla jsem tehdy ještě malá holčička, určitě jsem ale z téhle zvláštní pohádky byla nadšená. Dnes už to vidím trochu jinak, vyzdvihla bych však herecké výkony v podstatě všech zúčastněných, krásnou hudbu (při které až mrazilo) a originální scénář. Snad bych hodnotila i výše, ale naprosto mě odradil předposlední díl s lunaparkem. Čičulíny i smrtka, to byl vrchol trapnosti a nevím, čeho ještě. A Tereza Duchková jako princezna? To už bylo vážně moc ;). ()

Reklama

fifany 

všechny recenze uživatele

Na tento pohádkový seriál jsem se zkusila (s nedůvěrou) podívat, až když ho dávali asi podruhé, ale od prvního dílu mě chytil za srdce. Moc dobře napsaný příběh, plný fantazie ale i opravdovosti a hlavně lásky a lidskosti. Velice zdařilé a originální zpracování kvalitní předlohy, zvláštní, hodně smutné...myslím, že bližší dospělým než dětem. ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Předně oceňuju tradičnost a étos toho příběhu. Život, jaký kdysi na vsi býval, syrový a tvrdý, jen občas střípky tepla a světla. Spousta mravních poučení a rčení, tradic i nějaký ten základní katechismus. Víra, Láska, Pravda a Naděje. Hledání. Hledání sama sebe, svého místa na světě a své cesty po něm. Výborní herci, hudba, celej vizuál. Možná to byl záměr, aby ten pohádkovej svět byl (kromě postavy Lásky) v naprostém kontrastu, tedy spíše pitoreskní (pavoučice a Rafajda), než fantastický a spíše trapně pokleslý (celej ten lunapark ), než nebezpečný a strašidelný. To mámení a svádění bych viděla prostě raději pojaté jinou formou, ale je to na tvůrcích, jasně. Za mě to bylo špatný a jak čtu okolní komentáře, tak zdaleka nejsem sama. Jako celek je to ovšem dílo, jakému se ve zdejších luzích a hájích těžko něco vyrovná - tady už se točí jenom pitomé nebo napitomělé parodie na pohádky. Takže Evičko Hudekovis, příjmeně jsi mě překvapila, klidně v tom pokračuj dál! Dala bych i pět, ale za ten osmej díl fakt nemůžu, no:( ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Neřekl bych, že je to tak špatné. Já se na to díval rád, viděl jsem to asi třikrát. Když to dávali v televizi, strašně moc jsem se těšil na další díl. Velice zajímavé charaktery postav. Velice zajímavý příběh. Velice zajímavé rozzuzlení. Méně už zajímavé zpracování polsedních dvou dílů, ty bych si představoval malinko jinak. Přesto ovšem 4 hvězdy, hlavně za pavoučnici Sklepnici :-D ()

Galerie (27)

Zajímavosti (11)

  • Z královské rady Rozumbradů, která se na nějaký čas stane de facto vládnoucí skupinou, je jediným, koho za celou dobu seriálu uslyšíme z této rady mluvit, postava Radoslava Brzobohatého, ostatní členové pouze přikyvují. (Nick321)
  • Jelikož je představitelka Honzy Danica Jurčová Slovenka a v době natáčení seriálu neovládala dobře češtinu, v postsynchronech ji nadabovala Jitka Ježková. Představitelé Pecivála Michal Sieczkowski a Lásky Agnieszka Wagner jsou zase Poláci, a proto je předabovali Saša Rašilov a Veronika Gajerová. (funhouse)
  • Zázračné „laudáníčko“, lektvar, který používá kmotříček Chropáč (Arnošt Goldflam) a Honza (Danica Jurčová) k tlumení bolesti a žalu, je laudanum, které používal například Paracelsus. Jedná se o derivát opia. (Nick321)

Reklama

Reklama