Reklama

Reklama

Řidič

Trailer 3

Obsahy(1)

Řidič je vyhledávaný specialista na nelegální práce: řídí auta, která odvážejí lupiče z místa zločinu. Jeho výjimečný talent mu zatím dopomohl k tomu, aby nebyl chycen a zatčen. Po jedné z dalších honiček s policií se však jednomu z detektivů podaří jej konečně zadržet. Řidič dostává na výběr - buď půjde do vězení, nebo bude osvobozen za předpokladu, že pomůže usvědčit ostatní lupiče... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (72)

genetique 

všechny recenze uživatele

Autonaháňačky na tú dobu skvelé, ale podobných námetov už bolo zopár na svete aj predtým a tak o nejakej originalite nemôže byť ani zmienka. Bol som však dosť prekvapený svižnosťou deja, veľmi dobrým technickým spracovaním, hlavne kamery pri naháňačkách ma úplne odrovnali, niektoré lacnejšie akčňáky doteraz používajú podobnú techniku. 70%. ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Obdivovatel westernů, zejména Johna Forda, Walter Hill, natočil v podstatě western, kde se akorát nejezdí na koních, ale v autech. Taky čerpal z Melvillova Samuraje, aspoň mi to tak přijde. Moc se ve filmu nemluví, Adjani je krásná, Dern je dobrej záporák a O´Neal je Řidič! Pro nefanoušky westernů, aut, nemluvných hrdinů atd. to asi moc nebude, tenhle film. ()

Reklama

Laxik 

všechny recenze uživatele

Sedmdesátková kriminálka v plné parádě. Šmrncovní, atmosférická, minimalisticky, ale o to efektivněji odvyprávěná. A natočená tak, že jsem měl celých 90 minut stažené půlky a jeden nehet nezůstal neokousaný. Je jasné, kde se inspiroval Refn, a i když je jeho Drive košatější a herecky vyspělejší, Řidič mi jako nadčasová žánrovka sedl víc. ()

AffectedFace 

všechny recenze uživatele

Stylizací připomíná novodobý Drive, který je tímto snímkem inspirován hlavně opening scénou v autě na kterou nikdy nezapomenu. The Driver neoslní člověka ani tak zápletkou, která se na něj postupem času vysype, ale monstrózní atmosferickou stylizací a kamerou. Walter Hill udělal "kult" u kterýho se člověk nenudí a s radostí by ho chtěl vidět několikrát. I přesto nemůžu dát pět hvězdiček, protože vím, že vznikl (sice novější počin), ale v lepší, pomalejší, atmosferičtější naprosto dokonalé verzi. Ryan O´Neal mi tam pro tuhle roli neskutečně sedl a Isabelle Adjani byla v té době krasavice. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Matka driverských filmů. Dvě slušné bullittovské honičky (tj. dlouhé, realistické a plné kvílení pneumatik - film byl ostatně původně napsán pro Stevea McQueena a O´Neal tu působí jako jeho bezkrevná kopie), jedna na začátku a druhá na konci, jsou spojeny strohým a minimalistickým příběhem (postavy, o kterých se nedovíme ani jejich jména, úsporné úderné dialogy) o moderním desperátovi-gentlemanovi a fanatickém šerifovi, který udělá cokoliv jen aby ho dostal, v kteréžto roli exceluje režisérův oblíbenec, westernový herec Bruce Dern (neustále referující o Řidiči jako o kovboji). Dobrá je scéna v garáži, kde Řidič na požádání předvede svoje řidičské umění a precizní jízdou dokonale očeše svěřené auto, taky se mi líbil Dernův monolog o tom proč se vyplatí čtení sportovních příloh v novinách. A Isabelle Adjani je velmi okouzlující femme fatale. Kolem a kolem mě na tom baví hlavně ta sedmdesátková atmosféra a že se to odehrává převážně v noci. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (7)

  • Hlavná postava (Ryan O'Neal) povie počas celého filmu iba 350 slov. (m.a.t.o.)
  • Ve filmu je možné jednou přímo a třikrát díky pohybu řidičovy (Ryan O'Neal) ruky zpozorovat, že červený pick-up má manuální řazení na podlaze vozidla. V závěrečné honičce je však v několika záběrech vidět zařazení zpátečky i dopředné jízdy pákou automatické převodovky pod volantem. Scény tak musely být patrně natočeny v jiném voze, navíc bez pasažérky, což prozrazuje prázdné sedadlo spolujezdce. (tulakfelix)

Související novinky

Zemřel herec Ryan O'Neal

Zemřel herec Ryan O'Neal

09.12.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřel americký tvůrce nominovaný na Oscara a dva Zlaté glóby, známý díky legendárním snímkům jako Barry Lyndon, Love Story a Papírový měsíc, herec Ryan O'Neal. Smutnou… (více)

Wheatley láká známá jména

Wheatley láká známá jména

26.10.2014

Několik let si svými malými britskými filmy hledal diváky ve festivalových kruzích a dělal jméno mezi kritiky, mimo tuto ale režiséra Bena Wheatleyho málokdo znal. Ovšen zdá se, že jeho vyhraněný… (více)

Reklama

Reklama