Reklama

Reklama

Zemětřesení

Obsahy(1)

Obyvatelé Los Angeles se probouzí do dalšího slunečného dne a netuší, že se blíží katastrofa, která navždy změní jejich životy. Stuart Graff pracuje jako stavař ve společnosti svého tchána a právě se chystá do práce, zatímco jeho žárlivá manželka Remy předstírá předávkování prášky. Jeho manželství není příliš šťastné, Remy žárlí na Denise Marshallovou, ženu Stuartova tragicky zesnulého kamaráda. Před odchodem Stuart pocítí záchvěv signalizující blížící se zemětřesení. Jeden ze zaměstnanců kalifornského seismologického ústavu předpovídá, že během 48 hodin dojde v Los Angeles k velmi silnému zemětřesení. Představitelé města nechtějí šířit paniku, a tak raději o celém problému pomlčí. Následky ničivého zemětřesení pak brzy pocítí všichni obyvatelé a jejich předchozí problémy se v tu chvíli změní v bezvýznamné maličkosti. Z okázalých hrdinů se tak stávají zbabělci, z obyčejných lidí hrdinové, kteří neváhají nasadit vlastní život pro záchranu jiných. (TV Nova)

(více)

Recenze (80)

T2 

všechny recenze uživatele

Na rok vzniku tohto filmu je to v celku fajn podívaná, hlavne deju ladí slušne prepracovanie kulís a ich samozrejmé devastovanie pri zemetrasení, ked padajú trosky budov, rozmáhajú sa záplavy a šľahajú s poškodených budov plamene, herecké výkony sú v medziach, dej je priamočiary ale nenudí a nesmiem ešte opomenúť prepracované modely budov a mrakodrapov, ktoré viac zapasujú než tie dnešné robené počítačovo. ║Rozpočet $7,000,000miliónovTržby USA $79,666,653Tržby Celosvetovo $- ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Los Angeles a jeho blízké okolí je postiženo katastrofálním zemětřesením, které zničí stovky budov, domů a vážně naruší blízkou přehradu. Životy důležitých i nedůležitých obyvatel města jsou katastrofou totálně změněny... Pamatuji si, že jsem tento film viděl před mnoha a mnoha lety, asi v podobné době jako Skleněné peklo. A zatímco Skleněné peklo ve mne silný zážitek zachovává i při shlédnutí po mnoha letech, u Zemětřesení jsem se větší část filmu upřímně nudil. Narozdíl od Skleněného pekla se zde vyskytuje strašná spousta postav, které jsou ale zcela obyčejné, a k žádné z nich jsem si ani za ty dvě hodiny neutvořil vztah. Na druhé straně musím pochválit vizuální efekty, které jsou na svoji dobu více než skvělé (a patrně stály kapku víc peněz, než jeden hořící panelák). Bohužel to nic nemění na tom, že mne film moc nebavil, a znovu už si jej asi pouštět nebudu... ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tak nakonec to nedopadlo tak jak jsem předpokládal. Na film jsem se dost těšil už jen kvůli výtečným hercům, který já můžu. A žánr katastrofický mám taky dost rád, navíc ze staré školy. Nemohl jsem šlápnout vedle. Ale nakonec jsem film zkoukl a totálně nic extra mi nedal, jsou tu sice dobré efekty, ale třeba hudba od Williamsa kterýho jsem nedávno chválil za Warhorse mě vůbec nezaujala. A navíc bych film razantně zkrátil je tu moc scén které se mi vůbec nelíbily a některé byly přitažené za vlasy. Nicméně dávám 3*, a za sebe říkám že je to lehké zklamání. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

70.léta velmi přála katastrofickým filmům, zato nepřála Charltonovi Hestonovi, který postupně ztrácel pozici globální superstar a tohle byl jeden z jeho posledních záblesků, jak dát o sobě vědět. Kdybych měl jedním slovem popsat prvních 50.minut, kde se seznamujeme s postavami a vytváří se nějaký příběhový základ pro samotnou katastrofu, napadá mě pouze dnes tak oblíbené slovo „cringe“. Ano, spousta scén tu lavíruje na hraně trapnosti, ať je to dialog o nymfomankách, Kennedy čumící v tranzu na kozy, všechny scény z baru, včetně směšně miniroličky Waltera Matthaua, celá role Marjoe Gortnera coby úchyla (který když leze do uniformy, bere si paruku a hraje si na drsného vojáka) atd. Korunu tomu nasazuje vyhaslá Ava Gardner, která hraje dcerušku magnáta, přičemž oba herci byli věkově téměř stejně staří a oba vypadají spíše jako manželé. Prostě „cringe“. Triky jsou fajn, všechny přední i zadní projekce vypadají pěkně a jenom dokazují, že není třeba umělého hnusného CGI (koukám na tebe, Dwayne Johnsone), bohužel celkový dojem z filmu je přinejmenším rozpačitý. ()

majxik 

všechny recenze uživatele

No nejdříve jsem tomu chtěl dát jednu hvězdičku za snahu, ale pak jsem si uvědomil že tento film je přeci jen z roku 1974 a tak se nemohu divit že efekty jsou hrozné. V té době to asi jinak neělo, trošku mě ale zklamalo že příběh pokulhával dosti, a herecké výkony taky byli takové strojené a přehnané. Takže nakonec 2 hvězdičky. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (15)

  • Ava Gardnerová překvapila režiséra Marka Robsona tím, že byla odhodlána sama přeskakovat betonové bloky a těžká potrubí. (džanik)
  • Mnoho scén zůstalo ve střižně (více než 30 minut). (džanik)
  • Zvláštní shodou okolností postihlo lokalitu, kde se první den točilo, zemětřesení. Ještě zvláštnější však bylo, že se zemětřesení objevilo i v místě posledního dne natáčení. (džanik)

Reklama

Reklama