foto

Lupe Ontiveros

  • nar. 17.9.1942
    El Paso, Texas, USA
  • zem. 26.7.2012 (69 let)
    Pico Rivera, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Guadalupe "Lupe" Ontiveros byla americká filmová a televizní herečka. Narodila se jako Guadalupe Moreno v El Pasu v Texasu, matce Luzi "Lucitě" Castaňon a otci Juanu Morenovi – mexickým imigrantům, kteří i přes nedostatek vzdělání vlastnili továrnu na tortilly a dvě restaurace v El Pasu. Ontiveros absolvovala střední školu El Paso High School a poté šla studovat Texas Woman's University v Dentonu v Texasu, kde získala bakalářský titul v oboru sociální práce. Byla vychovávána v římsko-katolickém duchu.

Ontiveros hrála v nesčetném množství filmů a televizních show, často ztvárňující služebné nebo láskyplné babičky. Byla nominována na cenu Emmy Award za účinkování v seriálu DESPERATE HOUSEWIVES /2004-2012/, kde hrála postavu Juanity Solis – Gabrieliny podezřívavé tchýně a obdržela skvělé kritiky za svou roli ve filmu CHUCK & BUCK /2000/ a nadto vyhrála cenu National Board of Review pro nejlepší herečku ve vedlejší roli a byla taktéž nominována na cenu Independent Spirit Award.

Po svatbě se svým manželem Elíasem se přestěhovali do Kalifornie uskutečnit jeho sen o byznysu v automobilovém průmyslu. V období své nespokojenosti se svou pracovní kariérou sociální pracovnice se rozhodla zkusit si udělat kurz zdravotní sestry ale mezitím zahlédla článek o nedostatku herců, kteří by ztvárnili tzv. křoví ve filmu. S přispěním manžela začala tyto role hrát a v průběhu let se dopracovala k bohaté divadelní a filmové kariéře. Předtím ale pracovala 18 let jako sociální pracovnice a tuto bohulibou činnost vykonávala i nadále. Angažovala se do boje proti domácímu násilí, prevenci proti AIDS apod.

Ontiveros jednou spočítala, že roli služky hrála více než 150x jak na jevišti tak i ve filmu. Tudíž chtěla aby latino herečky měly daleko větší rozsah nabízených rolí. Proto vzala roli komentátorky dokumentárního filmu "Maid In America".

Jednou z jejích prominentních rolí v rané fázi kariéry byla postava imigrantky z Guatemaly ve filmu Gregoryho Nava EL NORTE /1983/, kdy o tomto filmu prohlásila, že je jejím nejoblíbenějším. V dobrodružném filmu THE GOONIES /1985/, hrála opět hispánskou služebnou rodiny Walshových a stejnou roli dostala ve filmu DOLLY DEAREST /1992/. S režisérem Navou spolupracovala ve filmech MY FAMILY/MI FAMILIA /1995/ a v již zmíněném filmu SELENA, kde ztvárnila postavu Yolandy Saldívar. Objevila se v oscarovém filmu s Jackem Nicholsonem AS GODD AS IT GETS /1997/.

Ve filmu REAL WOMEN HAVE CURVES /2002/ hrála společně s Americou Ferrerou její matku. Za ztvárnění sklidila příznivé ohlasy a cenu Special Jury Prize na festivalu Sundance Film Festival. Spolu s Ferrerou se objevila i ve filmu OUR FAMILY WEDDING /2010/. Poté pokračovala v natáčeni studiových a nezávislých filmů jako THIS CHRISTMAS /2007/ a MY UNCLE RAFAEL /2012/.

V dětském seriálu MAYA & MIGUEL /2004-2007/ hrála babičku Abuelu Elenu. Jedna z epizod pak byla speciálně pro hluchoněmé malé diváky. V krátce vysílaném televizním sitcomu GREETINGS FROM TUCSON /2002-2003/ hrála opět babičku v irsko-mexické rodině. Za roli v seriálu VERONICA'S CLOSET /1997-2000/ vyhrála cenu ALMA Award. Jako guest star se objevila v seriálech HILL STREET BLUES /1981-1987/, RESSURECTION BLVD. /2000-2002/, KING OF THE HILL /1997-2010/ aj.

Předtím než započala svou filmovou kariéru, trávila Ontiveros svůj volný čas hraním v komunitním divadle Nosotros v Los Angeles. Jako Dolores v historické hře "Zoot Suit" /1978/ režiséra Luise Valdeze, ztvárnila svou první hlavní divadelní roli. Repríza hry se odehrála na Broadwayi a byla to vlastně vůbec první mexicko-americká hra, která se na tomto jevišti hrála. V roce 1982 následovala filmová verze. Byla zakládající členkou Latino Theater Company.

Od společnosti NHMC obdržela cenu Lifetime Achievement Impact Award za její angažovanost k vytváření pozitivního obrazu latinoameričanů v médiích.

S manželem Elíasem měli tři syny. Bydleli na Pico Rivera v Kalifornii. Ontiveros zemřela 26.června 2012 po neúspěšném boji s rakovinou jater ve věku 69 let. 2.srpna 2012 jí byl postaven pomník.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2014 Cry Now
2013 Water & Power
2012 My Uncle Rafael
2011 Guido
Čivava z Beverly Hills 2
2010 Naše rodinná svatba
Před očima (TV film)
2009 Hacia la vida
2008 Days of Wrath
Juan Frances: Live
Universal Signs
2007 Dark Mirror
Společné Vánoce
Tortilla Heaven
2006 Holka jako já - příběh Gwen Araujo (TV film)
2005 Testing Bob (TV film)
2004 30 Days Until I'm Famous (TV film)
2002 Nesvatý Mikuláš (TV film)
Správný ženský jsou do kulata
Vášnivost
2001 Gabriela
Olla, La
Storytelling
2000 Chuck a Buck
Egg Plant Lady, The
Luminarias
Strippers
Řezník, kněz a prostitutka
1999 Candyman 3: Den smrti
1997 Lepší už to nebude
Selena
1995 ...And the Earth Did Not Swallow Him
Moje rodina
1993 Rio Diablo (TV film)
Věc cti
1992 Univerzální voják
1991 Dolly - Vraždící duch
Pastorela, La (TV film)
1990 Bouřící Portoriko
1989 Ti, které tu zanechala (TV film)
1988 Můj život v Ibaře (TV film)
1987 Narodil jsem se ve východním Los Angeles
Vraždy s růžencem
1986 When the Bough Breaks (TV film)
1985 Little Treasure
Rošťáci
1984 Jessie (TV film)
1983 But It's Not My Fault (TV film)
El Norte
1982 Hranice
Seguin (TV film)
1981 Páskové z Los Angeles
1978 Apartmá v Kalifornii
Velká finta
1977 Největší milovník

TV seriály

2012 Rob (TV seriál)
Zoufalé manželky (TV seriál)
Sbohem, Wisteria Lane (S08E23)
Odpočívej v pokoji (S08E17)
2009 Policajti z L. A. (TV seriál)
Derailed (S01E07)
Párty na klíč (TV seriál)
Ďáblův sluha (TV seriál)
The Devil and Sam Oliver (S02E13)
The Home Stretch (S02E08)
Griffinovi (TV seriál)
Holka z plakátu (S07E14)
2008 Tráva (TV seriál)
Little Boats (S04E09)
2005 Zoufalé manželky (TV seriál)
Žádný důvod k oslavám (S01E17)
2004 Maya a Miguel (TV seriál)
Zoufalé manželky (TV seriál)
V podezření (S01E09)
Vinni (S01E08)
Za každou cenu (S01E07)
další epizody (5)
2002 Greetings from Tucson (TV seriál)
2001 Deník zasloužilé matky (TV seriál)
Pasadena (TV seriál)
1993 Dudley (TV seriál)
1992 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
Seance (S04E04)
1990 Grand Slam (TV seriál)

Dokumentární

2014 Journey of a Female Comic

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace