foto

Loretta Swit

  • nar. 4.11.1937 (81 let)
    Passaic, New Jersey, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Loretta Swit se narodila do rodiny polských přistěhovalců Lestera a Nellie Switových. V roce 1955 odmaturovala na passaické Pope Pius XII. High School a roku 1957 absolvovala Katharine Gibbs School v Montclairu. Poté pracovala jako stenografka v Bloomfieldu. Již v sedmi letech ve svém rodném městě vystoupila poprvé veřejně ve hře „Sněhová královna“. I přes nesouhlas matky se rozhodla pro hereckou dráhu. Soukromě se školila u Gene Frankela a hrála v jeho divadelním studiu Repertory Company na Broadwayi, k němuž se vracela i v pozdějším období. Svůj zpěv zdokonalovala na manhattanské American Academy of Dramatic Arts.

Roku 1967 absolvovala divadelní turné se hrou „Any Wednesday“ a v Los Angeles hrála v představení „The Odd Couple“. Od roku 1975 hrála na Broadwayi, například ve hrách „Same Time Next Year“, „The Mystery of Edwin Drood“, „Mane“ či „The Vagina Monologues“. S divadlem pokračovala v zájezdových představeních hry „Shirley Valentine“, dále roku 2003 v Severní Karolíně („Mame“) a 2010 na Floridě („Amorous Crossings“). Koncem 60. let přesídlila do Los Angeles a jako typ atraktivní blondýnky začala s hostováním v různých televizních seriálech – Hawaii Five-O, Mission: Impossible, Mannix, Gunsmoke, Bonanza, Ironside a další.

Následně byla Loretta Swit obsazena do role rázné vrchní zdravotní sestry majorky Margaret Houlihan zvané Šťabajzna v americkém protiválečném komediálním seriálu M*A*S*H (1972–1983). V projektu nakonec zůstala celých jedenáct let a získala za něj čtyři nominace na Zlatý Glóbus, osm nominací a dvě vítězství (1980 a 1982) v televizních cenách Emmy a byla jmenována nejoblíbenější ženskou televizní herečkou roku (1983). V průběhu natáčení seriálu a po jeho skončení neodmítala další seriálové (Good Heavens, Supertrain, Cagney & Lacey, Dolly, To je vražda, napsala, Diagnóza vražda a další) a jiné televizní role (např. Shirts/Skins, The Last Day, Rickles, The Hostage Heart, Mirror, Mirror, Valentine, The Love Tapes, First Affair, The Execution, Sam, A Matter of Principle, A Killer Among Friends). Namluvila postavu v animovaném seriálu Batman.

Dále vystupovala v různých televizních pořadech, dokumentech (Korea: The Forgotten War) a během let 1992–1994 uváděla pořad kanálu Discovery Úžasný svět zvířat. Od roku 1972 si Loretta Swit zahrála ve více jak deseti filmech, ať již jako dáma se skleněným okem (Deadhead Miles), Hilary McBrideová (Stand Up and Be Counted), policejní úřednice (Policewomen), Mildred Meyers (Freebie and the Bean), Alice (Závod s ďáblem), Polly Reedová (Trhák), manažerka B. D. Tuckerová (Pivo), prezidentka Barbara Adams (Bláznivá apokalypsa), matka Shirley (Zálesák), domácí Jones (Králové pláže) nebo jako paní Kincaid (Play the Flute).

Kromě herecké kariéry, kterou od 90. let utlumila, se věnuje i veřejné činnosti, především v ochraně zvířat (je vegankou). Aktivně se zapojila do organizací Actors and Others For Animals, The Wildlife Waystation, The Hooved Animal Rescure, Protection Society, The Ark Trust a podobně. Dvě světové organizace Animal Protection Institute a International Fund For Animal Welfare jí jmenovaly ženou roku. V 80. letech veřejně podporovala lékaře R. Adamse Cowleyho při vzniku traumatologických jednotek.

Navrhuje vlastní šperky a vytváří akvarelové malby, kterým se věnovala i její kniha „SwitHeart: The Watercolour Artistry & Animal Activism of Loretta Swit“ (2017). Napsala knihu o vyšívání „A Needlepoint Scrapbook“ (1986). V srpnu 1989 byla odhalena její hvězda na Hollywoodském chodníku slávy a roku 1991 byla oceněna Cenou Sarah Siddons. Jejím manželem byl v letech 1983–1995 herec Dennis Holahan. Rovněž se věnuje sportu a józe.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

1998 Králové pláže
1996 Zálesák
1992 Killer Among Friends, A (TV film)
1991 Hlavní podezřelá (TV film)
1990 Matter of Principle, A (TV film)
1989 My Dad Can't Be Crazy, Can He? (TV film)
1988 Bláznivá apokalypsa
Napřed láska a pak škola (TV film)
1986 Dreams of Gold: The Mel Fisher Story (TV film)
Miracle at Moreaux (TV film)
1985 Muppet Video: The Kermit and Piggy Story
Pivo
The Execution (TV film)
1983 Best Christmas Pageant Ever, The (TV film)
First Affair (TV film)
1982 Games Mother Never Taught You (TV film)
Kid from Nowhere, The (TV film)
1981 Trhák
1980 Love Tapes, The (TV film)
1979 Friendships, Secrets and Lies (TV film)
Mirror, Mirror (TV film)
Valentine (TV film)
1977 The Hostage Heart (TV film)
1975 It's a Bird, It's a Plane, It's Superman (TV film)
Last Day, The (TV film)
Závod s ďáblem
1974 Freebie and the Bean
1973 Deadhead Miles
Shirts/Skins (TV film)
1972 Stand Up and Be Counted

TV seriály

1993 Diagnóza vražda (TV seriál)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1983 M*A*S*H (TV seriál)
Nashledanou, sbohem a amen (S11E16)
Jak jde čas (S11E15)
Dávej a ber (S11E14)
další epizody (7)
1982 M*A*S*H (TV seriál)
Běh pro peníze (S11E09)
Střízlivý Měsíc (S11E08)
Pochybnosti (S11E07)
další epizody (20)
1981 Cagneyová a Laceyová (TV seriál)
Pilot (S01E01)
M*A*S*H (TV seriál)
Smrtí nic nekončí (S10E11)
To byl den po Vánocích (S10E10)
Krátký proces 2 (S10E09)
další epizody (25)
1980 M*A*S*H (TV seriál)
Válka pro všechny sezóny (S09E06)
Smrt na prázdninách (S09E05)
Den otců (S09E04)
další epizody (16)
1979 M*A*S*H (TV seriál)
Ano, to je naše dítě (S08E15)
Hvězdy a pruhy (S08E14)
Bitva o kapitána (S08E13)
další epizody (26)
1978 M*A*S*H (TV seriál)
Drahá Sestro (S07E15)
Oko za oko, zub za zub (S07E14)
Bez plynu (S07E13)
další epizody (25)
1977 M*A*S*H (TV seriál)
Kupec Korejský (S06E15)
Kamarádi ve zbrani (2) (S06E14)
Kamarádi ve zbrani (1) (S06E13)
další epizody (26)
1976 M*A*S*H (TV seriál)
Hawkeyho noční můra (S05E14)
Vymítání (S05E13)
Plukovníkův kůň (S05E12)
další epizody (17)
1975 M*A*S*H (TV seriál)
Drahá mami (S04E17)
Cena tomatového džusu (S04E16)
Znovu volání pošty (S04E15)
další epizody (24)
1974 M*A*S*H (TV seriál)
Zlí psi a servismani (S03E13)
Nad sestru není (S03E10)
Alkoholici (S03E09)
další epizody (19)
1973 M*A*S*H (TV seriál)
Pouze pro důstojníky (S02E15)
Žhavé rty a prázdná náruč (S02E14)
Dostaňte mě odtud (S02E13)
další epizody (25)
1972 M*A*S*H (TV seriál)
Edwina (S01E13)
Drahý otče (S01E12)
Bakteriologická válka (S01E11)
další epizody (10)

Dokumentární

2010 Opravdový MASH (TV film)
2002 M*A*S*H: 30th Anniversary Reunion (TV film)
2001 Historie vs. Hollywood (TV seriál)
1997 Alan Alda - víc než sympaťák (TV film)
1991 Memories of M*A*S*H (TV film)
Úžasný svět zvířat (TV seriál)
1987 Happy 100th Birthday Hollywood (TV film)
1986 Time to Care - vyp.
1975 Lion Roars Again, The

TV pořady

2013 Ok! TV (TV pořad)
1982 The 34th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1981 The 32nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1980 Bob Hope Christmas Special, The (TV pořad)
1979 Circus of the Stars #4 (TV pořad)
The 31st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1978 The 30th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1977 Battle of the Network Stars II (TV pořad)
Battle of the Network Stars III (TV pořad)
1976 Battle of the Network Stars (TV pořad)
The Captain and Tennille (TV pořad)
1975 The Jim Stafford Show (TV pořad)
1973 Match Game 73 (TV pořad)
The $10,000 Pyramid (TV pořad)
1969 It's Your Bet (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace