foto

David Ogden Stiers

  • nar. 31.10.1942
    Peoria, Illinois, USA
  • zem. 3.3.2018 (75 let)
    Newport, Oregon, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

David Ogden Stiers se narodil jako David Allen Ogden Stiers do rodiny Kennetha Trumana Stierse a Margaret Elizabeth, rozené Ogdenové. Studoval střední školu Urbana High School, kde mezi jeho spolužáky patřil i pozdější filmový kritik Roger Ebert (1942–2013). Po přestěhování do města Eugene ve státě Oregon vychodil v roce 1960 Nort Eugene High School a poté krátce studoval na Oregonské univerzitě. Přesídlil do kalifornského San Franciska a zde v letech 1962–1968 herecky působil v Actors Workshop, v improvizační skupině The Committee a na shakespearovském festivalu ve městě Santa Clara.

Zde vytvořil i stěžejní postavy ve hrách „Král Lear“, „Richard III.“ nebo „Hamlet“. V letech 1968–1972 absolvoval dramatická umění na konzervatoři v New Yorku City Juilliard School. V tomto městě se Ogden Stiers dále uplatnil v Houseman City Center Acting Company a na Broadway v řadě divadelních inscenací, jako třeba „Žebrácká opera“, „Něco za něco“, „Tři sestry“ či hudební hra „The Magic Show“. Od začátku 70. let se také začal objevovat v menších rolích v televizi (hostoval v seriálech Kojak, Charlieho andílci, Phyllis, Doc, Rhoda, Mary Tyle Moore a další) a na filmovém plátně (THX 1138, Drive, Jeď, řekl nebo Ach, Bože).

Zlom v kariéře přišel, když byl angažován do amerického televizního seriálu z období korejské války M*A*S*H. Zde se David Ogden Stiers na roky 1977–1983 ujal postavy povýšeného a sebestředného, ale přesto v jádru dobrého majora a chirurga MUDr. Charlese Emersona Winchestera III. Pro seriál v letech 1981 a 1982 zrežíroval i dvě epizody a ve stejné době byl i za herecký výkon dvakrát nominován na Cenu EMMY. Po letech nechyběl ani ve vzpomínkových dokumentech a pořadech na tento seriál. V průběhu natáčení seriálu a hlavně po něm nadále pokračoval v divadelní dráze (San Diego, Pasadena) a získával role v desítkách filmů, v televizních snímcích a seriálech.

Na filmovém plátně si ještě zahrál Ernieho (Harry's War), Ala Meyera (Radši umřít), otce (Jiná žena), Hackera (Stíny a mlha), starostu Nicka Nicholsona (Doktor Hollywood), soudce Beache (Lháři), doktora Crawforda (Supersvůdníci) či admirála (Neil Stryker and the Tyrant of Time).

Kromě toho vytvořil mnohé pohostinské role v seriálech a sériích. Ať již známé u nás, jako třeba Pary Mason, Alf, Matlock, Murder, To je vražda, napsala, Star Trek: Nová generace, Doktorka Quinnová, Ally McBealová, Hvězdná brána: Atlantida a další). I v těch méně známých (Sever a Jih, The First Olympics: Athens 1896 – třetí nominace na Cenu EMMY 1984, Býk, Love & Money, Mrtvá zóna a podobně).

Velmi často tvůrci využívali jeho hlas pro mnoho desítek filmových a televizních projektů, ať již hraných, animovaných či dokumentárních, i videoher a audioknih. Několikrát namluvil komentář či kreslené postavy pro filmy ze studia Walta Disneye (Kráska a zvíře, Pocahontas, Zvoník u Matky Boží, Atlantida: Tajemná říše, Lilo a Stitch a jiné).

Vyzkoušel si i činnost hereckého pedagoga (Univerzita Santa Clara a Harvardova univerzita). Kromě herectví byla jeho velkou láskou vážná hudba. Jako dirigent spolupracoval s několika desítkami klasických orchestrů, například s Newportským symfonickým orchestrem v Oregonu a s dalšími (ve městech Vancouver, Norfolk ve Virginii, San Francisco, San Diego, Los Angeles, Chicago, Toronto) nebo s Hudebním festivalem Ernesta Blocha.

David Ogden Stiers zemřel 3. března 2018 v americkém městě Newport v Oregonu po komplikacích s rakovinou močového měchýře ve věku nedožitých šestasedmdesáti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

2017 Neil Stryker and the Tyrant of Time
The Joneses Unplugged (TV film)
2011 Hoodwinked Too! Hood vs. Evil
2008 Vánoce na draka
2006 Leroy & Stitch (TV film)
2005 Karcoolka
Lilo a Stitch 2: Stitch má mouchy
Pooh's Heffalump Halloween Movie
2004 Cable Beach (TV film)
Cat That Looked at a King, The
Miláček třídy
2003 Batman: Záhada Batwoman
Stitch! Film
2002 Lilo & Stitch
Mrtvá zóna
2001 Assistant, The
Atlantida: Tajemná říše
Food for Thought (TV film)
Majestic
Mickeyho kouzelné Vánoce
Městečko Black River (TV film)
Prokletí žlutozeleného škorpióna
Supersvůdníci
To je vražda, napsala: Konečně na svobodě (TV film)
1999 The Stand-In
1998 Krippendorfův kmen
Kráska a zvíře: Kráska v kouzelném světě
Pocahontas 2: Cesta domů
1997 Justice League of America (TV film)
Kráska a Zvíře: Kouzelné Vánoce
Vetřelec 007
Z džungle do džungle
1996 Tváří ke své minulosti (TV film)
Všichni říkají: Miluji tě
Zvoník u Matky Boží
1995 Lháři
Mocná Afrodíté
Pocahontas
Steal Big, Steal Little
1994 Tajemství minulosti (TV film)
Velký závod
1993 Křivé obvinění (TV film)
Taking Liberty
1992 Mastergate (TV film)
Poslední z kmene (TV film)
1991 American Eyes (TV film)
Doktor Hollywood
Kráska a zvíře
Manželka, matka, vražedkyně (TV film)
Stíny a mlha
1990 Jak zavraždit milionářku (TV film)
Kissing Place (TV film)
1989 Den první (TV film)
Final Days, The (TV film)
Final Notice (TV film)
1988 Jiná žena
Náhodný turista
Perry Mason: Případ dámy v jezeře (TV film)
Perry Mason: Případ pomstěného esa (TV film)
1987 Alamo: Třináct dní ke slávě (TV film)
J. Edgar Hoover (TV film)
Perry Mason: Případ hanebného ničemy (TV film)
Perry Mason: Případ zavražděné madam (TV film)
Perry Mason: Případ zlovolného ducha (TV film)
Perry Mason: Případ ztracené lásky (TV film)
1986 Mrs. Delafield Wants to Marry (TV film)
Perry Mason: Případ jeptišky (TV film)
Perry Mason: Případ střílejícího herce (TV film)
1985 Bad Seed, The (TV film)
Jiný život
Muž s červenou botou
Radši umřít
1984 Anatomy of an Illness (TV film)
First Olympics: Athens 1896, The (TV film)
1983 Neviňátka v cizině (TV film)
1982 Day the Bubble Burst, The (TV film)
1981 Harry's War
1980 Father Damien: The Leper Priest (TV film)
Oldest Living Graduate, The (TV film)
1979 Breaking Up Is Hard to Do (TV film)
1978 A Love Affair: The Eleanor and Lou Gehrig Story (TV film)
Detektiv ze San Franciska
Kouzlo
Sergeant Matlovich Vs. the U.S. Air Force (TV film)
1977 Ach, Bože
Kruh (TV film)
1976 Charlieho andílci (TV film)
1971 Jeď, řekl
THX 1138

TV seriály

2011 Dokonalý podraz (TV seriál)
The Lonely Hearts Job (S04E15)
2010 Rizzoli & Isles: Vraždy na pitevně (TV seriál)
2009 Normálka (TV seriál)
2008 Hvězdná brána: Atlantida (TV seriál) - a.z.
Inkvizice (S05E13) - a.z.
Duše bez těla (S05E05) - a.z.
2007 Hvězdná brána: Atlantida (TV seriál)
Záchranné lano (S04E02)
Zaútočit první (S03E20)
2006 Hvězdná brána: Atlantida (TV seriál)
Potomci (S03E05)
2005 Americký Drak: Jake Long (TV seriál)
2004 Justice League Unlimited (TV seriál)
Nejhorší týden mého života (TV seriál)
2003 Lilo a Stitch (TV seriál)
2002 Mrtvá zóna (TV seriál)
2001 Liga spravedlivých (TV seriál)
Myšmaš Kabaret (TV seriál)
2000 Býk (TV seriál)
Static Shock (TV seriál)
The Trouble with Normal (TV seriál)
Učitelčin mazlíček (TV seriál)
1999 Love & Money (TV seriál)
MacArthur (TV seriál)
1998 Thornberryovi na cestách (TV seriál)
Two Guys, a Girl and a Pizza Place (TV seriál)
Ally McBealová (TV seriál)
Koně se také jedí (S02E02)
1997 101 dalmatinů (TV seriál)
Advokáti (TV seriál)
The Angry Beavers (TV seriál)
1996 Arli$$ (TV seriál)
Poltergeist (TV seriál)
1995 Cybill (TV seriál)
Krajní meze (TV seriál)
1994 Boys Are Back, The (TV seriál)
Dotek anděla (TV seriál)
1993 Doktorka Quinnová (TV seriál)
Frasier (TV seriál)
1992 Jack's Place (TV seriál)
1991 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Půl života (S04E22)
1990 Křídla (TV seriál)
Married People (TV seriál)
1988 Alf (TV seriál)
Odhalení: část 2. (S03E08)
Odhalení: část 1. (S03E07)
1986 Matlock (TV seriál)
Sever a Jih II (TV seriál)
1985 Divadlo Raye Bradburyho (TV seriál)
Sever a Jih (TV seriál)
1984 CBS Schoolbreak Special (TV seriál)
To je vražda, napsala (TV seriál)
1983 M*A*S*H (TV seriál)
Nashledanou, sbohem a amen (S11E16)
Jak jde čas (S11E15)
Dávej a ber (S11E14)
další epizody (7)
1982 M*A*S*H (TV seriál)
Běh pro peníze (S11E09)
Střízlivý Měsíc (S11E08)
Pochybnosti (S11E07)
další epizody (20)
1981 M*A*S*H (TV seriál)
Smrtí nic nekončí (S10E11)
To byl den po Vánocích (S10E10)
Krátký proces 2 (S10E09)
další epizody (25)
1980 M*A*S*H (TV seriál)
Válka pro všechny sezóny (S09E06)
Smrt na prázdninách (S09E05)
Den otců (S09E04)
další epizody (16)
1979 $weepstake$ (TV seriál)
CBS Afternoon Playhouse (TV seriál)
M*A*S*H (TV seriál)
Ano, to je naše dítě (S08E15)
Hvězdy a pruhy (S08E14)
Bitva o kapitána (S08E13)
další epizody (26)
1978 The Paper Chase (TV seriál)
M*A*S*H (TV seriál)
Drahá Sestro (S07E15)
Oko za oko, zub za zub (S07E14)
Bez plynu (S07E13)
další epizody (25)
1977 M*A*S*H (TV seriál)
Kupec Korejský (S06E15)
Kamarádi ve zbrani (2) (S06E14)
Kamarádi ve zbrani (1) (S06E13)
další epizody (14)
1976 Charlieho andílci (TV seriál)
The Tony Randall Show (TV seriál)
1975 Doc (TV seriál)
Phyllis (TV seriál)
1974 Rhoda (TV seriál)
1973 Kojak (TV seriál)
1970 Mary Tyler Moore (TV seriál)

Dokumentární

2016 Ride the Tiger: A Guide Through the Bipolar Brain (TV film) - vyp.
2005 Story Room: The Making of 'Lilo & Stitch', The
2004 Commanding Heights: The Battle for the World Economy (TV film)
Geeks
2002 Ansel Adams: A Documentary Film (TV film)
M*A*S*H: 30th Anniversary Reunion (TV film)
Tale as Old as Time: The Making of 'Beauty and the Beast'
2001 Jazz (TV seriál)
2000 Around the World in 72 Days (TV film)
1999 New York: A Documentary Film (TV seriál)
Race for the Superbomb (TV film)
1998 Reagan (TV film)
1996 Odyssey of Life (TV film)
1995 Murder of the Century (TV film)
1992 Earth and the American Dream - vyp.
1991 Making of Beauty and the Beast, The (TV film)
Memories of M*A*S*H (TV film)
1988 American Experience (TV seriál)
1974 Nova (TV seriál) - herec, vyp.

TV pořady

1983 Frontline (TV pořad)
1982 The 34th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1981 The 32nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1971 Great Performances (TV pořad)

Režijní filmografie

TV seriály

1982 M*A*S*H (TV seriál)
Zlořečená koza (S10E22)
1981 M*A*S*H (TV seriál)
Krize identity (S10E03)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace