foto

Olaf Lubaszenko

  • nar. 6.12.1968 (50 let)
    Wroclaw, Polsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Olaf Sergiusz Linde-Lubaszenko se narodil 6. 12 1968 ve Vratislavi. Je synem herečky a spisovatelky Asji Łamtiuginy a známého polského herce Edwarda Linde-Lubaszenka. Olaf sice patří ke špičkovým polským hercům, ale herectví nikdy nestudoval. Velmi dobře hovoří šesti jazyky. Kromě polštiny ovládá také ruštinu, angličtinu, češtinu, němčinu a francouzštinu. Už od dětství žil ve Varšavě, kde studoval zprvu sociologii na varšavské univerzitě a poté teologii v Křesťanské Teologické Akademii. Jako divadelního herce jej můžeme spatřit v divadle Buffo ve Varšavě.

Jeho televizním debutem je role v seriálu „ŻYCIE KAMILA KURANTA“ kde ztvárnil jako třináctiletý titulní roli. Později na sebe upozornil ve filmu Władysława Pasikowskiego „KROLL“ a v té době už koketoval také s produkcí. Pomáhal Krzysztofowi Kieślowskiemu s realizací čtyř částí „DEKALOGU“ a také Andzeji Wajdovi s filmem „PIERŚCIONEK Z ORŁEM W KORONIE".

V roce 1988 získal ocenění „Zlatá kachna“ pro nejlepšího polského herce. V roce 1998 získal Českého Lva a o rok později také cenu polské filmové akademie „Orzeł“za ztvárnění hlavní role ve filmu „JE TŘEBA ZABÍT SEKALA“. V roce 2001 se stal členem evropské filmové akademie.

Lubaszenko je úspěšný také jako režisér. Jeho debut na režisérské stoličce „SZTOS“ se setkal s pochvalnou kritikou a měl velký komerční úspěch.

Bogdan "Tygrys" Bogdanović

Herecká filmografie

Filmy

2018 Kobiety mafii
Miłość jest wszystkim
2017 Gwiazdy
2016 Legendy Polskie: Operacja Bazyliszek
2012 Sztos 2
2010 Weekend
2009 Menší zlo
Złoty środek
2003 Magiczna Gwiazda
2002 Rób swoje, ryzyko jest twoje
Sfora: Bez litości
Teorie relativity
2001 Moje válka
Stacja
Tam i z powrotem
Zaklínač
2000 Bajland
Egoisté
Moja Angelika
Pierwszy milion
Zakochani
1999 Córy szczęścia
Kiler a ten druhý
Operace Simoom
Operacja "Koza"
1998 Demony wojny wg Goi
Je třeba zabít Sekala
1997 Kiler
Sztos
1996 Poznaň 56
Slodko gorzki
Wirus
1995 Cisza (TV film)
Gnoje
1994 Zamilovaní
1993 Pamietnik znaleziony w garbie
Schindlerův seznam
1992 Psi
1991 Kroll
1990 Historia niemoralna
Korczak
1989 Březnové mandle
Fotbalový poker
Kainovo znamení
1988 Bez grzechu
Krátký film o lásce
Sonata marymoncka
Tabu
Trójkat bermudzki
1987 Łuk Erosa
1983 Big-bang

TV seriály

2017 Vraždy na přelomu století (TV seriál)
Pravda o Konstancii (S01E10)
Sebevrazi (S01E09)
Zlaté jablko (S01E08)
další epizody (10)
2016 Bodo (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
2015 Strażacy (TV seriál)
2007 Barwy szczęścia (TV seriál)
Determinator (TV seriál)
2006 Fałszerze. Powrót Sfory (TV seriál)
2003 Czego się boją faceci, czyli seks w mniejszym mieście (TV seriál)
2002 Sfora (TV seriál)
Zaklínač (TV seriál)
1996 Ekstradycja 2 (TV seriál)
1995 Ekstradycja (TV seriál)
1988 Dekalog (TV seriál)
Dekalog X (E10)
Dekalog VI (E06)
Pogranicze w ogniu (TV seriál)
1984 Trzy mlyny (TV seriál)
1982 Życie Kamila Kuranta (TV seriál)
1981 Zycia Kamila Kuranta (TV seriál)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

2012 Sztos 2
2009 Złoty środek

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace