Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Podzim 1943. Nacistická armáda okupuje Krakow a nelítostně likviduje zdejší židovské ghetto. Dvanáctiletému Romkovi (HALEY JOEL OSMENT) se podaří zachránit z pekla útěkem na venkov. Ve východním Polsku ale malého židovského uprchlíka nepřivítají dvakrát pohostinně. Nic mu není platné, že se ho zastane katolický kněz (WILLEM DAFOE), Romek je sám uprostřed neznámých lidí. Nepřátelsky naladění vesničané, strach, pronásledování... válka dospělých je všude kolem. A radosti dětství zůstaly v jiném světě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (36)

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Asi v polovině filmu jsem se začal dost nudit, ale závěr velmi příjemně vygradoval. Ale celkově mi všechny postavy přišly dost neosobní, tudíž film rozhodně nevyvolal takové emoce, jaké mohl. Pár scén je poměrně silných, ale to je na film s takovýmto námětem málo. Mohlo se z toho vytřískat mnohem víc. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Film s poměrně zajímavým příběhem o tom, jak zešílí malý chlapeček, kamarád hlavního hrdiny... Je to poměrně profesionálně natočené, hraje tam Olaf "Jura Baran" Lubaszenko a Willem Dafoe, ale bohužel, ani tyto plusy film nakonec nevytahují z průměru. Je až neuvěřitelné, jak debilně film skončí a ve snaze nám něco sdělit, resp. natočit ukázkovou poctu příběhu Ježíše Krista, jde až do extrému blbosti. Bohužel, toho malého hocha mi vůbec nebylo líto (rozhodně ne tolik jako jeho otce), spíš jsem byl rád, že někdo zkrátí jeho utrpení místního idiota. A ještě ke všemu mi nebyl nijak zvlášť sympatický hlavní hrdina, ačkoliv byl rozhodně lepší než třeba David v Umělé inteligenci. Co se týče odkazů na život Ježíše, je rozhodně mnohem lepší Farářův konec. Ten se téhle problematiky chopil žertovnou formou a funguje to mnohem lépe... ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tvůrci zřejmě věděli o čem točí. Polský štáb v čele s polským režisérem totiž natočil příběh o polském klukovi a jeho těžkém životě za 2. Světové války. Možná věděli o čem točí, jenže už nehleděli na to, jakou formou to všechno dokáže zapůsobit na diváka. Zajímavý námět je výrazně podsekáván až na kolena dost nudným a nic neříkajícím průběhem, ve kterém se nic moc neděje a ani atmosféru války nedokáže výrazně naladit. Jediné co stojí za zájem jsou samotné herecké výkony dvouch hlavních představitelů. Nic víc, nic míň. Jako historické drama rozhodně nepostačující a dost nudné. --- To nebylo od pana Lipy moc chytré schovávat prase a Žida v jednom domě. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Podle zdejších hodnocení jsem čekala slabotu a on se z toho vyklubal vcelku neotřelý film o dětství a dospívání v krutých dobách války. Rozhodně jde o snímek více polský než americký, poměrně pomalý, s náznakem poetiky a jak už je u našich severních sousedů obvyklé, s velkým důrazem na náboženství. Hereckým výkonům není co vytknout, zvláště těm dětským, akorát Willem Dafoe by mi víc seděl do role fašisty než kněze - nemůžu si pomoct, nemá na to ksicht, ikdyž samozřejmě zahrál perfektně:-). Zápletka s malým Ježíšem pro mě nebyla kdovíjak věrohodná, klučina byl příliš přemoudřelý a fanatický ve svém sebeobětování. Z tématu se nejpíš dalo vytřískat více emocí a objektivně bych dala silné 3*, ale zdejší nízká hodnocení mě nutí k velkorysosti;-). Příjemný film s několika dobrými momenty. 70% ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Hezké dětské výkony s poetikou dětství v námětu plném tragicky vážných válečných motivů, které v rozpracování často dozrály v bizarní překombinovanost s falešnou hlubokomyslností. Lubaszenkův standard a krása M.Foremniak, Dafoe však ztroskotával na papírovosti své role. Na druhé shlédnutí navíc vyplula na povrch úporná snaha o umění, opřená o postavu samozvaného Ježíška a ♫ tklivou hudbu, neobratně zastírající, že američtí a polští herci hrajou každý trochu jiný film, který režie a kamera ve vleku koprodukčních událostí nepřetavily ve strhující celek. Kleopatřino bystré srovnání s Kachyňovými válečnými filmy vychází ve všech parametrech i přes dramatičnost závěru Mein Kriegu jednoznačně. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama