foto

Jane Alexander

  • nar. 28.10.1939 (79 let)
    Boston, Massachusetts, USA

Biografie

Jane Alexander je americká herečka, autorka a bývalá ředitelka National Endowment for the Arts- NEA (nezávislá agentura americké federální vlády nabízející podporu a financování uměleckým projektům-divadlo,film apod.). Většina lidí si ji spojuje s filmem THE GREAT WHITE HOPE, kde ztvárnila hlavní ženskou roli Eleanor Beckman. Hrála též v nepřeberném množství divadelních a filmových rolí a je oddanou a aktivní podporovatelkou charitativních organizací.

Narodila se jako Jane Quigley, matce Ruth Eliyabeth - zdravotní sestře a otci Thomasi B.Quigley - ortopedickému chirurgovi. Absolvovala dívčí školu Beaver Country Day School v Chestnut Hill poblíž Bostonu, kde objevila svou lásku ke hraní. Po přesvědčení od svého otce, aby vystudovala hereckou školu než se vrhne do aktivního hraní, Jane navštěvovala Sarah Lawrence College v Bronxville v New Yorku, kde se zaměřila na divadelní hraní a taky na matematiku - obor počítačové programy pro případ, že by se jako herečka neuplatnila. Na výměnném studijním pobytu na University of Edinburgh ve Skotsku se podílela jako členka ve spoustě her a představeních v Edinburgh Unversity Dramatic Society. Tady definitivně poznala, že herectví a divadlo bude nadále určovat její životní dráhu.

Její první herecký průlom nastal s filmem THE GREAT WHITE HOPE, za který byla nominována na Oscara za hlavní ženskou roli. Tento film byl uveden i jako divadelní hra na Broadwayi, v jejíž partituře získala cenu Tony Award. Herecký kredit J.Alexander se začal zvyšovat, když ve filmech ALL PRESIDENT'S MEN (1976), KRAMER VS.KRAMER (1979) a TESTAMENT (1983) byla opět nominována na Oscara. Ve filmu THE CIDER HOUSE RULES (1999) byla na Oscara nominována naposledy. Spolu s Nicol Kidman si zahrála ve filmu FUR (2006) roli Gertrudy Nemerov.

V televizní produkci dvakrát ztvárnila manželku amerického prezidenta F.D.Roosvelta, Eleanor Roosvelt ve filmu ELEANOR AND FRANKLIN a ELEANOR AND FRANKLIN: THE WHITE HOUSE YEARS. V produkci HBO ve filmu WARM SPRINGS s Kenethem Branaghem si zahrála roli matky F.D.Roosvelta, která ji vynesla cenu Emmy za nejlepší ženský vedlejší herecký výkon.

V televizním filmu na motivy románu Arthura Millera - PLAYING FOR TIME získala další ocenění Emmy. V drama seriálu TELL ME YOU LOVE ME v produkci HBO ztvárnila postavu Dr.Fosterové - psychoterapeutky řešící sexuální a vztahové problémy tří manželských párů. Tento "kontroverzní" seriál věrně popisoval a vykresloval seniorskou sexualitu a následné hodně otevřené intimní scény.

V roce 1993 ji prezident Bill Clinton jmenoval do výše zmíněné nadace NAE pro podporu divadla a filmu. Ve funkci setrvala do roku 1997 a o této politické etapě svého života napsala knihu Command Performance: an Actress in the Theater of Politics (2000). V roce 2004 spolu s manželem Edwinem Sherinem začala vyučovat na divadelní fakultě Florida State University. Je členkou International Leadership Forum, Wildlife Conservation Society, Project Greenhope, National Stroke Association a Women's Action for Nuclear Disarmament.

Jane Alexander je dvakrát vdaná. Prvního manžela Roberta Alexandra potkala v New Yorku v roce 1960 a z tohoto vztahu mají syna Jace (nar.1964). Pár se rozvedl několik let po sňatku. V době kdy hrála v různých regionálních divadlech se seznámila s Edwinem Sherinem, který v té době působil jako umělecký ředitel Arena Stage ve Washingtonu DC. Po letech známosti a rozvodů s jejich bývalými partnery uzavřeli sňatek v roce 1975. Edwin Sherin vyženil syna Jace - televizního režiséra a Jane Alexander tři syny - Geoffreyho, Jonyho a Tonyho.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2018 Christmas Around the Corner (TV film)
2017 Three Christs
2013 Mr. Morgans letzte Liebe
2011 Dům snů
Unesený detektiv (TV film)
William & Catherine: A Royal Romance (TV film)
2009 Nenarození
Terminator Salvation
2008 Gigantický
2007 Chuť lásky
2006 Diane Arbus: Příběh jedné obsese
The Way (TV film)
2005 Warm Springs (TV film)
2004 Vezmi mě domů (TV film)
2003 Mama/M.A.M.A.
2002 Kruh
Sluneční země
2001 Bitter Winter (TV film)
Jenifer (TV film)
2000 Včerejší děti (TV film)
1999 Pravidla moštárny
1992 Stay the Night (TV film)
1991 A Marriage: Georgia O'Keeffe and Alfred Stieglitz (TV film)
1990 Daughter of the Streets (TV film)
1989 Glory
1988 An American Place
Přátelství ve Vídni (TV film)
Životní šance (TV film)
1987 Láska a válka (TV film)
Návraty
Sweet Country
1986 Krev a orchideje (TV film)
1985 Malice in Wonderland (TV film)
1984 Calamity Jane (TV film)
V žáru velkoměsta
When She Says No (TV film)
1983 Testament
1982 Pod dohledem (TV film)
1981 Dear Liar (TV film)
Noční přechod
1980 Brubaker
Playing for Time (TV film)
1979 Kramerová versus Kramer
1978 A Question of Love (TV film)
Betsy
Lovey: A Circle of Children, Part II (TV film)
1977 Eleanor and Franklin: The White House Years (TV film)
Kruh (TV film)
1976 Eleanor and Franklin (TV film)
Všichni prezidentovi muži
1975 Death Be Not Proud (TV film)
1974 This Is the West That Was (TV film)
1973 Miracle on 34th Street (TV film)
1972 Novodobí centurioni
Welcome Home, Johnny Bristol (TV film)
1971 Přestřelka
1970 The Great White Hope

TV seriály

2018 Dobrý boj (TV seriál)
Day 485 (S02E12)
2017 Dobrý boj (TV seriál)
The Schtup List (S01E03)
2016 Jak prosté (TV seriál)
Nefritová pečeť (S05E02)
2015 The Book of Negroes (TV seriál)
Forever (TV seriál)
Social Engineering (E17)
Dobrá manželka (TV seriál)
První klient (S06E22)
2014 The Divide - Zlom (TV seriál)
Černá listina (TV seriál)
The Cyprus Agency (No. 64) (S01E13)
The Good Samaritan (No. 106) (S01E11)
Jak prosté (TV seriál)
Dead Clade Walking (S02E14)
2013 Forgive Me (TV seriál)
Černá listina (TV seriál)
Anslo Garrick (No. 16): Conclusion (S01E10)
The Freelancer (No. 145) (S01E02)
2012 Dobrá manželka (TV seriál)
Battle Of The Proxies (S04E10)
2011 Dobrá manželka (TV seriál)
Okurková sezóna (S02E12)
2007 Řekni, že mě miluješ (TV seriál)
2000 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Entitled (S01E15)
Právo a pořádek (TV seriál)
Entitled (S10E14)
1968 Adam-12 (TV seriál)
1967 N.Y.P.D. (TV seriál)

Dokumentární

2008 Louisa May Alcott (TV film)
2007 The Powder & the Glory - vyp.
2001 Finding the Truth: The Making of 'Kramer vs. Kramer'
1992 HBO First Look (TV seriál)

Host

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace