foto

Keenen Ivory Wayans

  • nar. 8.6.1958 (58 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Je druhým nejstarším z početné umělecky zaměřené rodiny Wayansových z New Yorku. Má neuvěřitelných devět sourozenců, z nichž čtyři (Damon, Shawn, Marlon a Kim) se objevili na filmovém plátně. Herectví se v různé míře věnuje i jeho bratranec Craig, neteř Cara a tři synovci (Damon, Michael a Damien). Jeho rodiče byli členy sekty svědků Jehovových. Keenen Ivory nejprve studoval na univerzitě v Alabamě, ale školu opustil, aby se mohl stát komikem na plný úvazek. Jako první z rodiny se začal na přelomu 70. a 80. let věnovat herecké profesi. Vystupoval v televizních seriálech a také jako jevištní bavič. Počátek jeho kariéry hodně ovlivnil herec Richard Pryor. První filmovou roli získal v roce 1983 v dramatu STAR 80.

V roce 1987 spolupracoval na televizním vystoupení s mladým Eddie Murphym. O rok později natočil podle vlastního scénáře svůj režijní debut DOSTANU TĚ, SYČÁKU. V této bláznivé komedii ztělesnil i ústřední part a obsadil do něj většinu svých rodinných příslušníků. Definitivní zlom přichází v roce 1990 kdy zrealizoval komediální seriál IN LIVING COLOR, na němž se podílel jako herec, režisér, scénárista a producent. Za tento počin byl poctěn prestižní televizní cenou Emmy a pomohl nastartovat kariéru nejen sám sobě, ale rovněž svým sourozencům a třeba i Jim Carreymu nebo černošským hercům Chrisi Rockovi a Jamie Foxxovi.

Na tento úspěch navázal v roce 1994 akční krimi-komedií MIZERA, kterou režíroval a zahrál si v ní hlavní roli soukromého detektiva Shamea. Další zapamatovatelné role ztvárnil jako parťák Stevena Seagala v akčňáku GLIMMER MAN a po boku Jona Voighta v thrilleru ATENTÁT. Od té doby se však herectví věnuje spíše příležitostně a daleko více se začal soustředit na práci na druhé straně kamery. V roce 2000 režíruje svůj autorsky patrně nejznámnější film – bláznivou parodii SCARY MOVIE, jenž se dočkala velkého diváckého ohlasu. Následně natočil i neméně úspěšné pokračování SCARY MOVIE 2 a další dvě crazy komedie NĚKDO TO RÁD BLOND a PIDIHAJZLÍK. Ve všech čtyřech titulech svěřil hlavní úlohy svým bratrům Shawnovi a Marlonovi.

Keenen Ivory měří 191 centimetrů a má pět dětí. Je přísný vegetarián a aktivně se zapojuje do boje na ochranu zvířat.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

2009 Děsnej dupák
2006 Pidihajzlík
2004 Někdo to rád blond
1997 Atentát
1994 Mizera
1991 Best of Robert Townsend & His Partners in Crime, The (TV film)
Five Heartbeats, The
1988 Dostanu tě, syčáku
1987 Hollywoodská rošáda

TV seriály

2013 Second Generation Wayans (TV seriál)
2012 In Living Color (TV seriál)
1990 In Living Color (TV seriál)

TV pořady

1997 Keenen Ivory Wayans Show, The (TV pořad)
1992 Comic Relief V (TV pořad)
1991 Party for Richard Pryor, A (TV pořad)
1986 Late Show, The (TV pořad)

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(71)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace