foto

Sven-Ole Thorsen

  • nar. 24.9.1944 (74 let)
    Kodaň, Dánsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jméno tohoto dánského obra je filmovým fanouškům prakticky neznámé. Přitom právě on za posledních 25 let spolupracoval na více než 40-ti hollywoodských snímcích a s těmi nejvýznamnějšími tvůrci na světě. Od mládí se Sven-Ole pilně věnoval sportu - zejména kulturistice, v níž se brzy vypracoval v mezinárodního šampiona. Kromě toho se může pochlubit také černým pásem v karate a v r.1981 získal titul "Nejsilnější muž světa", když zdvihl nad hlavu neuvěřitelných 247 kilogramů!

Sportovní úspěchy jej v 80. letech přivedly do USA k práci filmového kaskadéra a trenéra hereckých hvězd. Klíčové pro něj bylo setkání s akční megastar a rovněž bývalou kulturistickou legendou Arnoldem Schwarzeneggerem, který si jej vybral ke spolupráci na svém slavném fantasy snímku BARBAR CONAN. Sven-Ole Thorsen se na tomto projektu podílel jako kaskadér a ztělesnil i vedlejší postavičku bojovníka Thorgrima - osobního strážce hlavního záporáka soudce Thulsy. Film se ve své době stal kultovním dílem a Schwarzenegger si Thorsena oblíbil natolik, že jej pak s úspěchem prosazoval i do svých dalších projektů.

Sven-Ole se tak stal nejčastějším Arnoldovým spolupracovníkem. Objevil se i v pokračování Conana s názvem NIČITEL CONAN. Drobné role nejrůznějších bodyguardů, ranařů či vojáků vytvořil v úspěšných akčních snímcích ŠPINAVÁ DOHODA, SMRTONOSNÁ ZBRAŇ, PREDÁTOR nebo RUDÉ HORKO. Hollywoodští režiséři jej zkrátka začali využívat všude, kde bylo zapotřebí ukázat svalnatého hromotluka s drsnou vizáží, jenž se často utká v boji s ústředním hrdinou. Kromě Schwarzeneggera se podílel i na filmech Jean-Claudea Van Damma (ŽIVÝ TERČ, NENÍ ÚNIKU) nebo Stevena Seagala (ALJAŠKA V PLAMENECH).

Ačkoli většina položek v jeho filmografii patří k tomu nejlepšímu co bylo na poli akčních či dobrodružných snímků natočeno, větší herecké příležitosti se mu vytrvale vyhýbají. Jednu z mála velkých rolí vytvořil v historickém eposu STATEČNÝ BOJOVNÍK (1995), kde ztvárnil vikingského válečníka Gunnera. V paměti diváků také jistě uvízla další z jeho výraznějších postav - neporazitelný Tigrid v oscarovém hitu Ridleye Scotta GLADIÁTOR. Jeho souboj s Russellem Crowem mu vynesl zvláštní cenu Taurus Award 2000 za nejlepší akční sekvenci na stříbrném plátně. Na televizní obrazovce hostoval například v seriálech A-TEAM nebo POBŘEŽNÍ HLÍDKA.

Zajímavosti:

- Sven-Ole měří 196 cm a jeho váha se pohybuje kolem 140 kg!

- Domluví se čtyřmi jazyky, kromě své mateřské dánštiny ovládá ještě angličtinu, švédštinu a němčinu.

- V mládí sloužil v dánské armádě, získal hodnost seržanta a byl odborníkem přes zbraně.

- Je rozvedený, má dva syny Michaela a Martina a několik vnoučat.

- Jeden z důvodů proč jeho filmové postavy na plátně příliš nemluví je i jeho dodnes velmi silný dánský akcent.

- V r.2007 vydal autobiografickou knihu s názvem "Strong Man in Hollywood".

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

Filmy

2011 Barbar Ronal
2005 Rukojmí
2004 Ohnivý oceán
V rukách nepřítele
2003 Charlieho andílci: Na plný pecky
Timecop 2
Vítejte v džungli
2002 Nejhorší obavy
Protiúder
2001 Banditi
Extreme Honor
Gristle, The
Route 666
2000 Falešný únos
Gladiátor
1999 Facade
Foolish
Konec světa
Vikingové
1998 Karate tiger 8: Nejlepší z nejlepších 4 - Bez varování
Winchell (TV film)
1997 Guardian, The (TV film)
Král džungle
Kull dobyvatel
Ostrá parta
1996 Fox Hunt
Jak zachránit prezidenta
Likvidátor
Střelený
1995 Bez východiska
Flákači
Rychlejší než smrt
Statečný bojovník
1994 Aljaška v plamenech
Little Tailor's Christmas Story, A
Mizera
Nebezpeční
1993 Cyborg 2 - Skleněný stín
Dračí život Bruce Lee
Není úniku
Poslední akční hrdina
Živý terč
1992 Nemesis
Přesný zásah
Smrtonosná zbraň 3
1991 Harley Davidson a Marlboro Man
1990 Abraxas: Strážce vesmíru
Hon na ponorku
1989 Captain Power: The Beginning (TV film)
Růžový Cadillac
1988 Dvojčata
Rudé horko
1987 Běžící muž
Predátor
Přes palubu
Smrtonosná zbraň
1986 Špinavá dohoda
1985 Rudá Sonja
1984 Ničitel Conan
1982 Barbar Conan
1977 Pas på ryggen, professor

TV seriály

2009 Kristian (TV seriál)
2007 Andy Barker, P.I. (TV seriál)
1997 Detektiv Mike Hammer (TV seriál)
1995 Baywatch Nights (TV seriál)
Pan nikdo (TV seriál)
1994 Veselé obludy (TV seriál)
1993 Walker, Texas Ranger (TV seriál)
1990 Flash (TV seriál)
1989 Pobřežní hlídka (TV seriál)
1987 Captain Power and the Soldiers of the Future (TV seriál)
1983 A-Team (TV seriál)

Dokumentární

2002 Ultimate Fights from the Movies
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace