foto

Melissa Gilbert

  • nar. 8.5.1964 (56 let)
    Los Angeles, California, USA

Biografie

Melissa byla adoptována hned druhý den po svém narození rodinou pohybující se v showbusinessu. Její rodiče, Paul a Barbara Gilbertovi, byli herci a její dědeček dokonce režíroval film "The Honeymooners" (Novomanželé na svatební cestě). Dá se říci, že Melissa svým příchodem do rodiny Gilbertů zachránila rodičům manželství, ačkoliv má ještě staršího bratra Jonathana a mladší sestru Saru (ztvárnila Darlene v TV seriálu Roseanne), ale nakonec nic naplat se stejně rozvedli, a to když Melisse bylo 8 let. Velký dopad na dívčino dětství měl tehdy nejen rozvod rodičů a matčino brzké druhé manželství, ale především v 11-cti letech náhlá smrt milovaného otce. Ačkoliv herečka neměla snadné dětství, sama tvrdí, že vše má v životě nějaký důvod a právě zážitky z dětství ji hodně obrnily do dalších let a možná i přispěly k osobnosti, jakou teď je.

Co se týče Melissiina pracovního života, začala ve dvou letech, kdy nafotila a předváděla dětské oblečení, v sedmi letech se z ní již stala jedna z nejvyhledávanějších dětských amerických hereček, stejně jako například Jodie Foster. Odrazovým můstkem Melissiny dětské kariéry se stal film THE LITTLE HOUSE ON THE PRAIRIE (Domeček v prérii), který jí také přinesl první velký úspěch. Ve 14-ti letech se pak herečka objevila ve snímku THE MIRACLE WORKER (Zázračný pracovník) po boku Patty Duke. Známe ji ale také z několika, a to především, televizních filmů, jako je například v našich končinách známá ZOJA, DENÍK ANNE FRANKOVÉ (1980), VRAŽEDNÉ VIDINY-DANIELIN PŘÍBĚH nebo z Hallmarkovky s názvem VOLÁNÍ KRVE.

Ve srovnání s profesionální dráhou herečky byl Melissin osobní život o něco složitější, ačkoliv mnoho se podobající osudům žen, které sama sehrála. Již v teenagerovských letech se Melissin život točil především kolem natáčení a filmových celebrit jako například Demi Moore, Emilio Esteves nebo Rob Lowe, s kterým prožila divoký a mediálně velice publikovaný šestiletý románek. Po rozchodu s Lowem se Melissa seznámila s režisérem Bo Brinkmanem, za kterého se provdala a měla syna Dakotu, manželství se však po pár letech rozpadlo. Později byla herečka představená dalšímu osudovému muži, a to svému nynějšímu manželovi Bruci Boxleitnerovi, se kterým má syna Michaela a je s ním podle všeho velice šťastná.

Kromě toho v roce 1980 získala Melissa Zlatý globus za nejlepší televizní drama "Domeček v prérii" a v listopadu 2001 byla Melissa zvolená nejlepší televizní herečkou roku (Screen Actors Guild President).

M_I_A_13

Herecká filmografie

Filmy

2019 When We Last Spoke
2018 Hometown Christmas (TV film)
2015 One Smart Fellow
2011 Vánoční průvod (TV film)
2007 Danielle Steelová: Přístav bezpečí
Probuzené srdce (TV film)
2005 Volání krve (TV film)
2004 V zajetí hurikánu
2003 Hollywoodské manželky (TV film)
Then Came Jones (TV film)
2001 Tajemný ostrov (TV film)
2000 Famous
Vražedné vidiny - Danielin příběh (TV film)
1999 Sběratel duší (TV film)
To dítě není moje (TV film)
Vražda na 75.ulici (TV film)
1998 Statečnost v srdci (TV film)
1997 Childhood Sweetheart? (TV film)
Seduction in a Small Town (TV film)
1996 A na Vánoce přišla láska (TV film)
1995 Zoja (TV film)
1994 Babymaker: The Dr. Cecil Jacobson Story, The (TV film)
Cries from the Heart (TV film)
Proti své vůli: Skutečný příběh Carrie Buckové (TV film)
1993 Dying to Remember (TV film)
Dům plný tajemství (TV film)
Rodina cizích (TV film)
S nepřátelským úmyslem (TV film)
Shattered Trust: The Shari Karney Story (TV film)
1992 Msta (TV film)
1990 Dárce (TV film)
Forbidden Nights (TV film)
Joshuovo srdce (TV film)
The Lookalike (TV film)
Without Her Consent (TV film)
1989 Chameleons (TV film)
Ice House
1988 Vražedný instinkt (TV film)
1987 Blood Vows: The Story of a Mafia Wife (TV film)
1986 Penalty Phase (TV film)
Výběr (TV film)
1985 Sylvester
The Snow Queen (TV film)
1984 Little House: Bless All the Dear Children (TV film)
Little House: The Last Farewell (TV film)
Rodinná tajemství (TV film)
1983 Little House: Look Back to Yesterday (TV film)
Volby srdce (TV film)
1981 Splendor in the Grass (TV film)
1980 Denník Anny Frankové (TV film)
1979 Kurumiwari ningjó
Little House Years (TV film)
The Miracle Worker (TV film)
1977 Christmas Miracle in Caufield, U.S.A. (TV film)

TV seriály

2015 Tajnosti a lži (TV seriál)
Polda (S01E07)
Bunda (S01E05)
Poměr (S01E03)
další epizody (5)
Noční směna (TV seriál)
Hold On (S02E11)
2010 Ztraceni (TV seriál) - a.z.
Průzkum (S06E08) - a.z.
2006 Plastická chirurgie s. r. o. (TV seriál)
Shari Noblová (S04E04)
2000 Krajní meze (TV seriál) - a.z.
Věda před soudem - první část (S06E21) - a.z.
1998 Krajní meze (TV seriál)
Teorie relativity (S04E06)
1996 Babylon 5 (TV seriál)
Z'ha'dum (S03E22)
Shadow Dancing (S03E21)
War Without End: Part Two (S03E17)
1994 Sweet Justice (TV seriál)
Batman (TV seriál)
Batgirl Returns (S03E08)
1993 Batman (TV seriál)
Shadow of the Bat: Part II (S02E02)
Shadow of the Bat: Part I (S02E01)
1992 Batman (TV seriál)
Heart of Steel: Part II (S01E40)
Heart of Steel: Part I (S01E39)
I Am the Night (S01E34)
Stand by Your Man (TV seriál)
1983 Little House on the Prairie (TV seriál)
Hello and Goodbye (S09E21)
May I Have This Dance (S09E20)
For the Love of Blanche (S09E19)
další epizody (10)
1982 Faerie Tale Theatre (TV seriál)
Little House on the Prairie (TV seriál)
Alden's Dilemma (S09E11)
Love (S09E10)
The Empire Builders (S09E09)
další epizody (19)
1981 Little House on the Prairie (TV seriál)
A Christmas They Never Forgot (S08E11)
Wave of the Future (S08E10)
For the Love of Nancy (S08E09)
další epizody (22)
1980 Little House on the Prairie (TV seriál)
To See the Light: Part 2 (S07E11)
To See the Light: Part 1 (S07E10)
The In-laws (S07E09)
další epizody (21)
1979 Little House on the Prairie (TV seriál)
The Angry Heart (S06E13)
Crossed Connections (S06E12)
Author! Author! (S06E11)
další epizody (23)
1978 Little House on the Prairie (TV seriál)
The Godsister (S05E14)
Blind Journey: Part 2 (S05E13)
Blind Journey: Part 1 (S05E12)
další epizody (23)
1977 Little House on the Prairie (TV seriál)
Freedom Flight (S04E13)
Here Come the Brides (S04E12)
Meet Me at the Fair (S04E11)
další epizody (24)
1976 Little House on the Prairie (TV seriál)
The Hunters (S03E10)
The Bully Boys (S03E09)
Fred (S03E08)
další epizody (21)
1975 Little House on the Prairie (TV seriál)
The Gift (S02E11)
At the End of the Rainbow (S02E10)
The Camp-Out (S02E09)
další epizody (20)
1974 Little House on the Prairie (TV seriál)
Christmas at Plum Creek (S01E15)
The Lord Is My Shepherd (S01E14)
The Award (S01E13)
další epizody (15)

Dokumentární

2001 Intimate Portrait: Melissa Sue Anderson (TV film)
Intimate Portrait: Patty Duke (TV film)
2000 Child Stars: Their Story (TV film)
The 70s: The Decade That Changed Television (TV film)
1999 Celebrity Profile: Melissa Gilbert (TV film)
1998 Intimate Portrait: Melissa Gilbert (TV film)
Michael Landon: The E! True Hollywood Story (TV film)
1997 Michael Landon (TV film)
1988 Funny
1986 NBC 60th Anniversary Celebration (TV film)
1982 Hollywood's Children - a.z.
1978 NBC Salutes the 25th Anniversary of the Wonderful World of Disney (TV film)

Režijní filmografie

Filmy

1996 Me and My Hormones (TV film)

Dokumentární

2000 Child Stars: Their Story (TV film)

Producentská filmografie

Filmy

2019 Guest Artist
2015 One Smart Fellow

Scenáristická filmografie

Filmy

2015 One Smart Fellow

Host

TV pořady

2017 Megyn Kelly Today (TV pořad)
2005 Dancing with the Stars (TV pořad)
2002 NBC 75th Anniversary Special (TV pořad)
1998 Hollywood Squares (TV pořad)
1991 The 43rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1989 The More You Know (TV pořad)
1982 Battle of the Network Stars XIII (TV pořad)
Night of 100 Stars (TV pořad)
1981 Battle of the Network Stars X (TV pořad)
Battle of the Network Stars XI (TV pořad)
1979 Battle of the Network Stars VII (TV pořad)
The 31st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1978 Battle of the Network Stars IV (TV pořad)