foto

Teri Garr

  • nar. 11.12.1947 (71 let)
    Lakewood, Ohio, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herečka a tanečnice Teri Garr se narodila v ohijském Lakewoodu 11. prosince 1947 pod občanským jménem Terry Ann Garr. Její otec Eddie byl komikem a hercem, matka Phyllis tanečnicí a modelkou.

Filmové začátky Teri Garr sahají do první poloviny 60. let a jsou spojeny s choreografem Davidem Wintersem, který se stal jejím učitelem tance a mentorem. Začala se objevovat v minirolích tanečnic v projektech, na kterých většinou Winters jako choreograf spolupracoval. Poprvé se objevila v A SWINGIN' AFFAIR (1963), v hudebním dokumentu The Tami Show (1964) s Beach Boys a v devíti projektech pro mládež s Elvisem Presleym, včetně toho nejúspěšnějšího: VIVA LAS VEGAS (1964). Mnohé role však byly tak malé, že se Teri neobjevila ani v titulcích, později pro změnu chvíli trvalo než se ustálila na jednotném uměleckém jméně (uváděna jako Teri Hope, Terry Garr, Terri Garr).

Poprvé ve filmu promluvila až v roce 1968 jako dívka v nouzi v hudebním surrealisticky podaném snímku HLAVA (The Head) napsaném Bobem Rafelsonem a Jackem Nicholsonem. Opravdu přelomovým rokem v Terině kariéře byl až rok 1974, kdy se objevila nejprve v Coppolově ROZHOVORU (The Conversation) a poté jako Inge v hororové parodii Mela Brookse MLADÝ FRANKENSTEIN (Young Frankenstein). V reklamě na kávu si jí všiml také Steven Spielberg, který ji obsadil v BLÍZKÝCH SETKÁNÍCH TŘETÍHO DRUHU (Close Encounters of the Third Kind, 1977) do role ženy Richarda Dreyfusse, se kterým chodívala na univerzitu CSU Northridge.

Přes role v, i u nás uvedených, filmech - sportovním ČERNÉM HŘEBCI (The Black Stallion, 1979) a komedii BLÁZNIVÁ DÁLNICE (Honky Tonk Freeway, 1981) - se dopracovala až k nominaci na Oscara za roli přítelkyně Dustina Hoffmana v převlekové komedii TOOTSIE (1982). Teri Garr se pak objevila v krimikomedii PODRAZ II (The Sting II, 1983), thrilleru PRVOROZENÝ (Firstborn, 1984) či černé komedii Martina Scorseseho PO ZAVÍRACÍ DOBĚ (After Hours, 1985). Následně však začal její hvězdný lesk postupně upadat, přestože se stále často objevovala ve filmu i televizi - např. v komedii ČEKÁNÍ NA SVĚTLO (Waiting for the Light, 1990), projektech Roberta Altmana HRÁČ (The Player, 1992) a PRET-A-PORTER (Prêt-à-Porter, 1994), bláznivé komedii s Jimem Carreym BLBÝ A BLBĚJŠÍ (Dumb &Dumber, 1994), v hlavní roli thrilleru DOKONALÉ ALIBI (Perfect Alibi, 1995) nebo v epizodních rolích v seriálech Přátelé nebo Pohotovost.

K jejímu ústupu ze slávy přispěly vleklé zdravotní problémy, konkrétně roztroušená skleróza, což veřejně potrvrdila až v říjnu 2002. Působila také v několika spolcích pomáhajících a podporujících lidi se stejnou diagnózou. Zcela z uměleckého a částečně i veřejného života se stáhla po 21. prosinci 2006, kdy byla ve svém bytě nalezena svou třináctiletou dcerou v bezvědomí s mozkovým aneurysmatem. Základní motorické dovednosti a řeč se jí podařilo obnovit až po dlouhé terapii.

Teri Garr byla v letech 1993 až 1996 vdaná Johna O'Neilla, s nímž má jednu adoptovanou dceru Molly O'Neill (nar. 1993), která je taktéž herečkou.

Petr "peetriss" Michalik

Herecká filmografie

Filmy

2007 God Out the Window
Modrý maskot
Čas vypršel
2006 Malí rošťáci
2005 Taste of Jupiter, A
2002 Zamilovaná do vraha
2001 Přízračný svět
Zločinný instinkt: Zbytečná smrt (TV film)
Ztráty a nálezy
2000 Batman Beyond: Return of the Joker
1999 Batman Beyond: The Movie (TV film)
Malé životní zápasy (TV film)
Zabijte ho!
Čmuchalky
1998 Casper a Wendy (TV film)
1997 Changing Habits
Ronnie & Julie (TV film)
Stačí si přát
The Definite Maybe
Vražda v přímém přenosu (TV film)
Výkřiky v temnotě (TV film)
1996 Double Jeopardy (TV film)
Michael
1995 Dokonalé alibi
1994 Aliens for Breakfast (TV film)
Blbý a blbější
Pret-A-Porter
Save the Rabbits
1993 Noc uprchlíků (TV film)
Whole Shebang, The (TV film)
1992 Hráč
Máma a táta zachrání svět
Návrat z pekla (TV film)
1991 Cizinec mezi svými (TV film)
Trap, The (TV film)
1990 Mother Goose Rock 'n' Rhyme (TV film)
Quiet Little Neighborhood, a Perfect Little Murder, A (TV film)
V časové tísni
Čekání na světlo
1989 Sázkař
Zmrzlý na kost
1988 Úplněk v modré vodě
1987 Samé lži (TV film)
1986 Deja View
Důvěrní cizinci (TV film)
Zázraky
1985 Po zavírací době
1984 Chytit krále (TV film)
Prvorozený
1983 Návrat černého hřebce
Pan máma
Podraz II
Zima úzkosti (TV film)
1982 Hlavní podezřelý (TV film)
The Escape Artist
Tootsie
1981 Bláznivá dálnice
One from the Heart
1980 Doctor Franken (TV film)
Witches' Brew
1979 Mr. Mike's Mondo Video
Černý hřebec
1977 Ach, Bože
Blízká setkání třetího druhu
Once Upon a Brothers Grimm (TV film)
The Absent-Minded Waiter
1976 Law and Order (TV film)
Won Ton Ton, the Dog Who Saved Hollywood
1974 Mladý Frankenstein
Rozhovor
1970 Moonshine War, The
1969 Changes
1968 Hlava
Maryjane
1967 Cool Ones, The
Mejdan
Mystery of the Chinese Junk, The
1966 For Pete's Sake
1965 John Goldfarb, Please Come Home!
Red Line 7000
1964 Dolarová manželství
Elvis Presley: Roustabout
Elvis: Viva Las Vegas
Kissin' Cousins
Pajama Party
1963 A Swingin Affair
Elvis Presley: Fun in Acapulco

TV seriály

2005 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Hlad (S07E08)
1999 Batman budoucnosti (TV seriál)
Pohotovost (TV seriál)
Poznat Tě (S05E22)
1998 Přátelé (TV seriál)
Náhradní matka (S04E11)
1997 Sabrina - mladá čarodějnice (TV seriál)
Dante's Inferno (S02E04)
Přátelé (TV seriál)
Příběh medúzy (S04E01)
Víkend u moře (S03E25)
1995 Women of the House (TV seriál)
Frasier (TV seriál)
Nová šéfová (S03E01)
1993 Good Advice (TV seriál)
1991 Adventures in Wonderland (TV seriál)
Good & Evil (TV seriál)
Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
The Trap (S03E03)
1986 Fresno (TV seriál)
1982 Faerie Tale Theatre (TV seriál)
1978 M*A*S*H (TV seriál)
Naše nejlepší okamžiky 2 (S07E05)
Naše nejlepší okamžiky 1 (S07E04)
1974 The Sonny Comedy Revue (TV seriál)
1973 Girl with Something Extra, The (TV seriál)
M*A*S*H (TV seriál)
Ostřelovač (S02E10)
1966 Batman (TV seriál)
Instant Freeze (S01E07)

Dokumentární

2002 Searching for Debra Winger
The Definitive Elvis: The Hollywood Years - Part II: 1962-1969
2001 Dustin Hoffman - jednička ve své třídě (TV film)
The Making of 'Close Encounters of the Third Kind'
2000 Intimate Portrait: Madeline Kahn (TV film)
Intimate Portrait: Patricia Heaton
Intimate Portrait: Teri Garr (TV film)
1999 Radio City Music Hall: The Story Behind the Showplace (TV film)
1995 50 Years of Funny Females (TV film)
1993 Celebrity Guide to Entertaining, The
1991 Best of Disney: 50 Years of Magic, The (TV film)
1988 Jackie Gleason: The Great One (TV film)
Paul Reiser Out on a Whim (TV film)
1984 Homage to Steve
1977 The Making of 'Close Encounters of the Third Kind' (TV film)
1964 The T.A.M.I. Show

TV pořady

2000 I've Got a Secret (TV pořad)
1976 The Alan Hamel Show (TV pořad)
The Sonny and Cher Show (TV pořad)
1975 Cher (TV pořad)
1973 The Burns and Schreiber Comedy Hour (TV pořad)
1972 The Ken Berry 'Wow' Show (TV pořad)
1971 The Sonny and Cher Comedy Hour (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace