foto

Emil Horváth st.

  • nar. 27.8.1923
    Zlatno, Československo
  • zem. 1.1.2001 (77 let)
    Martin, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Emil Horváth starší se narodil jako Emil Jozef Horváth 27. srpna (některé prameny uvádějí 23. srpen) 1923 ve Zlatne u Českého Brezova do sklářské rodiny, jeho matka byla porodní bába. Během studií na Reformním reálném gymnáziu v Lučenci (1934 – 1939) a v Banské Bystrici (1939 – 1940) ochotničil. Začínal jako nápověda, rekvizitář, vlásenkář, inspicient a herec činohry a operety Slovenského lidového divadla v Nitře (1941 – 1946).

Poté až do odchodu na odpočinek byl Emil Horváth st. předním hercem martinského Armádního divadla Slovenského národního povstání (1946 – 1989), kde byl i velmi krátce uměleckým šéfem (1959 – 1960) a chvíli zde hostoval ještě jako penzista. Byl hercem, jenž zvládal všechny různorodé repertoárové role, přes komické, kladné venkovské a až po negativní intrikánské a komplikované psychologicko – dramatické.

Jeho doménou bylo lehké vklouznutí do charakteru postav, osvojení vnitřního života a tlumočit je výraznou a senzitivní hereckou akcí. Zahrál si v inscenacích „Čaj u pana senátora“ (Pyskuliak), „Žebrácká opera“ (Peachum), „Srdce plné radosti“ (Jedlička), „Strakonický dudák“ (Kalafuna), „Hamlet“ (Polonius), „Hrátky s čertem“ (Školastykus), „Úklady a láska“ (von Kalb), „Jan Hus“ (Štěpán Páleč), „Topaze“ (Topaze), „Optimistická tragédie“ (Sípavý), „Dům pro nejmladšího syna“ (Otec Demeter), „Loupežník“ (Profesor), „Měšťáci“ (Bessemenov), „Sonatina pro páva“ (Tito Gara), „O myších a lidech“ (Candy), „Dobrodružství Dona Quijota“ (Don Quijot) aj.

Postupně vytvářel velké i malé slovenské postavy (i přes fakt, že hrál v Martině) od roku 1949, například KATKA (průvodčí ve vlaku), PREVIERKA LÁSKY (dělník), ŠŤASTIE PRÍDE V NEDEĽU (starší pán), MUŽ, KTORÝ SA NEVRÁTIL (sazeč Tomovič), V HODINE DVANÁSTEJ (svatební host), POKORENÉ RIEKY (Matula), SKALNÍ V OFSAJDE (Antalík), TRI RAZY SVITÁ RÁNO (Vobošťok), ARCHIMEDOV ZÁKON (Makovec), VÝLET PO DUNAJI (Garbiarik), ODHALENIE ALŽBETY BÁTHORYČKY (Horanský), SMRŤ PRICHÁDZA V DAŽDI (Bačinský), TANGO PRE MEDVEĎA (lékárník), 322 (Fajnor), HORKÁ ZIMA (Hakl), DEŇ SLNOVRATU (otec), TROFEJ NEZNÁMEHO STRELCA (Imro), TETOVANÉ ČASOM (Stárek), ODVETA (Halaša), TISÍCROČNÁ VČELA (železničář), PERINBABA (farář) či IBA DEŇ (tchán).

V české kinematografii sehrával různé role během 60. až 80. let. Byl farářem ve Weissově válečném dramatu ZBABĚLEC (1961), opět farářem v Blumenfeldově dramatu TAM ZA LESEM (1962), fotografem Haklem v HORKÉ ZIMĚ (1973) režiséra Karla Kachyni, průvodcem na bojnickém zámku v Hanibalově dětském snímku LEŤ, PTÁKU, LEŤ! (1978), četnickým praporčíkem Gelnajem v Balíkově dramatu HORDUBAL (1979) a naposled po deseti letech Jančákem v UZAVŘENÉM OKRUHU (1988) Václava Matějky. Ovšem ani slovenský ani český film nikdy nevyužil vyzrálého herectví Emila Horvátha st. v celého jeho šíři a míře.

Vystupoval také v rozhlase („Spišské tajemství“, „Bohatý chudák aneb Komický pocit života“, „Na zdraví, doktore!“, „Američan“, „Blázen z Mancha“, „Berlín – Alexandrovo náměstí“ atd.), v dabingu, v televizních filmech (ŽLTÝ DOSTAVNÍK, SLNEČNÝ KÚPEĽ, ZEDNICKÝ CHLÉB, MISTER SCROOGE, MAROŠKO, SEDM SVĚDKŮ, STŘÍBRNÝ SMRČEK, CESTA ŽIVOTEM, ZLATÁ RUNA, NAJKRAJŠÍ KVET, SMRT CHODÍ PO HORÁCH, PRÍBEĽSKÁ VZBURA JANKA KRÁĽA, JUBILEUM, KOLESO OSUDU, DNES VEČER HRÁM JA apod.) a v seriálech (např. TISÍCROČNÁ VČELA, PIESOČNÁ POTVORKA, CHLAP V DOMĚ i český DISPEČER a RODÁCI).

Získal Vyznamenání Za zásluhy o výstavbu (1964), titul Zasloužilého umělce (1968) a Cenu primátora města Martin (1997). Rád rybařil a pracoval se dřevem. Se svojí ženou Annou měl dceru, profesorku chemie Dagmar a syna, herce, režiséra a pedagoga Emila Horvátha ml. (*1945) a snachou byla herečka Viera Richterová (*1946).

Kvůli onemocnění musel rezignovat na hereckou dráhu a též omezit i veřejné vystupování. Konec života dožíval s manželkou u dcery ve Svite. Slovenský herec Emil Horváth starší zemřel po delší nemoci na Nový rok 1. ledna 2001 v Martině (kde je i pohřben) ve věku sedmasedmdesáti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

2000 Neviditeľná zbierka (TV film)
1995 Tajomstvo šťastia (TV film)
1991 Koleso osudu (TV film)
Tajomstvo alchymistu Storitza (TV film)
1990 Sila lásky (TV film)
1989 Inzerát na sny (TV film)
Jablonka (TV film)
Rabaka
Uzavřený okruh
Živé svetlo (TV film)
1988 Ale, choď!
Génius jednej noci (TV film)
Iba deň
Ja, stará mama, Iliko a Illarion (TV film)
Jubileum (TV film)
Príživník (TV film)
Vianoce Adama Boronču (TV film)
1987 Angelika (TV film)
Hajtman z Kopenicku (divadelní záznam)
Matej Bel z Očovej (TV film)
Posledná hodina (TV film)
1986 Chlapec do náručia (TV film)
Tchán (TV film)
1985 Hĺbkový rekord (TV film)
Marka Nalezenka (TV film)
Perinbaba
Pred sviatkami (TV film)
Zlatná krajina (TV film)
1984 Cesta životom (TV film)
1983 Barbari (divadelní záznam)
Kozubovci (TV film)
Rozprávkový kráľ (TV film)
Stříbrný smrček (TV film)
Tajomný ostrov na sídlisku "N" (TV film)
Tisícročná včela
1982 Najkrajší kvet (TV film)
Rozmar (TV film)
Živý sen (TV film)
1981 A čo láska? (TV film)
Orechový koláč (TV film)
Spieva skoro celá rodina (TV film)
1980 Dvadsaťtisíc v koši (TV film)
Hordubal
Toto leto doma
1979 Smrť chodí po horách (TV film)
1978 Leť, ptáku, leť!
Meštiaci (TV film)
Príbeľská vzbura Janka Kráľa (TV film)
Vysoká cena (TV film)
Zem (TV film)
1977 Sedem krátkych rokov inžiniera Hagaru (TV film)
Štipku soli (TV film)
Železný človek (TV film)
1976 Desať percent nádeje
Keby som mal dievča
Koža (TV film)
Stratená dolina
Vincova fajka (TV film)
Zlatá runa (TV film)
1975 Tetované časom
1974 Mína z Barnhelmu (TV film)
Roztancované kráľovstvo (TV film)
Trofej neznámeho strelca
1973 Deň slnovratu
Horká zima
Hriech Kataríny Padychovej
Pírko (TV film)
1972 Výmyselníci (TV film)
1971 Švédska zápalka (TV film)
1969 Prípad jasnovidca Hanussena (TV film)
Štyri svadby na jednom pohrebe (TV film)
322
1968 Maroško (TV film)
1966 Tango pre medveďa
1965 Odhalenie Alžbety Báthoryčky
Smrť prichádza v daždi
Žltý dostavník (TV film)
1964 Archimedov zákon
Slnečný kúpeľ (TV film)
1962 Tam za lesem
Výlet po Dunaji
1961 Pokorené rieky
Tri razy svitá ráno
Zbabělec
1960 Skalní v ofsajde
1959 Muž, ktorý sa nevrátil
1958 Šťastie príde v nedeľu
V hodine dvanástej
1956 Čert nespí
Posledná bosorka
Previerka lásky
1949 Katka

TV seriály

1995 Dnes večer hrám ja (TV seriál)
1989 Škola detektívky (TV seriál)
1988 Rodáci (TV seriál)
1986 Alžbetin dvor (TV seriál)
Volanie vetra (E06)
Chlap v dome (TV seriál)
1985 Piesočná potvorka (TV seriál)
1984 Vrabce z Tŕnia (TV seriál)
1983 Tisícročná včela (TV seriál)
1978 Nech žije deduško (TV seriál)
1977 Útek zo zlatej krajiny (TV seriál)
1971 Dispečer (TV seriál)
Zaprášené histórie Ema Bohúňa (TV seriál)

TV pořady

1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace