Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádková bytost Perinbaba (G. Masina) řídí ze svého jeskynního světa počasí na Zemi. S pomocí obří peřiny, na které skáče jako na trampolíně, spouští v pravý čas sněhovou vánici, s pomocí kouzelných varhan zase ovládá vichr nebo vánek. Jednoho dne zachrání před kmotrou Zubatou (V. Kaplanová) malého Jakoubka, dítě potulných komediantů. Odvážný chlapec, který se Smrtky ani na okamžik nezalekne, jí pomáhá s vyráběním sněhu. Zároveň skrze kouzelná zrcadla pozoruje, jak lidé na zemi žijí a umírají. Zaujme ho malá dcerka vesnického rychtáře Alžbětka, které Zubatá odvede maminku a která potom vyrůstá s chamtivou macechou. Jakubovi to nedá a přes zákaz Perinbaby uteče do světa lidí. Tímto okamžikem doroste v dospělého mladého muže a stane se opět smrtelníkem. Jenže kvůli lásce je tento odvážný mladík schopen i větších obětí… (Česká televize)

(více)

Recenze (296)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Perinbaba aneb příběh jedné dávné klimatoložky, která když si šla ustlat peřinu, začalo sněžit. Jedna z těch lepších pohádek, ve kterých triviální a ohrané prvky fungují překvapivě dobře. Není to sice nejlepší, celé je to strašně uřvané a přežvaněné, ale kouzlo to má kupodivu. Jakub mi spíš připomíná přerostlého puberťáka a Alžbětka je aspirantka na uťáplou ženu v domácnosti stojící u sporáku obložena sedmero krkavci, pardon - dětmi. Škoda, že i zubatá (Jakubisko se asi nedíval na Honzu málem králem, kde Valerie Kaplanová excelovala) je vykreslena jako bláznivá pomatená stařenka, co máchá samovystřelovací kosou. Trochu více démoničnosti by jí neuškodilo. Perinbaba je usměvavá babka trousící moudra. Ale i přes zjevné neshody mezi mým a Jakubiskovým pohledem na věc je snímek magický, dobře natočený a solidně zahraný. Dokonce se našlo několik brilantních momentů, které činí ze snímku trochu víc, než jen lehce nadprůměrnou pohádku. Např. když obě záporačky hupsnou do černé lázně, slova sedící Smrtky berou dech...a to nejen obrazně (teda aspoň těm dvěma). ()

classic 

všechny recenze uživatele

Heuréka, hľa „slovenský Fellini” nakrútil právoplatnú, legendárnu, rozprávkovú snímku, ktorá sa už stihla stať nesmrteľnou klasikou, s geniálnou hudbou českého skladateľa Petra Hapku, s bravúrnym obsadením manželky slávneho talianskeho režiséra FEDERICA FELLINIHO, Giulietty Masiny, ďalej s bratislavskou rodáčkou Petrou Vančíkovou v úlohe Alžbetky, čo mi pripomínalo akúsi alternatívnu verziu Popolušky, aj v tomto prípade som sa pozeral na typickú MACOCHU a nevlastnú sestru, ktoré jej za každú cenu chceli zle urobiť, robiť niekomu na prieky, bolo ich každodennou výsadou, ale aj zištnosťou, keď sa JAKUB konečne odhodlal zísť dolu na matičku ZEM, tak zbadali, že pri ňom by sa mohla jedna z nich mať, „ako prasa v žite” , len majú takúto smolu, že Kubo pozná Betku už od mladých liet, keď ju z VRCHU pozoroval s paní Zimou, a chcel sa s ňou oženiť... Čoraz častejšie naň dýcha i OSOBNE samá Zubatá, ktorá si naň zasadla, a ony dve nezbednice sa spolčia s jedným plánom, že bude donútený podstúpiť sobáš, aby si krk zachránil... Skrátka, Ďurko nakrútil výnimočnú rozprávku s ústrednou melódiou, ktorá sa zopakuje niekoľkokrát, samotné režisérske cítenie sa približuje svojmu veľkému vzoru, alebo s miestom nakrúcania vo výnimočnej Dobšinskej ľadovej jaskyni, kde sa vytvárajú fascinujúce interiéry, ale samozrejme nebudem iba „doma zavretý” , pôjdem aj von s doprovodom odborníka Doda Šimončiča, a taktiež stretnem cirkusantov, či vlkov, a to predovšetkým v pútavo krásnych maliarskych záberoch z dedinskej krajinky. Nemca Tobiasa Hoesla, hádam ani nemusím nikomu predstavovať, v reálnom živote je dokonalé, pravé opozitum svojej postavy Jakuba z Perinbaby. Zahrali si tu aj zaslúžilí slovenskí herci, ako sú p. Mikulík alebo p. Valentová, ale každý už dnes veľmi dobre vie, o kom to celé je. Film, ktorý som nedocenil spočiatku, tak ako si zaslúži byť docenený. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Perinbabu som videl, keď som mal takmer päť krížikov na chrbte (preto tých päť hviezdičiek). Nemožno ma teda podozrievať, že som podľahol čaru rozprávky. Ono to vlastne ani taká pravá rozprávka nie je. Je to pravdepodobne nejaký žánrový guláš, ale jeho jednotlivé ingrediencie sú namiešané s majstrovstvom šéfkuchára. Preto v čase Vianoc, keď dochádza k návratu Perinbaby na obrazovky, a ja nemám nič súrnejšie na práci, si bez problémov pozriem tento malý klenot už po x+1. krát. A neprekvapuje ma ani to, že ako jediný zo stovky mojich sledovaných užívateľov mám Perinbabu zaradenú v desiatke najobľúbenejších filmov ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

K Perinbabě jsem se odhodlával celkem dlouho a po zhlédnutí chápu její kultovní status na poli pohádek. U Jakubiskova filmu jsou s ohledem na mezinárodní herecké obsazení a audiovizuální pojetí cítit velké ambice pozvednout klasický grimmovský příběh nad pohádkový rámec, směrem k poetickému filmu. Již zmíněné pestré obsazení bylo výborně vybrané - vypíchnul bych zejména Giuliettu Masinu a Valerii Kaplanovou. Jen na těch postsynchronech se už hodně podepsal zub času. Jsem zvědavý, jak bude vypadat pokračování, dočkáme-li se ho. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Jakubiskův audiovizuální klenot, který každým rokem zraje jako svěží víno a bez něhož si lze stěží představit slovenské Vánoce. Drsná pohádka, a přece plná kouzelné poezie. Nádherná hudba Petra Hapky a půvabná kamera Doda Šimončiče. Láska Jakubka a Alžbetky překoná i nástrahy Zubaté. Právem jde o absolutní klasiku. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (84)

  • Svetovú premiéru mal film 4.9.1985 v taliansku na Benátskom filmovom festivale, kde získal cenu Osobitné uznanie Sergia Trasattiho. (Raccoon.city)
  • Detských komparzistov do filmu si štáb vyberal v školách v Martine. Dostali honorár 50 korún. Ich pár sekundové scénky sa natáčali zhruba týždeň. (martin1m2)
  • Keď sa Jakubko s Perinbabou pozerajú na zem, vidia kostol sv. Anny z Větřkovic, ktorý sa nachádza v českom Rožnove pod Radhoštěm. Od natáčania sa vôbec nezmenil. (Zdroj: topky.sk) (martin1m2)

Související novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (více)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama