foto

Tina Turner

  • nar. 26.11.1939 (78 let)
    Nutbush, Tennessee, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Rocková babička a majitelka nejkrásnějších nohou na světě" se narodila 26. listopadu 1939, v nemocnici Brownsville Memorial Hospital, v Brownsvillu,v Tennessee jako Anna Mae Bullock. Anna ji směli říkat jen její matka, sestra a Ike.Rodiče se brzy rozvedli. Matka odešla do St. Louis. Sestra Alline brzy odešla za matkou. Otec se znovu oženil a odešel do Detroitu. Malou Annu vychováli prarodiče. V roce 1956 babička zemře. Matka přijíždí na pohřeb ze St. Louis a odváží si Annu k sobě.

Anna začínala v klubech v St. Louis. Tam se přidala ke kapele Kings Of Rhytm, kde hrál i Ike Turner (její budoucí manžel). Vzali se v roce 1958 a zpěvačka přijala nové jméno, z Anny Mae Bullock tak byla Tina Turner. Z Ikea se stal tyran, násilník a drogově závislý. Svou ženu tyranizoval a zneužíval. Ale byl vynikající hudebník. Hudební historici mu připisují první rock´n´rollovou nahrávku (rok 1951, skladba Rocket 88), nahrál ji se svou kapelou. Získal cenu Grammy v kategorii tradičního blues za album Risin´ with the Blues.

V roce 1960 vznikají první společné nahrávky pod hlavičkou Ike And Tina Turner. První vlastní nahrávku nazpívala až v roce 1966. Byla to píseň River Deep, Mountain High. Stala se anglickým hitem. V roce 1974 se Tina objevila ve filmové verzi opery TOMMY. O rok později vzniká její sólové album. 26. března roku 1978 se Tina s Ikem rozvádí po velmi bouřlivém manželství. Už nedokázala snášet jeho drogové a alkoholové výlevy. Dostala se do finančních potíží.

Počátek jejího comebacku se rodí v roce 1980, kdy začíná spolupracovat s producentem Rogerem Davisem. Koncertuje nejprve s menší kapelou. V roce 1983 se konečně prosazuje s hitem Let's stay together. Spolupracuje se členy skupiny Heaven 17. Zásadním zlomem v její kariéře je rok 1984, kdy vyšlo velmi úspěšné album Private Dancer, provázené hity What's love got to do with it? (1984, 1.v americkém žebříčku, 3 ceny Grammy) a Better good to me (1984, cena Grammy). Začala spolupracovat i s řadou rockových hvězd, např.s Markem Knopflerem. V roce 1985 má premiéru film ŠÍLENÝ MAX A DÓM HROMŮ, v němž si zahrála roli tetičky Entity. Z filmu je písnička WE don´t need another hero. Následují další hitovky. Úspěšné je i album Break Every Rule a Roreigh Affair. V roce 1991 byli Ike a Tina Turner uvedeni do Rock and roll of fame. V roce 1993 se objevuje zfilmovaná autobiografie, která popisuje její osobní život a pěveckou kariéru. Film byl nominován na Oscara (herec a herečka). Hlavní roli hrála Angela Basset a Laurence Fishburne.

Vychovala 4 syny. Dva vlastní (Raymond Craig a Ronald Renell) a dva syny, které měl Ike se svou bývalou ženou Lorraine Taylor (Ike Junior a Michael). Od roku 1986 žije s německým přítelem Erwinem Bachem. Sezmámili se na počátku 80. let, když ji předával auto jako dar za obrovský úspěch alba Private Dancer. Vlastní dům v Curychu, v Nice na jihu Francie má dům s výhledem na Středozemní moře, pojmenovala ho Anna Fleur. V roce 2001 byli Ike a Tina Turner uvedeni do St. Louis WAlk Of Fame. Byl jí propůjčen rytířský řád francouzské vlády a čestné občanství města Marseille za vynikající zásluhy v kultuře.

Markéta "blackrain" Rejzková

Herecká filmografie

Filmy

2005 Tina Turner: All the Best: The Live Collection
1998 Eros & Friends (TV film)
1993 Poslední akční hrdina
Tina Turner
Tina Turner: Nice... and Easy... and Rough (TV film)
1985 Šílený Max a Dóm hromu
1978 Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
1975 Ann-Margret Olsson (TV film)
Tommy
1971 Taking Off

TV seriály

2000 Ally McBealová (TV seriál)
Přehlídka podivínů (S03E14)
1968 The Name of the Game (TV seriál)
1964 Top à... (TV seriál)

Dokumentární

2009 Rock and Roll Hall of Fame Live: Sweet Emotion (koncert)
Tina Turner: Live 2009 (koncert)
2004 Les 40 ans de la 2 (TV film) - a.z.
Singer and the Song, The
2000 Diane Warren How Do I Live?
On Tour mit Tina Turner (TV film)
On Tour with Tina (TV film)
Tina Turner: One Last Time (koncert)
1999 100 Greatest Women of Rock & Roll (TV film)
Tina Turner: Celebrate Live 1999 (koncert)
1997 Behind the Music (TV seriál)
1996 Joe Cocker: Have a Little Faith
Tina Turner - koncert v Amsterdamu 1996 (koncert)
1995 Champions of the World
Historie Rock 'n' Rollu 1: Exploze Rock 'n' Rollu (TV film)
1993 Who's Tommy, the Amazing Journey, The
1991 Two Rooms: A Tribute to Elton John & Bernie Taupin (koncert)
1989 Decade (TV film)
1988 Tina Live from Rio
1986 Prince's Trust Rock Gala: 10th Birthday, The (koncert)
1985 Live Aid (koncert)
We Are the World (koncert)
1983 Cool Cats - Twenty-five Years of Rock 'N' Roll Style
1981 Rod Stewart: Tonight He's Yours (koncert)
Tina Turnerová v Lucerně (koncert)
1973 Sound of the City: London 1964-73 - a.z.
1972 Cocksucker Blues
1971 Soul to Soul
1970 Gimme Shelter
It's Your Thing
1966 The Big T.N.T. Show

TV pořady

2016 Die ZDF-Kultnacht - Das Beste aus 10 Jahren "Pop-Show" (TV pořad)
2008 Grammy Awards 2008 (TV pořad)
2007 Memòries de la tele (TV pořad)
2005 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2001 Show Wayna Bradyho (TV pořad)
Star Academy (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1999 Beckmann (TV pořad)
1998 Vivement dimanche (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Grand Opening of Euro Disney, The (TV pořad)
1989 Hysteria 2! (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
Victoires de la musique (TV pořad)
1984 Estoc de pop (TV pořad)
1982 Ebony/Jet Showcase (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Wetten, dass..? (TV pořad)
1980 Olivia Newton-John: Hollywood Nights (TV pořad)
1976 Donny and Marie (TV pořad)
The Alan Hamel Show (TV pořad)
1975 Cher (TV pořad)
Saturday Night Live (TV pořad)
1973 The Burns and Schreiber Comedy Hour (TV pořad)
1972 The Midnight Special (TV pořad)
1969 Della (TV pořad)
Playboy After Dark (TV pořad)
1968 Starparade (TV pořad)
1967 Ohne Maulkorb (TV pořad)
1965 Beat-Club (TV pořad)
1964 Top of the Pops (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)

Hudební videoklipy

1990 Rod Stewart & Tina Turner - It Takes Two (hudební videoklip)
1985 Tina Turner: We Don't Need Another Hero (hudební videoklip)
1984 Tina Turner - What's Love Got To Do With It (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace