foto

Marvin Hamlisch

  • nar. 2.6.1944
    New York City, New York, USA
  • zem. 6.8.2012 (68 let)
    Los Angeles, California, USA

Biografie

Skladateľ, autor textov, klavirista, dirigent a profesionálny zberateľ ocenení. To všetko je Marvin Hamlisch, jedna z najvýznamnejších postáv Broadwaya. Tento pán narodený ako Marvin Frederick Hamlisch je jedným z trinástich tvorcov, ktorí dokázali získať Oscara (8x nominovaný, 3x víťaz), Emmy (6x nominovaný, 4x víťaz), Tony, Zlatý glóbus (10x nominovaný, 2x víťaz) i Grammy (4x nominovaný, 1x víťaz). Hamlisch však k tomu navyše vlastní i Pulitzerovu cenu. Okrem neho má takúto zbierku už iba skladateľ Richard Rodgers (Americká krása, Podivuhodný prípad Benjamina Buttona, ale napríklad i Popoluška od Disneyho).

Tento rodák z New Yorku pochádza zo židovskej rodiny a hudbu má doslova v krvi. Jeho otec bol harmonikár a vedúci vlastného bandu. Marvin už odmalička inklinoval k hudbe, pre ktorú mal talent. Už ako dieťa sám začal na klavíri hrať hudbu, ktorú iba počul. V roku 1951 sa stal najmladším študentom pravdepodobne najprestížnejšej umeleckej školy Juilliard. V čase prijatia mal 7 rokov. Okrem toho navštevoval i Queens College, na ktorej získal bakalársky titul v odbore umenie.

Jeho prvým zamestnaním pri filme bolo pár skladieb pre nízkorozpočtový film Ski Party, v ktorom sa mihol i pred kamerou. Prvý vážnejší zárez však zaznamenal ako klavírny doprovod Barbary Streisand vo filme Funny Girl z roku 1968. Neskôr sa venoval už primárne skladateľskej tvorbe. Jeho prvotinou bol film Plavec (The Swimmer), ktorý mu dohodil producent Sam Spiegel. Jeho filmová i muzikálová tvorba sa neskôr naplno rozbehla a nemalo by zmysel vymenovať všetky jeho práce. Veď dokopy sa zúčastnil na približne 123 hudobných doprovodov pre film i divadlo.

Jeho najúspešnejšími filmovými dielami, za ktoré získal svojich troch Oscarov sú filmy Takí sme boli (The Way We Are), kde získal Oscara za najlepšiu hudbu v dramatickom diele a za najlepší song (v spolupráci s Marylin a Alanom Bergmanovými) a Podraz (Sting) za najlepšiu muzikálovú hudbu alebo hudbu v adaptácii. Paradoxom je, že všetkých troch zlatých panákov si odniesol v jeden večer roku v roku 1974. Do tej doby bol len druhým človekom, ktorému sa podarilo v jeden večer získať tri ocenenia.

V roku 1986 bol Hamlisch uvedený do Svetovej siene slávy hudobných skladateľov.

Michal "toi-toi" Fatura

Skladatelská filmografie

Herecká filmografie

Filmy

2003 Jak ztratit kluka v 10 dnech
1998 To Life! America Celebrates Israel's 50th (TV film)
1993 Friends of Gilda (TV film)
1967 Údolí panenek
1965 Párty na lyžích

TV seriály

2012 Simpsonovi (TV seriál)
Děda na útěku (S24E04)
1996 Chůva k pohledání (TV seriál)
Val's Boyfriend (S03E18)
1995 Caroline in the City (TV seriál)
1955 Camera Three (TV seriál)

Dokumentární

2017 The Fabulous Allan Carr - a.z.
2009 Streisand: Live in Concert (koncert)
2008 Every Little Step
2004 Broadway: The American Musical (TV seriál)
2000 Music of James Bond, The
Silhouettes: The James Bond Titles
1999 The Directors (TV seriál)
1995 Koncert Barbry Streisand (koncert)
1991 One, the Only... Groucho, The (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
1976 Bell Telephone Jubilee, The (TV film)

Host

TV pořady

2011 Rocco's Dinner Party (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1986 Joan Rivers: Can We Talk? (TV pořad)
1982 Late Night with David Letterman (TV pořad)
1976 Live From Lincoln Center (TV pořad)
The 28th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1975 Good Morning America (TV pořad)
1972 The Midnight Special (TV pořad)
1971 Great Performances (TV pořad)
1965 The Hollywood Squares (TV pořad)
1964 Top of the Pops (TV pořad)
1962 The Tonight Show Starring Johnny Carson (TV pořad)
1961 The Mike Douglas Show (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(50)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace