Reklama

Reklama

VOD (1)

Příběh natočený podle skutečné události, kterou ve své knize "The Informant" popisuje Kurt Eichenwald. V noci na začátku listopadu roku 1992 se vysoce postavený úředník společnosti ADM (Archer Daniels Midlands) Mark Whitacre (Matt Damon) přizná agentovi FBI Brianu Shepardovi (Scott Bakula), že řídící pracovníci včetně Whitacrea samotného se opakovaně scházeli s konkurenčními společnostmi, aby upravili ceny lyzinu – potravinářské přísady. Byla to původně Whitacreova manželka (Melanie Lynskey), která Whitacrea přiměla, aby nelegální upravování cen zastavil, jinak půjde na FBI sama. Bylo to vůbec poprvé, co se přímý účastník takového kartelu dobrovolně přiznal... Mark Whitacre asistoval FBI při shromažďování důkazů tajným nahráváním veškerých aktivit během obchodních jednání ve všech koutech světa včetně Tokia, Paříže, Mexico City a Hongkongu. Po dobu jeho práce v utajení, která trvala téměř 3 roky, se podařilo shromáždit stovky hodin audio a video nahrávek, které dokumentovaly ilegální úpravy cen potravinových přísad po celém světě. Jednalo se o největší kauzu svého druhu. Whitacre byl považován za národního hrdinu. Pro některé ale jen do té doby, než tiskem po celém světě proběhla zpráva, že Whitacre během práce v utajení pro FBI zpronevěřil 9 milionů dolarů společnosti ADM. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

st.jim 

všechny recenze uživatele

Jsem z toho filmu takový celý rozpačitý, připadal jsem si jako Alenka v říši lží. Nevím, co jsem si z toho měl jako odnést. Přišlo mi to jako 2x vylouhovaný snímek Chyť mě, když to dokážeš. Matt byl o5 skvělý, jenže celá zmatenost příběhu byla taková, že výsledek se rovná zklamáním. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Přestože jsem jako leckdo trošičku pobouřený představou, jak si v NSA pročítají veškerou mou korespondenci, Informant! naznačuje, že by bio Edwarda Snowdena v režii Stevena Soderbergha mohlo být podnětným diváckým i občanským zážitkem. Na film jsem se nemohl nedívat optikou nedávno dolouskané Vzpoury deprivantů, jíž tímto doporučuji. Z Marka Whitacrea, který je cosi jako Jordan Belfort bez charisma, v podání Matta Damona se Vám samozřejmě bude dělat na blití. Sledovat permanentní žvanění je zpočátku zábavné, ale nepřetržitostí se stane velmi únavným. Hnus umocňují Whitacreovy vnitřní monology, tragikomicky povrchní nesourodé pásmo, které ilustruje peklo hrdinovy hlavy. Soderbergh otravuje záměrně a nepohodlí umocňuje tím, že podobný vztah navozuje i vůči ostatním postavám, snad vyjma bezzubých ouřadů z FBI. "Komediální" retro atmoška, na první dojem neodpovídající zobrazovaným událostem, koresponduje s pokřiveným světem lehce alibizujícího hlavního hrdiny. Dochází k relativizaci whistle-blowerského mýtu podobně jako v Nákaze, kde se s neúctou neobvyklou zachází s obrazem hrdiny blogosféry. Hamishův bondovsko-pink-pantherovským hudební pastiš a spousta dalších vychytávek nechávají zkrátka doufat, že odchod Soderbergha na odpočinek je jen dočasným trucováním. Po čertech chytrý film. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Celkom zábavná jednohubka, ktorá ale vyprchá veľmi rýchlo. Ako každý zo Soderberghových filmov. Jediné čo film ťahá do roviny pozerateľnosti je Matt Damon. Takéto úlohy mu svedčia a je na neho podstatne zábavnejší pohľad ako napríklad na Clooneyho. FIlm je ale zbytočne prekombinovaný. Znova jeden z tých prípadov, kedy si v duchu hovorím, komu prišiel nápad zaujímavý. Rutinne natočená vec, bez jedinej výraznejšej scény, alebo dramatickej situácie. Pozeral som sa na posledné scény a snažil som sa prísť na to, prečo je to spravené tak povrchne. Pritom to celý čas poukazuje na komplexnosť vzťahov, faktov a klamstiev. Tie sú menej prehľadné ako by sa čakalo a často som mal problém pochopiť, kedy sa klame, prečo sa klame a či sa vôbec na to chcem pozerať. Vtipné roviny idú Soderberghovy lepšie, ale aj tam mu chýba cit pre punchline. Inak vec, ktorá nenadchne ale ani nenaštve. Takže sa to dá prežiť bez výraznejšej ujmy. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Milý film, jehož chytře napsaný scénář nechává všemi mastmi mazaného Matta Damona, aby diváky vodil za nos stejně důmyslně jako vedení firmy, která ho zaměstnává, a bezradné agenty FBI. Informátor! sympaticky odsýpá, má skvělý soundtrack (Mark Hamlisch v některých momentech dokonce vtipně cituje svého Špiona, který mě miloval) a vyjma představitele titulní role je plný neokoukaných, velice dobře hrajících tváří, z nichž na plné čáře vede charismatický Scott Bakula coby agent Shepard. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Těžko tenhle film komentovat. Zásadním problémem, který pravděpodobně Soderbergh nedomyslel, je, že tenhle námět je opravdu hrozně komplikovaný. Až tak nějak před koncem jsem vlastně pochopil, o čem by to mělo být, což zrovna není nejlepší. Některé pojmy byly (aspoň podle mého) hrozně složité a odborné pro širší diváctvo a nikdo se je nesnažil nějak osvětlit. Na druhou stranu nemůžu říct, že bych se nudil. Soderberghova režie je jistá a film poměrně rychle utíká. Jenom se v něm prostě divák občas ztrácí a to je škoda. Navíc je to celé prezentované spíš jako oddechová komedie, ale ve skutečnosti to moc komické není. Chtělo by to ještě jedno zhlédnutí, ke kterému se ale rozhodně nechystám. Ten film totiž nemá nic, co by člověk chtěl vidět znovu. Herci hrajou dobře, zrežírované to je fajn a hudba je příjemná. Ale prostě tomu chybí lepší orientace v příběhu a méně tahání diváka za nos. Čistý průměr. 50% ()

Galerie (41)

Zajímavosti (8)

  • Ginger Whitacerová (Melanie Lynskey) říká psychiatrovi, že mají osm aut a tři z nich nebyla nikdy použita. Whitacre během filmu skutečně řídí pět aut - Porche 911 Carrera S, Ferrari 348, BMW řady 8, Mercedes-Benz SL a Lincoln Town Car. (Sony1994)

Související novinky

Čtyřky útočí

Čtyřky útočí

17.03.2009

Ať už vás napadlo cokoli, následující řádky jsou samozřejmě o možných pokračováních úspěšných trilogií. Matt Damon potvrdil, že se s Paulem Greengrassem opravdu chystají na dalšího Bournea, ale že… (více)

Reklama

Reklama