Reklama

Reklama

Petr Oukropec

Petr Oukropec

nar. 1972
Praha, Československo

Biografie (3)

Významný český producent a režisér. V roce 1994 debutoval jako producent celovečerním snímkem Indiánské léto. V roce 1995 založil společně s Pavlem Strnadem produkční společnost Negativ, která až dosud vyrobila více přes čtyřicet hraných, dokumentárních a animovaných filmů. Filmy společnosti získaly mnoho významných mezinárodních ocenění. V roce 1999 získal ocenění Českého lva za nejlepší film roku (Návrat idiota). Je členem Evropské filmové akademie. Od roku 2003… (více)

Videa (1)

Ani ve snu! (2016)

Z akcí

Zajímavosti (4)

Mazel a tajemství lesa (2021)

  • Natáčení filmu probíhalo v areálu Bolfánek, v údolí Úterského potoka a na Jižní Moravě. „Na Bolfánku, kde jsme postavili náš hlavní nefalšovaný tábor včetně latríny a polní kuchyně, jsme našli opravdu magické místo. Byly to parádní prázdniny s kamerami a klapkami. Věřím, že to bude ve filmu znát,“ uvedl režisér Petr Oukropec. (SONY_)

Mazel a tajemství lesa (2021)

  • „Mazel je letní film s prázdninovou atmosférou. Na natáčení jsme měli svůj vlastní opravdový tábor a všichni jsme velmi brzy přestali vnímat rozdíly mezi natáčením a hrou, mezi skutečnými vedoucími a těmi hereckými, takže jsme pak vlastně točili jeden opravdový oddíl,“ uvedl režisér filmu Petr Oukropec. (SONY_)

Šeptej (1996)

  • Režisér David Ondříček v čase premiéry otiskl v měsíčníku Cinema své poznámky. Několik výňatků:
    - Nápad na Šeptej jsem dostal někdy roku 1993 v autě, když jsem poslochal stejnojmennou písničku brněnské skupiny Bratrstvo, která s tím filmem ale nakonec nemá vůbec nic společného.
    - Příběh o holce, která přijde z malého světa do většího, se zalíbil dramaturgyni Ostravské televize, nakonec to ale všechno ztroskotalo na tom, že to bylo o Praze.
    - Víceméně náhodou jsem se dostal ke scenáristovi Janu Novákovi, abych mu v Chicagu hlídal kočku, zatímco on bude dva měsíce v Mexiku. On nesnáší stylizace a řekl mi, že ten můj scénář je vlastně blbost. Kromě učení angličtiny jsem si tam čichnul na Columbia University College ke studentské filmařině a zase jsem dostal do filmu obrovskou chuť. Novák mi po návratu z Mexika řekl, že ten scénář není zase až taková blbost, ale že to chce spoustu práce.
    - Prvního půl milionu na film jsem sehnal od multimilionáře, který se po Akumulátorovi 1, kam dal deset milionů, zařekl, že už nikdy nevrazí do českého filmu ani korunu. Ale teprve díky producentovi Petrovi Oukropcovi se začalo schylovat k natáčení.
    - Natáčení začalo hodně divoce. Byl jsem nervózní, na všechny řval, všechni mě nesnášeli. Kameraman Ondřej Kubíček, původně tátův ostřič, úvod absolutně nezvládl. V jednu hodinu v noci se v kině U hradeb sešlo koncilium, kde jsme řešili, co dál. Rozhodli jsme se změnit kameramana. Volali jsme Šurkalovi, ten ráno přijel na plac, četl si scénář a když byl v polovině, říkáme mu, že musíme začít. Řekl 'fajn' a šel nasvěcovat. Podezírám ho, že ten scénář nikdy nedočetl.
    - Tátova první věta, když film uviděl, byla ryze otcovská: "Kde si přišel k tý homosexualitě?" A potom řekl: "Už se těším na premiéru."
    - Že se film dokončí, jsem začal věřit, až když jsme ho dostříhali. (NIRO)

Galerie (10)

Reklama

Producent

Režisér

Scenárista

Filmy
2012

Modrý tygr

Herec

Dokumentární
1999

Film o filmu - Návrat idiota (TV film)

Host

Pořady
2020

27. Český lev

2018

25. Český lev

Reklama

Reklama