Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi tady všude byl jen temný les, dnes tu stojí panelákové sídliště. Právě tady je doma chlápek, kterému nikdo neřekne jinak než Vandam. Žije sám v bytě na okraji Prahy a každý den doma cvičí, aby byl v kondici. Večer, když sídlištěm bloudí divoká zvířata, chodí se svými kumpány na jedno. Vandam se snaží udělat dojem na Lucku, která v sídlištní hospodě točí pivo. Často a rád se porve. Je znalec dějin a válek. Má pocit, že svět míří k zániku, že se schyluje k velké bitvě. A tak cvičí, aby byl na tu poslední rozhodující bitvu nachystaný. A taky k tomu vychovává Psycha, mladého kluka, se kterým natírá střechy panelových domů. Kumpáni z hospody Vandamovi přezdívají „národní hrdina“. Prý dal tehdy v Listopadu na Národní třídě dějiny jednou ranou do pohybu. Film podle stejnojmenné knihy Jaroslava Rudiše v hlavní roli s Hynkem Čermákem kombinuje dramatický příběh s černým humorem. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (384)

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

"Dobré ráno, čuráci!" Hynek Čermák předvedl bravurní výkon. Postava Vandama byla prostě krásným zosobněním typického extrémistického Čecha, co vysedává v hospě, všemu rozumí nejlépe a všechno přece vyřeší tím, že dá někomu přes držku. Snaha sbalit ženskou větou "Tak co?" je stejně vtipná, jako když ji konečně sbalí, ona se rozhodně, že mu dá, on tam pět sekund něco šolichá a pak se na ni hotový svalí. Slovní spojení "protože to říkám" je jen dokonalou třešničkou na tom, jak vlastně takoví "primitivové" přemýšlí. "Já nejsem žádnej nácek, já mám lidi rád. Mně nevaděj úkáčka, když nedělaj bordel. Mně nevaděj bezdomáči, vole, ciginy, smažky, socky, rusáci, pšonci, pingpongáči, vole, když nedělaj bordel. Mně nevaděj žádný lidi na světě, když nedělaj bordel. Když dělaj bordel, tak s tím prostě malý problém mám." Aneb nejsem rasista, ale... :D "Ty vole mluv česky, tady jsi v Čechách. Já kdybych byl v cizině, tak taky mluvím cizincky." Ten film je vlastně nabitý ukázkovou satirou... "Já nevím, kam tady ženský choděj na kafe. Do kauflandu, ne?" Je nabitý ukázkovým mačochismem, ukázkovými ožraly, ukázkovými hovady, ukázkovými trouby. Zde ale z humorné satirické stránky nakonec vzdejde smutný pocit, nejen nahlížením do postavy Vandama střípky z jeho dětství a minulosti, ale i myšlenkou, že takoví lidé opravdu chodí mezi námi. Přesně ti lidé, co šíří všechny fake news, prosazují domobranu proti každému, kdo není bílý. Ti lidé, co tvrdí, že testováním na covid vám vláda strká do mozku čipy a parazity a nevím co ještě.. Takže vlastně je to veselá satira, ale smutná realita. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Novodobý hrdina alebo len hrdina, ktorý sa snaží o vykúpenie. Veľmi podarené dielo. Cez všetky vulgarizmy a jednoduchý príbeh veľa vypovedá o našej dobe. Kto má peniaze, má moc a môže čokoľvek. Kto ich nemá a žije si svoj malý život, musí držať hubu a krok. Zásadným spôsobom sa na Národnej triede podpísal tiež soundtrack. Aj cover je podarený a vulgárny. Skvelo vyfarbený a pôsobí moderne. Pod tvrdým obalom a všetkými tými vulgarizmami a zadarmo rozdávanými päsťami je skrytý nádherný, ale smutný ľudský príbeh z pražského legendárneho sídliska, ktorý sa režisérovi opäť podarilo nádherne vyrozprávať a hlavne zakončiť nečakane silným záverom. Zdanlivo jednoznačný film, ktorý dokáže prekvapiť skvelými kontrastmi a skvelým hudobným sprievodom. Český snímok roka. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Hele, kdyby to skončilo odjezdem v policejním voze do noci a pohledy na noční Prahu, tak dejme tomu. Pochopil jsem oč tvůrcům šlo, jak na to šli, proč to natočili tak, jak to natočili - občas to dokonce mělo příjemnou poetiku. Pravda, spousta scén je zbytečných, zdlouhavých nebo vyloženě wtf - netrpí tvůrci přehnanou brnofobií? Ale na druhou stranu boule v kapotě auta, památné místo, skládání střípků jednotlivých osudů, to promyšlené bylo. Poetika sídliště, moderní trend je předělat na luxusní čtvrtě bez hospod, to je mi taky blízké. Jenže stále více ke konci je to celé nesmysl za nesmyslem - v těch šatnách neměli kamery? Fakt to ukradené auto nemělo GPSku? Fakt policajtům trvalo tři dny nebo kolik, než si pro něho v pohodě došli do hospody? Žádná URNA za dveřmi? A zcela nejpitomější je ten pokus o zvrat s provokací poldů v autě, kteří ho pak vytáhnou a zkopou a nechají ležet na zemi a jedou pryč?! Jak chtějí pak vyplnit hlášení? A celkově má divák chvílemi pocit, že sami tvůrci Vandamovi hodně fandí, ale pak se toho leknou, že to bude vidět a nebude to košer, tak vymyslí něco, čím ho shodit... Prostě hodně nevyrovnaný film, který se měl držet té poetické nostalgie, takhle je to spíš kočkopes. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Most má Luďana, Praha má Vandama. Buran z Prahy však přišel na scénu až příliš brzy po fenomenálním odchodu celého osazenstva vyhlášené mostecké Severky a na hodnocení většiny se to také dost projevuje. Národní třída má hned několik silných momentů a české nasranosti na všechno a všechny jde pěkně naproti. ()

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele

Hodne se mi libil styl, jakym byl film natocenej, ale a pribehem uz to bylo horsi. Chvili to vypada jako dalsi Most, ale toho humoru tam vlastne tolik neni. Je to spis drama o mindraku jednoho vyholenyho dementa, na kterem nam ma asi zalezet, az se na konci ukaze, ze na na nem nemelo zalezet. Ale chybelo fakt malo ()

Galerie (32)

Zajímavosti (19)

  • V závěrečných titulcích je mezi herci uveden i Jaroslav Rudiš, autor knižní předlohy, přesto se však ve filmu neobjeví. Ve scéně, když Vandam (Hynek Čermák) trénuje s Psychem (Jan Cina) na dětském hřišti boxování, si zahrál malou roli otce se synem, který se na Vandama osočí slovy: „Tohle je ale dětské hřiště.“ Scénka se však do finálního střihu nedostala, Rudiš ale v titulcích zůstal uveden. (DJDVD)
  • Premiérové uvedení na ČT1 zhlédlo přes 727 000 diváků starších 15 let. (rublik05)

Související novinky

Vyhrajte cestu na filmový festival v Cannes

Vyhrajte cestu na filmový festival v Cannes

06.03.2020

Program Kreativní Evropa MEDIA letos v únoru už počtvrté vyhlásil celoevropskou soutěž s názvem #euFilmContest, v níž si filmoví nadšenci mohou otestovat své znalosti současného evropského filmu.… (více)

Reklama

Reklama