Reklama

Reklama

Venkovský učitel

Trailer

Obsahy(1)

Mladý muž z Prahy přestupuje na malou vesnickou školu jako učitel. Rozhodl se utéct od všech svých bezvýchodných vztahů do prostředí, kde snad bude moci najít sebe a další životní cestu. Postupně se sblíží s okolím, především s rozvedenou farmářkou a jejím dospívajícím synem. Lidské vztahy jsou ale komplikované, zvláště ve filmech Bohdana Slámy. Učitel totiž miluje syna, jehož matka je zamilovaná do něj, a syn miluje dívku, která mu uteče... V tomto filmu se zkrátka lásky míjejí, žádná z nich nedosáhne naplnění, ale podstatná je bolest jejich duše, kterou tu režisér nepateticky a přesto s pochopením a dojímavě zachytil, a hledání východiska ve vzájemném odpuštění. Vyrovnat se s odlišností je komplikovaný proces... Pavel Liška v titulní roli dokázal vymodelovat emoce muže, který se zmítá v uzamčeném kruhu své duše, svého údělu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (666)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Venkovský učitel představuje jeden z nejlepších českých filmů poslední doby, je to zatím nejvyzrálejší snímek talentovaného Bohdana Slámy. Najdou se tam všechny znaky typické pro Slámovu tvorbu, tzn. fascinace venkovem, životem outsiderů, kterým režisér drží palce, zaměřením na sociální a vztahové problémy. Velmi dobře zahrané, Pavel Liška se vymanil z kategorie sympatických troubů a pošuků, když si zahrál intelektuála a použil k tomu velmi střídmých hereckých prostředků. Je to film o lásce, o toleranci a ideálech. Celkový dojem: 80 %. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Při promítání jsem seděla v kině jen já a moje kamarádka, přesto tenhle film převyšuje svou kvalitou snad všechny, které Cinema City ten týden promítalo. Na české poměry je to něco nevídaného, nazvala bych to takovým malým zázrakem. Je to jen spousta poměrně obyčejných dialogů postavených na zápletce homosexuálního učitele, přesto podaných s tak citlivou režií, že bych se Bohdana Slámu nebála přirovnat třeba k Ridleymu Scottovi. A co teprve ty herecké výkony, lepší roli jsem snad v podání Zuzany Bydžovské ještě neviděla, Pavel Liška pro mě konečně přestal být "idiotem" a Ladislav Šedivý přeskočil v autentičnosti Vojtu Kotka o několik příček. Více podobných filmů! ()

Reklama

Rover 

všechny recenze uživatele

První celovečerní film s homosexuální tématikou, co jsem viděl, navíc český. To je zajímavý. Začínám opět věřit českému filmu, protože tenhle snímek je zkrátka parádní. Snad se dostane k těm správným očím... HUDBA: - Vladimír Godár - užito jen několik skladeb, často ve sluchátkách; potěšil hlas Ivy Bittové, padl na film jako ulita. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Náhoda je matka všech proměn…. Emociálně silný příběh o vztazích, vztahu, možném vztahu, nemožném vztahu. V romantických filmech to prostě tak je. Ovšem nedokážu se přenést přes fakt, že i ti 4% můžou mít své romantické vztahy. No a když se stane, že ..…no to je hnus!! Tolik k ději. Omlouvám se, ale již předem jsem k filmu přistupoval skepticky. URČITĚ to není špatný film a obdivuji P.Lišku, že do této role ,,šel“. Obdivuji i Z.Bydžovskou. Ale tohle není téma pro mne. A marně přemýšlím, jestli by to byla hrůza, kdybychom byli všichni stejní… Film pro všechny jenž netrpí předsudky a dokáží si tak vychutnat filmové řemeslo. ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

HUDBA: Vladimír Godár; Dlouhé záběry bez střihu, naprosto skvělá kamera Marka Diviše, jemná režie, excelující Zuzana Bydžovská, decentní Pavel Liška... pro mě nejlepší film Bohdana Slámy. Vytknul bych jen některé dialogy, které nevyznívají moc přirozeně, ale to jen maličkost v porovnání z ostatními kvalitami filmu. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (16)

  • K velmi dlouhým, někdy až čtyřminutovým záběrům, režisér Bohdan Sláma řekl: "Pro mě je to přirozený způsob snímání. Podle mě umožňuje nakumulovat emoční energii celý situace do maximální míry. I herci jsou nuceni v tom dlouhým čase kontinuálně vystavět emoci a mně to přijde vlastně přirozený. Není to nějaké touze ohromovat délkou záběru, je to o tom, že nemám rád střihy, obzvlášť na cinemascopu. Každý střih mě na širokoúhlém plátně vyruší, ani protipohledy tu až na pár výjimek nefungují." (NIRO)
  • Natáčení trvalo přesně čtyřicet dní. (DaViD´82)

Související novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama