Reklama

Reklama

Venkovský učitel

Trailer

Obsahy(1)

Mladý muž z Prahy přestupuje na malou vesnickou školu jako učitel. Rozhodl se utéct od všech svých bezvýchodných vztahů do prostředí, kde snad bude moci najít sebe a další životní cestu. Postupně se sblíží s okolím, především s rozvedenou farmářkou a jejím dospívajícím synem. Lidské vztahy jsou ale komplikované, zvláště ve filmech Bohdana Slámy. Učitel totiž miluje syna, jehož matka je zamilovaná do něj, a syn miluje dívku, která mu uteče... V tomto filmu se zkrátka lásky míjejí, žádná z nich nedosáhne naplnění, ale podstatná je bolest jejich duše, kterou tu režisér nepateticky a přesto s pochopením a dojímavě zachytil, a hledání východiska ve vzájemném odpuštění. Vyrovnat se s odlišností je komplikovaný proces... Pavel Liška v titulní roli dokázal vymodelovat emoce muže, který se zmítá v uzamčeném kruhu své duše, svého údělu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (666)

Davies182 

všechny recenze uživatele

O Pavlu Liškovi si spousta diváků myslí, že většinou hraje naprostého idiota z jednoho prostého důvodu: sám je totiž přesně takový i ve skutečnosti. No, tihle lidé pravděpodobně ještě stále neviděli Polski film. Ve Venkovském učiteli pak Liška není tak docela magor, je jen prostě... no jiný. Férový snímek s tunou zvířátek, sexu a zlobivých dětí! Vypsané pořadí je zcela náhodné. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Venkovský učitel je pro mě nejsilnějším český, filmem od Štěstí. Slámův režisérský styl mi sedí. Už scénář samotný je silný, ale Sláma ho prostě umí skvěle odvyprávět. Sílu příběhu umocnňuje geniální kamera. Za tu smekám. Snímá postavy z blízka, dává tak hercům prostor se naplno vyjádřit. Detaily Liškovy zamyšlené tváře patří k nejsilnějším momentům filmu. Překrásné jsou také švenky, když kamera snímá mimo herců také krásy venkova. Díky takovým záběrům se opravdu snázeji dostává postavám pod kůži. Nebudu jediný, kdo zde bude vychvalovat Lišku, nebo Bydžovskou. Ale Liška je opravdu úžasný. Porpvé jsem zde zaznamenal markantní herecký odklon od těch pošuků co nám v různých mutacích ukazoval téměř ve všech filmech. Scéna, kdy osahavá svůj idol, to je prostě maximální herectví. Byla by škoda opomenout také výkon třeba Mraka Daniela. Ten zde také ztvátnil nezapomenutelnou postavu. A pak je tu ještě hudba. Té zde Sláma užívá, s takovým umem, jako ti největší mistři. Iva Bittová byla geniální volba. Důvod proč o fousek nedám plný počet, je nastavený závěr. Myslím, si, že film mohl klidně skončit scénou, kdy Liška poprvé tluče do skály. Zbytek už mi přijde lehce nadbytečný, včetně happy endu. Ale film je velice silný i v té podobě, v jaké je. Jsem rád, že Sláma točí. Umí to moc dobře. ()

Reklama

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Při promítání jsem seděla v kině jen já a moje kamarádka, přesto tenhle film převyšuje svou kvalitou snad všechny, které Cinema City ten týden promítalo. Na české poměry je to něco nevídaného, nazvala bych to takovým malým zázrakem. Je to jen spousta poměrně obyčejných dialogů postavených na zápletce homosexuálního učitele, přesto podaných s tak citlivou režií, že bych se Bohdana Slámu nebála přirovnat třeba k Ridleymu Scottovi. A co teprve ty herecké výkony, lepší roli jsem snad v podání Zuzany Bydžovské ještě neviděla, Pavel Liška pro mě konečně přestal být "idiotem" a Ladislav Šedivý přeskočil v autentičnosti Vojtu Kotka o několik příček. Více podobných filmů! ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

VENKOVSKÝ UČITEL je nikoliv český, ale evropský projekt, jehož stylistická figura je formálně opodstatnitelná. Práce s více plány najednou, přesné rozmístění v mizanscéně, co scéna, to jeden záběr či vnitrozáběrová montáž, diegetická hudba přecházející plynule do adiegetické a zase zpátky, práce se (hereckými) šaržemi a pomalým plynutím snímku, založeném na výpovědní hodnotě obrazu a hudbě jako fokalizujícím prvku._____ Bohdan Sláma filmařsky dospěl a našel svůj styl, metaforické či metonymické banality jsou opodstatnitelné vzhledem k užitým formálním prvkům, v první čtvrtině stylistická figura založená na násilném a neplynulém střihu se ukáže jako jazykově promyšlená, vyjadřující pohyb postav v příběhu. Pavel Liška, zbaven své šarže, se až moc soustřeďuje na učitelovskou dikci, věrohodnější je v mlčenlivých scénách. Zuzana Bydžovská po GYMPLU pokračuje ve své odyssey matky s problematickým výrostkem, škála poloh v jedné scéně (jednom záběru) je odzbrojující. Marek Diviš slouží filmu a neexhibuje, Godárova hudba doplňuje obrazovou složku. Zbavit se nadbytečných explikací a tendenčnosti v analogii učitel=režisér a žák=divák, je to za 100%. Ale Sláma si je vědom svých chyb, takže se může zlepšovat._____ P.S. to Rob Roy: Ne že tam je míň než 200 střihů, on je tam méně než 100 střihů - přesně 81! ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Oceňuji výraznou podobu reálií, výkon herecký je zde samozřejmě nejviditelnější u paní Bydžovské, která opět prokazuje, že je jednou ze současných nejlepších českých hereček před film.kamerou i na jevištích.!! Trochu mi v ději vadila jistá nestabilita, zvláště poslední půlhodinka je dosti nevyrovnaná a celkovosti snímku a pravého vyznění dost ubližuje, nicméně je to to nejlepší z poslední doby českého filmu.! ()

Galerie (23)

Zajímavosti (16)

  • Neherce Ladislava Šedivého, který hraje chlapce, našli filmaři na nedalekém odborném učilišti, kde se učil zámečníkem. (Siriuss)
  • Téma homosexuality se ukázalo být při oslovování producentů a koproducentů lehce ošidným, ovšem z jiných důvodů, než by tehdy mnoho lidí možná předpokládalo. Režisér Bohdan Sláma: "Naši producenti měli strach, abychom homosexualitu neukazovali ve špatném světle. Kdysi dělali film Šeptej, v němž je postava homosexuála povrchní a nesympatická, a cítili jistý dluh vůči tomuto tématu, proto se strašně báli, aby tenhle film neublížil. První reakce německých koproducentů pak byla zase taková, že na Západě homosexualita už dávno není žádné tabu, tudíž že to nebude nikoho zajímat. Musel jsem jim spolu s producenty vysvětlovat, že Venkovský učitel není o homosexualitě, ale o lásce tří lidí, z nichž jeden je shodou okolností homosexuál. Vesnický učitel není o vyrovnávání se se svojí sexuální orientací, je to film o hledání lásky, což se týká úplně každýho, film je proto úplně stejně homosexuální, jako heterosexuální." (NIRO)

Související novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama