Reklama

Reklama

Labuť

  • USA The Swan
Krátkometrážní / Komedie
USA, 2023, 17 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva suroví hromotluci drsně dotírají na drobného, chytrého chlapce. (Netflix)

Recenze (35)

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Dahlov emotívny príbeh je o nevinnosti vs. krutosti zasadený do Andersonových krásnych kulís. Rupert Friend ako rozprávač sa osvedčil. Rozprávanie má takú silu, že chvíľami pôsobí skôr ako listovanie stránkami obrázkovej knihy než ako film. Andersonov štýl je jedinečný a príbeh vás obohatí aj pri opätovnom pozretí, lebo objavíte nuansy, ktoré vám predtým unikli. ()

OJan 

všechny recenze uživatele

Ze všech povídek Roalda Dahla, které letos Wes Anderson poctil přenesením na filmové plátno, dopadla Labuť v mých očích nejhůře. Technické zpracování včetně stylu vyprávění a citu pro detail znova samozřejmě chválím. Jenže příběh tentokrát nenabízí nic originálního. Jasně, myšlenku to má, avšak již mnohokrát strávenou. Snímek tak neobsahuje skoro nic, co jsme ještě neviděli. A bohužel se žádný jiný zásadní přesah nekoná. |65%| ()

Reklama

Klajnik odpad!

všechny recenze uživatele

Zde nejde o adaptaci povídky do jiného média. Pokud bychom totiž na film nekoukali, pouze poslouchali audio, tak by nám pravý film nebyl plně dostupný, protože film využívá k vyprávění prostředky média, kam samozřejmě patří obraz. Tento kraťas však lze pouze slyšet, protože Anderson nechává svého vypravěče vyprávět dění (tak jak to dělá vypravěč v knize) a jen k tomu přikládá obraz (zde úhledně rozestavěné papundeklové kulisy) jakožto vizuální doprovod - nikoli klíčovou složku toho, co označujeme filmem. Vypravěč tedy divákovi říká, co se děje, aniž by to film pořádně ukázal. Nekoukáme na to, jak starší grázlové šikanují malého ornitologa, nýbrž koukáme na to, jak vypravěč prochází polem, nebo leží na kolejích, přičemž vysvětluje, že se to děje tomu malému klukovi, který nehybně stojí někde vedle. Díky tomu to celé působí neautenticky a odměřeně. Nenapomáhá tomu ani Andersonův styl, který svou manýristickou úhledností, výraznou barevností, designovým uspořádaností a suchým humorem znevažuje drama a vlastně cokoliv nepříjemného nebo vážného, co v ději nastane. Pokud se tedy WA nechce vzdát svého stylu, měl by si vybírat takové obsahy, které jeho styl pozvedne - nikoli shodí. Toto mi tedy přišlo otravné svou manýrističností a naprostou tvůrčí neuvážeností. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

skvělý Friend a ze všech čtyř povídek ve Wesově režii nejvážnější a nejsmutnější kousek. Zpětně bych každopádně doporučil dát si mezi shlédnutím jednotlivých povídek lehčí odstup. Wes se v nich totiž celkem opakuje a pro toho kdo není jeho zarytý fanda to může být lehce únavné a jejich kouzlo se může vytrácet...70% ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

One man show výborného Ruperta Frienda v adaptaci, která už vlastně ani není klasickým filmovým zpracováním, ale spíše předčítáním knihy do kamery. Oslnivý vizuální styl zůstává, stejně tak, jako další Andersonovi klasické aspekty, ale v čistě recitačním zpracování tomu chybí ono něco navíc, co by dokázalo vtáhnout. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama