foto

Roy Kinnear

  • nar. 8.1.1934
    Wigan, Lancashire, Anglie, Velká Británie
  • zem. 20.9.1988 (54 let)
    Madrid, Madrid, Španělsko

Biografie

Tlouštík s věčným, jakoby rozpačitým úsměvem, pocházel ze sportovní rodiny. Jeho otec byl známým hráčem ragby. Tato mužná hra se mu stala bohužel osudnou, při jednom zápase zemřel na zástavu srdce. Tehdy osmiletý Roy se tak ke sportu obrátil zády a nastoupil na cestu, nad níž drží ochrannou ruku Thálie.

V sedmnácti letech, když už měl mladík určité zkušenosti s pobytem na prknech znamenajících svět, se zapsal na královskou akademii dramatických umění. Akademickou docházku musel na dva roky přerušit kvůli splnění vlastenecké povinnosti, ale po návratu z armády opět zasedl do školních škamen a jeho věhlas konečně začal narůstat. Stalo se tak zejména díky rozhlasovým inscenacím, zabodoval také v televizní Dick Emery Show a jméno si rovněž udělal v sitcomu Cowboys.

Jeho filmový debut měl podobu bezvýznamné roličky ve válečném dramatu The World Owes Me a Living. Roy tehdy netušil, že podobné prostředí mu přinese první vrchol jeho filmové kariéry – jako zbabělý vojín Monty Bartlet se postavil po bok Seana Conneryho, Harryho Andrewse a Michaela Redgravea, aby naslouchal příkazům režiséra Sidney Lumeta ve slavném Pahorku (1965). Prakticky současně se zviditelnil po boku The Beatles, v jejichž druhém snímku Pomoc! si zahrál Algernona, asistenta šíleného vědce v podání Victora Spinettiho. Lester si stále dobře naladěného Roye oblíbil a ten si zase pochvaloval spolupráci se Spinettim. Ostatně už se znali z filmu Sparrows Can’t Sing (1963). Lester si opět na Kinneara vzpomněl při natáčení válečné komedie Jak jsem vyhrál válku (1967) a Kinnear se tak stal jedním z mála lidí, kteří dvakrát stanuli před kamerou společně s Johnem Lennonem.

Dalšími významnými mezníky v kariéře rodáka z Wiganu byla role otce rozmazlené Veruky Salt v Dahlově adaptaci Pan Wonka a jeho čokoládovna (1971), Kočka Šklíba v muzikálu Alice’s Adventure In Wonderland (1972), mihl se v dramatu Ohrožení Britannicu (1974) i v jedné z adaptací Psa Baskervilského (1978) coby trestanec Selden. Vypočítat jeho účast v televizních filmech, seriálech (například Dick Turpin či The Sweeney) by představovalo dost materiálu na několik webových stránek. Zásadní byly i jeho divadelní role v dramatech „Sancho Panza“ nebo „Višňový sad“. Často také daboval a podílel se na dětských show. Jednou z příčin byl osud jeho nejstarší dcery Kariny, která přišla na svět s mozkovou obrnou. Hudební fanoušci a zejména příznivci skupiny Mike & The Mechanics si ho mohli všimnout v klipu k písni „All I Need Is a Miracle“, kde si zahrál nepřízní osudu sužovaného muže.

V samotném závěru kariéry mu poněkud zhatila renomé účast v sitcomu Hardwick House. Už po dvou epizodách ho diváci i kritika nemilosrdně odstřelili a pro naprostý nezájem série skončila. I to byl jeden z důvodů, proč Roy kývl na poslední nabídku od Richarda Lestera.

Jednou z nejslavnějších rolí byla totiž postava Plancheta v britské dvoudílné adaptaci Dumasových Tří mušketýrů. Lester chtěl po letech na úspěch obou filmů navázat a začal ve Španělsku natáčet příhody bývalé slavné čtveřice „po dvaceti letech“ (Návrat tří mušketýrů, 1988). A tady dostihl Roye osud – 19. září 1988 při jedné jezdecké scéně nedaleko Toleda spadl z koně a utrpěl zlomeninu pánve. Zvíře ho navíc zalehlo tak nešťastně, že došlo k silnému vnitřnímu krvácení. Ačkoliv následoval okamžitý transport do nemocnice v Madridu, Kinnear den po převozu podlehl srdečnímu infarktu, způsobeným velkou ztrátou krve a poúrazovým šokem. Royova rodina ale obvinila personál nemocnice z liknavého a neodborného přístupu a žádala dokonce prošetření celého incidentu. Jeho výsledek se však veřejnost nedozvěděla. Zdrcený Lester film se sebezapřením dokončil a věnoval ho zesnulému příteli, zařekl se však, že už nikdy na režisérskou židli neusedne.

Roy byl ženatý s herečkou Carmel Cryan a kromě zmíněné dcery měl ještě další dvě děti. Syn Rory je uznávaným divadelním hercem, dcera Kristy plní funkci ředitelky castingu. Karina spravuje nadaci pro pomoc postiženým dětem nesoucí jméno Roy Kinnear Trust. Herec spí svůj věčný spánek na hřbitově v britském East Sheen.

Robert "Robbi" Pavelka

Herecká filmografie

Filmy

1995 Evening with Sir Peter Ustinov, An (TV film)
1991 Princezna a skřítek
1989 Návrat tří mušketýrů
1988 Malý detektiv
Mr. H Is Late (TV film)
Muž do nepohody (TV film)
1987 Casanova (TV film)
Unusual Ground Floor Conversion
1986 Cinderella: The Shoe Must Go On (TV film)
Piráti
1985 An Audience with Billy Connolly (TV film)
1984 Bláznivá dobrodružství Robina Hooda (TV film)
Squaring the Circle (TV film)
1983 Anna Pavlovova
Audience with Kenneth Williams, An (TV film)
1982 Anyone for Denis? (TV film)
Hammett
Return of the Ewok
The Clairvoyant
1981 If You Go Down in the Woods Today
1980 Hawk mstitel
High Rise Donkey
1979 Operace Omega
Quincy's Quest
Talking Parcel, The (TV film)
1978 Daleká cesta za domovem
Pes baskervillský
1977 Dvojčata
Herbie jede rallye
1976 Not Now, Comrade
1975 Dobrodružství mladšího a chytřejšího bratra Sherlocka Holmese
Eskimo Nell
One of Our Dinosaurs Is Missing
Three for All
1974 Barry McKenzie Holds His Own
Ohrožení Britannicu
The Amorous Milkman
Tři mušketýři 2
1973 Cobblers of Umbridge, The (TV film)
Father Dear Father
Tři mušketýři
1972 Alf Garnett Saga, The
Alice's Adventures in Wonderland
Madam Sin
That's Your Funeral
The Pied Piper
1971 Firechasers, The
Melody (TV film)
Pan Wonka a jeho čokoládovna
1970 Egghead's Robot
Scrooge
Taste the Blood of Dracula
Za jasného dne uvidíš navždy
1969 Dokud nás smrt nerozdělí
Lock Up Your Daughters!
Obývací ložnice
1967 Jak jsem vyhrál válku
1966 Cestou na fórum se stala divná věc
Smrtelný případ
1965 Pahorek
Pomoc!
1964 French Dressing
Hamlet at Elsinore (TV film)
Práskači
1963 Heavens Above!
Hrdina malého světa
Mít kam jít
Sparrows Can't Sing
1962 Boys, The
Tiara Tahiti
1960 The Millionairess
1955 Oh... Rosalinda!!

TV seriály

1987 Hardwicke House (TV seriál)
1986 Boon (TV seriál)
Casualty (TV seriál)
1985 Divadlo Raye Bradburyho (TV seriál)
Super Gran (TV seriál)
1983 Andy Robson (TV seriál)
1982 Emery Presents: Legacy of Murder (TV seriál)
Hodina s Agathou Christie (TV seriál)
SuperTed (TV seriál)
1981 Kenny Everett Television Show, The (TV seriál)
1980 Cowboys (TV seriál)
Keep It in the Family (TV seriál)
Metal Mickey (TV seriál)
Sink or Swim (TV seriál)
The Good Companions (TV seriál)
1979 Dick Turpin (TV seriál)
Minder (TV seriál)
1978 Blakes 7 (TV seriál)
1977 Galton & Simpson Playhouse, The (TV seriál)
Neskutečné historky (TV seriál)
Útěk ze Stalag Luft 112 B (S01E03)
1976 George & Mildred (TV seriál)
1975 Get Some In! (TV seriál)
Inspektor Regan (TV seriál)
Shades of Greene (TV seriál)
The Punch Review (TV seriál)
1974 Little Bit of Wisdom, A (TV seriál)
South Riding (TV seriál)
1973 Billy Liar (TV seriál)
Man About the House (TV seriál)
1972 Sykes (TV seriál)
The Adventurer (TV seriál)
1971 Doctor at Large (TV seriál)
Jason King (TV seriál)
1970 His and Hers (TV seriál)
Play for Today (TV seriál)
The Goodies (TV seriál)
1969 ITV Saturday Night Theatre (TV seriál)
Join Jim Dale (TV seriál)
World in Ferment (TV seriál)
1967 ITV Playhouse (TV seriál)
Once More with Felix (TV seriál)
1966 All Gas and Gaiters (TV seriál)
1965 Thirty-Minute Theatre (TV seriál)
1963 Stanley Baxter Show, The (TV seriál)
1962 Richard the Lionheart (TV seriál)
That Was the Week That Was (TV seriál)
1961 Comedy Playhouse (TV seriál)
Drama 61-67 (TV seriál)
The Avengers (TV seriál)
1956 Armchair Theatre (TV seriál)
1954 Disneyland (TV seriál)

Dokumentární

2007 Cinemassacre's Monster Madness (TV seriál) - a.z.
1989 Mike + The Mechanics: A Closer Look
1967 Festival

Skladatelská filmografie

TV seriály

1980 Metal Mickey (TV seriál)

Host

TV pořady

1982 Wogan (TV pořad)
1980 Children in Need (TV pořad)
1978 Star Games (TV pořad)
The South Bank Show (TV pořad)
1968 Frost on Sunday (TV pořad)
1965 Jackanory (TV pořad)
1963 The Dick Emery Show (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace