Reklama

Reklama

Al Capone

Al Capone

nar. 17.01.1899
Brooklyn, New York City, New York, USA

zem. 25.01.1947 (48 let)
Palm Island, Florida, USA

Zajímavosti (20)

  • Měl šest bratrů a dvě sestry. Dva z jeho bratrů, Ralph a Frank, se k němu připojili v kriminální činnosti, ostatní si většinou změnili jména a s těmito záležitostmi nechtěli mít nic společného. (krubi)

Pokoj (2003)

  • Když se filmaři ptali režiséra a scenáristy Tommyho Wiseau, proč se Janjigianova postava jmenuje Chris-R a proč má ve jménu spojovník, odpověděl jim: „Protože je to gangster.“ Wiseau tuto postavu také přirovnával k Alu Capone. (L_O_U_S)

Simpsonovi - Bart vrahem (1991)

  • Epizóda Itchyho a Scratchyho, ktorú sleduje Bart a mafiáni s názvom "The Sound of Silencers", pravdepodobne bola inšpirovaná skutočnými udalosťami masakru na Sviatok svätého Valentína, kde bolo sedem ľudí - väčšinou príslušníkov mafiánskej skupiny - zastrelených rivalmi, ktorí boli oblečení ako policajti a pravdepodobne konali na pokyn Ala Caponeho, svetoznámeho gangstra a vtedajšieho vodcu mafie. (Pat.Ko)

Neúplatní (1987)

  • V dobe, kedy sa film odohráva, mal skutočný Al Capone 31 rokov. Jeho predstaviteľ Robert De Niro mal počas natáčania filmu už 44 rokov. (Zdroj: ČSFD)

Neúplatní (1987)

  • Robert De Niro se na roli Al Caponeho pečlivě připravoval - za 5 týdnů se změnil k nepoznání. V Itálii kromě oprášení neapolského přízvuku přibral 14 kilogramů, obličej se mu zakulatil a měl viditelně tlustší tělo. Aby vypadal ještě silnější, půjčil si latexový oblek a nosil jej na začátku filmování. Rovněž strávil 14 hodin u holiče, nechal si ostříhat, upravit a nagelovat vlasy. . Rovněž studoval stovky Caponeho fotografií a všechny staré filmové týdeníky, které se mu podařilo dohledat. Producent Art Linson byl z jeho proměny tak unesen, že odmítl zveřejnit jakékoli fotografie a nedovolil záběry s ním zařadit ani do upoutávek, aby účinek Robertovy změny byl ve filmu co největší. (Rocky62)

Neúplatní (1987)

  • Prohibiční zákon byl vyhlášen 16. ledna 1920 - pro mafii se stal zlatým dolem. Z ročních příjmů 100 milionů dolarů vydělal Al Capone 60 milionů výrobou a pašováním alkoholu. (blackrain)

Neúplatní (1987)

  • Přestože se mu přičítalo velké množství zmařených životů, Alphonse Gabriel "Al" Capone se ocitl ve vězení za zcela jiné delikty - nelegální držení zbraně a především krácení daní. Žádná vražda mu nebyla nikdy dokázána. V roce 1931 byl odsouzen k 11 letům vězení a nakonec pobýval i na známé "Skále" -  v legendárním sanfranciském Alcatrazu pod číslem AZ-85. V roce 1939, kdy v důsledku nákazy syfilidou u něj započaly zjevné známky demence, byl za dobré chování propuštěn. V roce 1947, už plně odkázán na péči příbuzných na Floridě, jej po záchvatu mrtvice stihl těžký zápal plic, jemuž bývalý král Chicaga podlehl. (Robbi)

Neúplatní (1987)

  • Souprava pro Caponeho osobní holírnu v hotelu Lexington zahrnuje množství malých položek (kolínská voda, štětky na holení) patřících skutečnému Al Caponemu. (Kulmon)

Neúplatní (1987)

  • Režisér Brian De Palma se nad drinkem v Los Angeles setkal s Bobem Hoskinsem a diskutovali o roli Al Caponeho, kdyby Robert De Niro odřekl. Když se tak nestalo, poslal De Palma Hoskinsovi omluvný šek na 200.000 dolarů. Hoskins mu pak žertem zavolal, jestli nemá víc takových filmů, do nichž ho nechtějí. Podle herce to byly nejsnáze vydělané peníze. (Kulmon)

Neúplatní (1987)

  • Robert De Niro trval na tom, že bude nosit stejné hedvábné spodní prádlo jako skutečný Al Capone, přestože se v něm před kamerou nikdy neobjevil. Dal si i tu práci, že vystopoval krejčího, jenž pro gangstera šil obleky a požadoval, aby totožné připravil i pro jeho filmovou roli. (Kulmon)

Neúplatní (1987)

  • Když Al Capone (Robert de Niro) náhle vytáhne basebalovou pálku a utluče k smrti dva ze svých mužů, jde o ztvárnění skutečné události ze 7. května 1929. Dva Caponeho nejobávanější zabijáci Albert Anselmi a John Scalise zosnovali spiknutí za účelem zabít šéfa a převzít jeho gang. Capone se to dozvěděl a všechny své muže včetně zrádců Anselmiho a Scalise pozval na banket. Uprostřed svých pohůnků vytáhl pálku, oba ubil a pak každého střelil do hlavy. (Kulmon)

Neúplatní (1987)

  • Frank Nitti po uvěznění Ala Caponeho převzal jeho říši. Jeho skutečný skon se liší od osudu přisouzenému jeho postavě (Billy Drago) ve filmu. V roce 1943 měl Frank prudký spor s několika šéfy v Chicagu. Když pochopil, že si právě podepsal ortel smrti, spáchal ve svém domě sebevraždu. (Kulmon)

Zjizvená tvář (1983)

  • Film chtěla natočit i dvojice Martin Scorsese a Robert De Niro (jenž měl hrát Tonyho Montanu, ale odmítl), jenže se jim nepodařilo rozlousknout zásadní problém – jak obléknout mafiánskou tragédii do moderního kabátu. Původní Zjizvená tvář, popisující osudy gangstera Al Capona, totiž pocházela už z roku 1932 a původně měl být vytvořen remake. S řešením přišel teprve začínající filmař, který tehdy platil především za nadějného scénáristu - Oliver Stone. (duklak2)

Kmotr (1972)

  • Postava Sonnyho Corleone (James Caan) je odkazem na Al Capona, jehož jediný syn Albert Francis Capone měl přezdívku Sonny. (Itar)

Zjizvená tvář (1932)

  • Sám Al Capone se ukazoval při natáčení, přijížděl se svou eskortou pokaždé, když se točila nějaká akční scéna a nějaké exteriéry, kterých se mohl zúčastnit. Boss chtěl dohlédnout na to, aby Tony Camonte, jím inspirovaná postava, nebyla nějak banalizována. (Kamkon)

Al Pacino

  • Jeho jméno je téměř přesmyčkou jména slavného mafiána Al Capone. (ČSFD)

Herec

Filmy
1983

Zelig - a.z.

1960

The Rise and Fall of Legs Diamond

1955

Chicago Syndicate

1948

Volejte Northside 777

Seriály
2004

The Big House

Dokumentární
2023

Jak se stát šéfem mafie (seriál) - a.z.

 

Sežeňte si vysněnou práci - a.z. (E01)

 

Kennedy, Sinatra a mafie (TV film) - a.z.

2017

Amerika v barvě (seriál) - a.z.

 

20. léta - a.z. (S01E01)

2014

Al Capone: Icon (TV film) - a.z.

 

Kódy a spiknutí (seriál) - a.z.

2013

Ellis Island: Historie amerického snu (TV film) - a.z.

 

Říše gangsterů (seriál) - a.z.

2012

Occupy Unmasked

2011

Prohibition (seriál) - a.z.

 

A Nation of Hypocrites - a.z. (E03)

 

A Nation of Scofflaws - a.z. (E02)

Reklama

Reklama

2009

Muž, který dostal Al Caponeho (TV film) - a.z.

2005

Bullets Over Hollywood (TV film) - a.z.

 

Little Caesar: End of Rico, Beginning of the Antihero - a.z.

1997

Escape from Alcatraz: The True Stories!

1994

Loyalty & Betrayal: The Story of the American Mob (TV film) - a.z.

 

Loyalty & Betrayal: The Story of the American Mob (TV film)

 

Století válek (seriál) - a.z.

1993

American Justice: Target - Mafia (seriál)

1992

Murderers, Mobsters & Madmen Vol. 4: Gangsters

1987

Biography (seriál)

1986

Al Capone: Chicago's Scarface (TV film) - a.z.

 

The Mystery of Al Capone's Vaults (TV film) - a.z.

1976

Moi, Tintin

1969

I Due Kennedy

1950

The Golden Twenties - a.z.

Host

Reklama

Reklama