foto

Billy Drago

  • nar. 18.9.1949 (68 let)
    Hugoton, Kansas, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Známý americký herec s hadím pohledem, jehož snadno zapamatovatelnou tvář nosí nejeden filmový záporák se narodil 18. září 1949 v Hugotonu v americkém státu Kansas jako Billy Eugene Burrows. Své příjmení si úmyslně změnil na Drago (což bylo příjmení jeho matky za svobodna), aby si jej lidé nepletli se známým autorem románu NAHÝ OBĚD Williamem S. Burroughsem (anglické Billy je domácí verze Williama). V současné době, od roku 1980, je ženatý se seriálovou herečkou Silvanou Gallardo (mohli jsme ji vidět např. v roli znásilněné posluhovačky ve filmu PŘÁNÍ SMRTI 2) a z předchozí známosti má syna Darrena E. Burrowse, který se také živí herectvím.

Dragova filmová kariéra začala v roce 1979 filmy jako NO OTHER LOVE, WINDWALKER a také ve filmu českého režiséra Ivana Passera CUTTEROVA CESTA kde si zahrál po boku Jeffa Bridgese. Jak už to tak u většiny začínajících herců bývá i Billy Drago se zpočátku protloukal převážně vedlejšími rolemi v seriálech z nichž český divák může znát např. HILL STREET BLUES, MĚSÍČNÍ SVIT, které vznikly v osmdesátých letech, anebo DOBRODRUŽSTVÍ BRISCO COUNTYHO Jr. z roku 1993, to však už byl Drago známým hercem.

Jeho pravděpodobně nejznámější a nejvýznamnější role byl Al Caponeho zabiják Frank Nitti z filmu Briana de Palmy NEDOTKNUTELNÍ (též NEÚPLATNÍ) z roku 1987.

Mezi další známe Dragovi filmy, které však diváci budou znát spíše z videa než z kina, patří: akční béčko DELTA FORCE 2 z roku 1990, kde hrál protivníka nepřemožitelnému Chucku Norrisovi, horor CHVĚNÍ 4: LEGENDA OŽÍVÁ, western BLEDÝ JEZDEC, kde byl pro změnu protivníkem Clintu Eastwoodovi a hromada dalších akčních béček s Chuckem Norrisem jako byly INVASION U.S.A., SÁM PROTI TERORU, s Hulkem Hoganem NEVIDITELNÉ KOMANDO, či Cynthií Rothrock ve filmech MARTIAL LAW 2 a LADY DRAGON 2, které už podle názvu zavánějí béčkovým, popřípadě céčkovým nářezem.

Mezi Dragovi poslední filmy, které stojí za zmínku figuruje zcela určitě film originálního režiséra Gregga Arakiho MYSTERIOUS SKIN z roku 2004, úspěšný remake talentovaného Alexandra Aji HORY MAJÍ OČI z roku 2006 a povídka od japonského perverzáka Takashi Miikeho s názvem OTISK z cyklu horůrků MISTŘI HORORU, kde výjimečně hraje relativně kladnou postavu.

Zbyněk "PetrPan2" L

Herecká filmografie

Filmy

2017 Shades of Vengeance
2014 Až na dno
2012 Night of the Templar
The Lords of Salem
2011 Balls to the Wall
Children of the Corn: Genesis
2010 Downstream
Low Grounds: The Portal
Underground Entertainment: The Movie
2009 Dark Moon Rising
Město přízraků (TV film)
The Ritual
2008 Jedovatý nepřítel (TV film)
Rounds
3 Stories About Evil
2007 Mrtvý
Revamped
Stěhování pana McAllistera
Zombie Hunters
2006 Hory mají oči
Lime Salted Love
Sedm mumií
13 Graves (TV film)
2005 Blood Relic
Demon Hunter
2004 Fort Doom
Chvění 4: Začátek legendy
Truchlivé dědictví
2002 Aréna smrti
Welcome to America
2001 Calculated Risk
Smrtelná hra
2000 Mirror, Mirror IV: Reflection
Very Mean Men
1999 Soccer Dog: The Movie
V nepřátelském území
1998 Monkey Business
Teror v Limě
1997 A Doll in the Dark
Convict 762
Neviditelné komando (TV film)
1996 Blood Money
Modrý ďábel
"Mrtvý" boss
Sci-fízl
1995 Drifting School
Mirror, Mirror III: The Voyeur
Phoenix
Vládce podsvětí
1994 Lunar Cop
Never Say Die
1993 Američtí vojáci
Cyborg 2 - Skleněný stín
Dračí Lady II - Anděl zběsilosti
Gangster
1992 Martial Law 2
Milenci se zbraní
Prsten smrti
Tajné hry
1991 Diplomatická imunita
1990 Delta Force 2: Kolumbijská spojka
1989 Bílá Čína
Prime Suspect
Vlastní krev
1988 Freeway
Sám proti teroru
Temný úsvit
1987 Banzai Runner
Neúplatní
V sebeobraně (TV film)
1986 Hunter's Blood
Vamp
1985 Bledý jezdec
Invaze U.S.A.
1982 Johnny Belinda (TV film)
1981 Cutterova cesta
1980 Windwalker
1979 No Other Love (TV film)

TV seriály

2008 Lovci duchů (TV seriál)
Time Is on My Side (S03E15)
2006 Mistři hrůzy (TV seriál)
Imprint (S01E13)
2000 Akta X (TV seriál)
Zloději (S07E14)
1998 Čarodějky (TV seriál)
1993 Dobrodružství Brisco Countyho Jr. (TV seriál)
1986 Sever a Jih II (TV seriál)
1984 Hunter (TV seriál)
1980 The Chisholms (TV seriál)

Dokumentární

2014 The Go-Go Boys: The Inside Story of Cannon Films
2006 Surviving the Hills: Making of 'The Hills Have Eyes'
2004 Michael Jackson: The One (TV film)
1989 Mike + The Mechanics: A Closer Look

Hudební videoklipy

2003 Michael Jackson: Number Ones (hudební videoklip)
2001 Michael Jackson: You Rock My World (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace