Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Dobrodružný
  • Krimi

Recenze (2 448)

plakát

Drak z chrámu Šaolin 2: Lehkomyslný bojovník (1978) 

Kung - fu amatérské cecko ve stylu commedia dell'arte. Co taky čekat od Wei Lo. Nulový rozpočet, natočeno na placku u lesa za městem, scénář si herci improvizuji sami... Ale v tom amaterismu je tolik nápadů a energie, že stojí se na ty Chanovy začátky podívat. Připomnělo mi to na CD vydané amatérské záznamy představení ze Semaforu (Zuzana je sama doma a tak). Nabito energií...

plakát

X-Men: Budoucí minulost (2014) 

Stěžovat si, že to je jen x-tá-x-menská variace téhož, by bylo nepochopení žánru komiksových sešitů. Charaktery jsou pevně dané, mantinely variací velmi úzké, a tak se musí hodnotit nápady tvůrců, pomocí kterých oživují znovu a znovu ten samý příběh. A v tomto díle jich je pořád dost a dost (i když dějová linie v budoucnosti je dost predvidatelna). Prostě pořád jde o solidní setkání se starými známými.

plakát

Pomsta tygra (1979) 

Chan napodobující Bruce Leeho, vykradená hudba, podivný střih úvodních titulků... typické céčko od Lo Wei, točené na pokraji bankrotu s minimálním rozpočtem. Škoda, že všechna ta energie, kterou měl Jackie v mládí v sobě, a která oživuje jednotlivé fighty, se musela vybíjet v těchto levných filmech. Škoda, protože scénář je solidně bruceleehovský (pomsta niči všechny, dobré i zlé), ve fightech je mnoho dobrých nápadů (hůl jednonohého), ale chybí tomu propracovanost a peníze.

plakát

Sherlock - Skomírající detektiv (2017) (epizoda) 

Přepis Doyleho povídky je skvělý, jenže dávno je pryč čistota prvních dvou sérií. Umírající detektiv zabira tak dvě třetiny dílu, a ten zbytek je otřesný melodramaticky brak s cliffhangerem na konci. Vůbec z toho začínám mít pocit, že scénář se píše tak, aby tu byla možná i druhá interpretace, a to, že celé se to odehrává v Sherlockově hlavě, a že ten boj a postavy jsou jeho vnitřní zkušenost. No, tak či tak, spíš by se tento díl měl jmenovat Mary se jen tak nezbavite.

plakát

Total Recall (2012) 

Božská Kate Beckinsale v nudné vykrádačce všeho možného.

plakát

Ďáblův advokát (1997) 

Kdybych nečetl Stephena Kinga, dal bych čtyři, ale na jeho Flagga prostě tenhle film nemá. Pacino je spíše intrikan, který se v rozhodující chvíli předvádí jako na divadle, než aby děsil. Vůbec všichni herci bojují se špatně napsanymi rolemi, a nejhůř z nich je na tom Charlize Theron, jejíž proměna a pád stojí scenaristicky na špatné barvě stěny (!?), a která je nucena rozhodující scénu zabít full frontalem.

plakát

Jesus Christ Superstar live (2012) (divadelní záznam) 

Po hippies ve filmovém zpracování tu jsou hipsteri. Každá módní "duchovní" vlna chce mít svého Ježíše Superstar. Je to sice paradox, když z farizeju jsou kapitalisti, a to v mega kapitalistické muzikálové produkci, ale tak to je, že kapitalismus se potvrzuje a pozveda bojem proti sobě samému. A to znamená, že Ježíš musí prohrát, takže aktualizace je validní. A protože mám rád kapitalistické profesionální mainstreamove produkty, dávám čtyři.

plakát

Vyšehrad (2016) (seriál) 

Velmi dobré v žánru krátkých anekdot, ale zatím v tom necítím žádný směr, či vývoj.

plakát

Taxi 3 (2003) 

Slušný úvod, parodicke titulky... a zbytek konverzační nuda (jasně, ten fór s černým policajtem se povedl, ale zbytek je jen rychlé mletí pantem) s pár reklamními vložkami na víte kterou značku. Hvězdičku navíc za Marion, která je tady krásná a roztomilá.

plakát

Sherlock - Šest Železných dam (2017) (epizoda) 

Sherlock na psychoterapii? Z osobních důvodů se mi tento směr moc nelíbí. Chápu snahu autorů o posun dopředu, o hledání něčeho nového, ale kdo stojí o dospělého (či jen traumatizovaneho) Sherlocka? Co ovšem tuto epizodu sráží nejvíce dolů je pokus o osudovost. Závěr už připomínal besidku amatérského divadla.