Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Pohádka
  • Rodinný

Biografie (2 018)

Vittorio Nino Novarese (kostymér / scénograf / scenárista)

09.01.2016

Vittorio Nino Novarese se jako výtvarník kostýmů prosadil v italské kinematografii již v meziválečném období, četné zahraniční produkce pracující v Itálii po druhé světové válce mu umožnily prosazení v mezinárodním měřítku a nakonec se trvale usadil v Hollywoodu. Jeho úspěšnou kariéru dokládá především dvojnásobný zisk Oscara… (více)

Léon Zitrone (herec)

09.01.2016

Léon Zitrone patří k legendám francouzské televizní žurnalistiky, a přestože nebyl rodilým Francouzem, vypěstoval si dokonalou a libozvučnou francouzštinu, která mu pomohla k dlouholeté popularitě. Byl oblíbeným komentátorem prestižních sportovních akcí i moderátorem kulturních událostí a svou oblibu zúročil také v řadě filmů,… (více)

Michel Bouquet (herec)

12.11.2015

S úzkými rty a pichlavým pohledem očí se Michel Bouquet na přelomu 60. a 70. let dvacátého století stal jednou z ikon francouzské kinematografie, dnes má na kontě přes stovku filmových a televizních rolí, významnou osobností je ale i jako divadelní herec, jeho úspěšnou kariéru dokládají prestižní filmové a divadelní ceny, kromě… (více)

Miroslav Donutil (herec / scenárista)

12.11.2015

Jeden z nejpopulárnějších českých herců současnosti, Miroslav Donutil, pochází z Třebíče, ale vyrůstal v Brně. Oba rodiče hráli ochotnické divadlo, sám Donutil za středoškolských studií účinkoval v amatérském divadelním souboru Debakl. Tyto první herecké zkušenosti spolu s nevalným prospěchem na jazykovém gymnáziu jej přinutily… (více)

Henry Deutschmeister (producent)

12.11.2015

Jako filmový producent měl Henry Deutschmeister neomylný cit na dobové trendy a kasovní trháky, odborníci mu na druhou stranu vyčítali absenci uměleckých kvalit jím financovaných filmů. Po druhé světové válce nicméně patřil k nejúspěšnějším producentům francouzské kinematografie, v závěru kariéry přesáhla jeho práce významně i… (více)

Joëlle Bernard (herečka)

12.11.2015

Francouzská herečka Joëlle Bernard, vlastním jménem Josette Petot, chtěla být původně tanečnicí, později ale své plány změnila a po absolvování proslulých hereckých kurzů René Simona zakotvila na divadelních jevištích jako herečka. Nakonec zakotvila u filmu a před kamerou odehrála šedesát rolí. Filmová kamera ji začala… (více)

Robert Dorfmann (producent)

12.11.2015

Slavný VELKÝ FLÁM (La grande vadrouille, 1966) si několik desetiletí držel neochvějnou pozici komerčně nejúspěšnějšího francouzského filmu, jen ve Francii jej v kinech vidělo přes 17 miliónů diváků. Financoval jej producent Robert Dorfmann, který se zdaleka nejen tímto filmem zařadil mezi významné osobnosti francouzské… (více)

Georges Annenkov (kostymér)

17.10.2015

Francouzští filmoví tvůrci se při práci na historických filmech mohli vždy spolehnout na kvalitní práci kostýmních návrhářů, jedním z těch nejvýznamnějších byl výtvarník ruského původu Georges Anněnkov, který v závěru své kariéry dosáhl i nominace na Oscara. Narodil se jako Jurij Pavlovič Anněnkov do významné ruské rodiny v… (více)

Rosine Delamare (kostymérka)

17.10.2015

Rosine Delamare patří v oboru návrhů kostýmů k významným osobnostem francouzské kinematografie a během bezmála padesáti let obohatila svou prací více než stovku filmů. Narodila se jako Denise Rosemonde Delamare v Colombes, dnešním předměstí Paříže. Jejím otcem byl Georges Delamare (1881-1975), jeden z průkopníků francouzského… (více)

Marcel Bozzuffi (herec / režisér / scenárista)

13.09.2015

Francouzský herec Marcel Bozzuffi hrál v bezmála sedmdesáti filmech a díky řadě rolí kriminálníků nebo naopak kriminalistů, v nichž byl spojencem či protivníkem největších hvězd francouzské kinematografie znají jeho tvář velmi dobře i čeští diváci. Naopak, u nás neznámá, ve Francii však dodnes uznávaná je také jeho práce pro… (více)

Sacha Distel (herec / skladatel / producent)

23.08.2015

Sacha Distel byl jako zpěvák a hudebník výraznou osobností francouzského kulturního dění šedesátých a sedmdesátých let 20. století, svou popularitu zúročil také v televizi a filmu. Sacha, vlastním jménem Alexandre, byl rodákem z Paříže, s jeho původem je to ale složitější. Otec Leonid, vystudovaný chemik, pocházel z Ruska,… (více)

Marcelle Arnold (herečka)

23.08.2015

Francouzská herečka Marcelle Arnold byla v poválečném období hojně obsazovanou představitelkou vedlejších rolí, objevovala se převážně v komerční produkci nevysokých uměleckých ambicí, hodnotnější příležitosti ale dostávala v divadle. Byla rodačkou z městečka Thonon-les-Bains na břehu Ženevského jezera, dětství ale strávila v… (více)

Nicole Jonesco (herečka)

23.08.2015

Francouzská herečka Nicole Jonesco začínala v kabaretech, později se proslavila především dabingem, odehrála ale také přes dvacet menších filmových rolí. Pocházela z Paříže a krátce po druhé světové válce začala účinkovat v kabaretech a hudebních kavárnách, uplatnění našla jako zpěvačka a působila například v kdysi populárním a… (více)

Jacqueline Roman (herečka)

23.08.2015

Jako filmová herečka je francouzská kráska Jacqueline Roman již dávno zapomenutá, ale její jméno se stále objevuje v médiích vzhledem k tomu, že dcera Danièle Thompson a vnuk Christopher Thompson patří v různých profesích dodnes k významným osobnostem francouzské kinematografie. Jacqueline Roman, vlastním jménem Jacqueline… (více)

Noëlle Norman (herečka)

23.08.2015

Francouzská herečka Noëlle Norman svými fyzickými půvaby mohla konkurovat největším hvězdám své doby, ji samotnou ale hvězdná sláva minula, přestože byla za druhé světové války a ještě krátce poté vytíženou filmovou herečkou. Pocházela z Paříže a její vlastní jméno bylo Simone Denise Bruleport, od počátku své herecké kariéry… (více)

Mirko Ellis (herec)

09.08.2015

Italský herec Mirko Ellis byl ve filmech nejvíce vytížený v šedesátých letech 20. století, kdy odehrál desítky vedlejších rolí v žánru „sandálu a meče" a ve westernech, jeho kariéra však začala mnohem dřív a nelze opominout ani jeho úspěchy na divadelních jevištích. Byl rodákem ze švýcarského Locarna, původ měl ale litevský,… (více)

Christiane Muller (herečka)

08.07.2015

Francouzská herečka Christiane Muller se před filmovou kamerou začala uplatňovat již jako teenagerka krátce po druhé světové válce, a i když se později prosadila především jako úspěšná divadelní umělkyně a její filmografie je početně nevýznamná, i u nás jsme ji mohli vidět například v komediích s L. de Funèsem. Christiane… (více)

Jean Herman (scenárista / herec / režisér)

07.07.2015

I když se Jean Herman v různých profesích – především jako scenárista a režisér – podílel na řadě mezinárodně úspěšných filmů, v rodné Francii je dnes vnímán hlavně jako uznávaný spisovatel. Pocházel z města Pagny-sur-Moselle poblíž německých hranic, po studiu literatury v Auxerre se přihlásil na filmovou školou IDHEC a v… (více)

Rudolf Rokl (herec / skladatel)

07.07.2015

Hudebník Rudolf Rokl byl všestranným klavíristou, uplatnil se také jako skladatel a hudební aranžér, nejširší veřejnosti jej zviditelňovala především dlouhodobá příslušnost k orchestru Karla Gotta, v jehož koncertních a televizních programech dostával často prostor pro sólová vystoupení. Rudolf Rokl pocházel z východočeského… (více)

Bourvil (herec)

16.09.2014

Jen ve francouzských kinech vidělo jeho filmy 180 miliónů diváků, odehrál přes šedesát hlavních a vedlejších rolí. Jeho věhlas brzy přesáhl hranice Francie a Bourvil se již za svého života stal legendou. Dodnes se o něm točí dokumenty a vycházejí knihy, jejichž tématem je to, jak je možné, že herec s nepříliš atraktivní vizáží… (více)

Reklama