Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Horor

Recenze (433)

plakát

Thor: Ragnarok (2017) 

Trailer mě vůbec nenaladil a na film jsem se v podstatě netěšil. Zničit Mjölnir, Thora ostříhat a dát ho do arény s Hulkem, to celé ve stylu 80. let? Děláte si srandu? Jak vysoká byla spotřeba kokainu při psaní scénáře? Ale ne, já stejně věděl, že si mě marveláci zase získají - a měl jsem pravdu. Thor vsadil na osvědčenou vlnu Strážců Galaxie, a tak je celý film jedna velká, barevná a vyhláškovaná akční jízda, u které jsem se chechtal od začátku do konce. Sice bych si "Ragnarok" představoval o dost jinak, ale čert to vem, je to komiksák. A přechod z temného fantasy do komedie Thorovi vcelku nečekaně sedne. Cate Blanchett je kočka a je jí tady tak o 20 let míň. Potěšila řada nečekaných cameo rolí a skvělá hudba. Sečteno a podtrženo, klasicky další vydařený marvelák.

plakát

Ztracen v džungli (2017) 

Velmi podařený dobrodružný snímek, který dokáže s klidem konkurovat třeba nedávnému Ztracenému městu Z. Celý film se odehrává v džungli, je svižný, napínavý a v pár momentech až obdivuhodně strhující. Daniel Radcliffe hraje dobře a za vyzdvihnutí stojí opravdu výborná hudba a úžasně natočené scény na řece. A pár nechutných záběrů nikoho chladným rozhodně nenechá, ale to by potom nebyl ten správný survival.

plakát

Leatherface - zrození (2017) 

Texaské masakry je potřeba si dobře seřadit a přiřadit, aby v tom člověk neměl guláš jako já, jelikož jsem si o tomhle (ne)pokračování nic nezjišťoval. Nemá totiž s novějšími (2003 a 2006) nic společného, ty mají svůj vlastní "Počátek". Zde sledujeme (další) počátek, tentokrát ale dějově před původním filmem z roku 1974. Tady ovšem nastává první kámen úrazu, protože film sice nese název Leatherface, ale je v podstatě bez něj, takže se jatka s motorovou pilou nekonají. To se snaží vynahradit jistá dávka gore a dalších nechutností, což úkol do jisté míry plní, ale ne stoprocentně. Samotný zrod Kožené tváře také není úplně uvěřitelný, protože se už odmala zdá z celé rodiny "nejnormálnější" – mnohem víc mi k němu seděl zohavený dement z Počátku (2006). Když ale opomenu těchto pár věcí a fakt, že nejde o "texaský masakr", jedná se o celkem svižnou gore jednohubku, u které člověk pár znechucených ksichtů rozhodně udělá. Od začátku divák sice trochu tápe a hlavně čeká na hlavního protagonistu, který nepřichází, ale nakonec do sebe všechno krásně zapadne. Příběh je docela solidní a hlavně nenudí, nicméně by to celé jako úplně jiný film působilo možná o něco lépe. Co se týče série, tak průměr.

plakát

V zajetí sněhu (2017) 

Trailer mě zaujal jednak námětem, protože takové filmy jsou vždycky solidní, a také tím, že jsem s Joshem žádný nový film neviděl šílených 10 let, potom se dal na nezávislou kinematografii a úplně mi zmizel z hledáčku. Zahodil tím sice kariéru v Hollywoodu, ale hlavní je, že je v životě šťastný - herecky dospěl a dobře se na něj dívá. Co se týče filmu, jde o průměrný horský survival s pár výraznějšími momenty. Ústřední melodie je až nápadně podobná emočně drásajícím Zimmerovým Rivalům a soundtracku by celkově prospěla větší dravost. Počínání hlavního hrdiny je na pováženou, nicméně z něj plyne jednoduché ponaučení - nebrat drogy, nejezdit po neznačené sjezdovce, a hlavně ne obojí najednou! SPOILER: Respekt LeMarqueovi - sáhnout si fyzicky takhle hluboko na dno, přežít a ještě při tom prodělat detox je zázrak, včetně samotného konce (KONEC SPOILERU). Při sledování se mi vybavily dva podobné filmy z posledních let, které jsou ale výrazně lepší - Everest a Mezi vlky. Ve výsledku slušné 3*.

plakát

Sněhulák (2017) 

Na tenhle film jsem se hodně těšil a nemůžu říct, že jsem zklamaný, ale rozhodně jsem čekal mnohem víc. Lovci hlav je jeden z nejlepších filmů roku 2011, takže jsem čekal i tady podobný nářez hodný Nesbøvy předlohy - to se ovšem nekoná. A když to žánrově porovnám s letošní Wind River, nesahá jí Sněhulák ani po kotníky - krásné mrazivé prostředí totiž funguje dobře, ale musí k tomu fungovat i zbytek filmu. Od severských detektivech očekávám napětí, adrenalin, dech beroucí lokace (to jediné je zde splněno) a skvěle napsané postavy, jak už tak bylo u Lovců hlav nebo u dánské trilogie o případech Oddělení Q (Žena v kleci, Zabijáci a Vzkaz v láhvi), ze které Sněhulák trochu čerpal herecké obsazení. Film se táhne, nic moc se neděje, nic moc se nevysvětlí a postavy jsou nevýrazné. Film zachraňuje hlavně předloha, pár "brutálních" záběrů, krásné prostředí a kamera. Skvělé herecké obsazení je nevyužité a závěr je trochu "suchý" a bez špetky emocí. Z tohohle šlo vyždímat mnohem, mnohem víc.

plakát

Blade Runner 2049 (2017) 

Solidní kyberpunk s přepálenou stopáží a pomalu vyprávěným příběhem, což mně osobně nevadilo, ale nedivil bych se, když u toho někdo usne - takových známých i pár mám. Film je převážně o Goslingovi, který se dlouhé minuty plouží po plátně, sem tam s někým poklábosí nebo vytáhne pistoli - role mu každopádně sedne a jako herec to zvládá na jedničku. Film není nijak zvlášť akční, ale působí spíš artově. A když se po dvou hodinách objeví Ford, už to není takový boom, protože na to celé dvě hodiny neúnavně čekáte. V příběhu jsem se trochu ztrácel, ale nakonec do sebe všechno krásně zapadne a konec je takovým příjemným a i trochu nostalgickým završením toho dlouhého Goslingova putování.

plakát

Wind River (2017) 

Jsem rád, že se tento skvost dostal i k nám do kin, a tak jsem si ho mohl vychutnat na velkém plátně. Wind River má všechno, co má správná mysteriózní detektivka mít, a ještě i pár věcí navíc - od skvělého hereckého obsazení po scénář, režii a krásné prostředí zasněženého Wyomingu, to vše obohacené o skvělou hudbu Cavea a Ellise, která k takovému filmu prostě patří. Konec byl kulervoucí nářez, na což jsem koukal s otevřenou pusou, a úplný konec pak příjemný doják, jak se na drama sluší a patří. Jeden z nejlepších filmů roku, který má našlápnuto na nominaci na Oscara hned v několika kategoriích - a já mu to přeju.

plakát

To (2017) 

Bezpochyby jeden z těch lepších letošních hororů, kterých je opět poskrovnu, a rozhodně zatím nejvýraznější. Ačkoli strachu nebo lekaček se hororoví fandové extra nedočkají, kompenzuje to solidní atmosféra v čele s dokonalým Pennywisem a dalšími "příšerami". TO je věrné originálu, takže kdo viděl původní TV film, bude během sledování zažívat příjemná déjà vu. Rkový rating a ujetý humor byly správná volba, protože k takovému dílku prostě patří. Feeling 50. let je pecka a celkově mě zápolení bandy děcek s klaunem fakt bavilo.

plakát

Barry Seal: Nebeský gauner (2017) 

Po Mumii jsem byl z Cruise trochu rozpačitý, ale tohle mu sedlo naprosto dokonale. Neuvěřitelný a šílený příběh Barryho Seala v krimi komedii, od které moc nečekáte, ale hned si vás získá. Bavil jsem se královsky celé dvě hodiny, a i když u filmu nebudete hystericky bouchat smíchy, nonstop úsměv od ucha k uchu vás rozhodně nemine. Humor je volen inteligentně, a protože se jedná o vcelku neuvěřitelný životní příběh, skvěle tam padne. Trochu to připomíná třeba Pot a krev. Je to šílené, je to akční i dobrodružné, je to podle skutečného příběhu, jsou tam drogy, zbraně a prachy, a je to fakt prča.

plakát

Zabiják & bodyguard (2017) 

Tak to se povedlo! Konečně zase nadupaná akční jízda mixnutá ostrou komedií, kde se hláškama ani krví nešetří. Rkový rating je prostě paráda a ostatní filmoví tvůrci by si z toho měli vzít příklad. Jackson po delší době opět ukazuje, že je komediální král, a maximálně si to užívá, protože mu role sedne jako prdel na hrnec. Hlášky neberou konců a natěšeně jsem čekal, co dalšího z něj zase vypadne. Reynolds mu obstojně sekunduje a dohromady tvoří výbornou komickou dvojku. Na pár scén jen tak nezapomenu. To vše je doprovázeno parádním soundtrackem. Vadou na kráse je možná jen pár béčkových efektů a do očí bijící zelené plátno. No a legendárního Oldmana tady zastiňuje (stejně tak legendární) Jackson, ale to úplně všechny. Sečteno a podtrženo, je to svižná akční ptákovina a děsná prdel.