Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Western
  • Dobrodružný

Recenze (577)

plakát

Hoši z Brazílie (1978) 

Bože, kteří hlupáci píší ty anotace, kde divákovi převypráví téměř celý děj i s pointou, což je úděsné u filmů tohoto druhu, které jsou postavené na napínavém ději s postupným odhalováním překvapivé pointy! Jinak velmi dobře zpracovaný námět formou sci-fi na téma coby bylo, kdyby. Bezchybné výkony tehdejších oscarových filmových hvězd G. Packa a L. Oliviera pod taktovkou taktéž oscarového režiséra.

plakát

Vojna a mír (2016) (seriál) 

S velkým donucením jsem musel v sobě potlačit jakoukoliv vzpomínku na oscarovou Vojnu a mír od Sergeje Bondarčuka, abych mohl dokoukat tento první díl nové adaptace. Pak, s určitým utrpením, se to dalo dokoukat do konce, ale bez chuti vidět tento telenovelácký spektákl v dalších dílech. Telenovelácký přístup k výsostnému literárnímu dílu velikána Tolstého se vyplatil, jak je vidět v hodnocení a komentářích, hltačů seriálů, neb těmto divákům, kteří by o Tolstého veledílo ani nezavadili a filmová adaptace Bondarčuka by je spolehlivě uspala v prvních minutách, tohle zpracování dokonale vyhovuje. Lhostejno, že protagonisté ani vzdáleně nepřipomínají Rusy, že se z díla vytratilo to nejcennější z Tolstého - ruská duše a uvažování. Hltači telenovel jsou zvyklí na dialogy vedené současnou mluvou, na akčnost a díky jejich nevzdělanosti jim nevadí, že v bitvě u Slavkova konané v nejtužší zimě, kdy kolem všude byly zamrzlé rybníky, lezou po zkrvavených mrtvolách vojáků mouchy a jiný hmyz a příroda je v letní podobě. Hlavně, že je akčnost. V zimě se holt točí obtížněji a tak bych se nedivil kdyby i Borodino bylo v rozjásaném létě a Moskva shořela též uprostřed léta. Nevadí jim, že - protože to neví (Tolstého by se ani nedotkli) - třináctiletou Natašu hraje herečka téměř třicetiletá. V Opeře by to tolik nevadilo, ale jak je vidět kalkul filmařů - Kdo z diváků to prosím vás ví? - dokonale u tohoto publika vychází. Stejně jako Napoleon, který si není vůbec podobný. Tvůrci znají svého diváka dobře. Vědí také, že se nebude pitvat v otřesných kostýmech působících jak v ochotnickém divadle. Kdy už někdo vymyslí trest na prznění klasiků!? Co zbývá k pochvale? Slušná kamera, dobře vybrané lokace natáčení a zajímavá hudba. Trochu málo na to, abych utrácel čas s dalšími díly. To si raději znovu pustím Bondarčukovo dílo, za které získal Oscara.

plakát

Svatý Václav a ochrana země české (2018) (TV film) 

Nuda, nuda, nuda a zase jenom nuda! Dokonalá uspávačka. Komentář začne na začátku dokumentu a nepřestane až s jeho koncem! Přitom se divák nedozví nic nového, vše si může přečíst v nejrůznějších textech a publikacích, kterých najde na internetu a v knihovnách řadu. Zpracováno se symbolickými klišé až v barvotiskovém kýčovitém provedení svatých obrazů prodávaných na poutích a věšených nad postele maloměšťáků zejména v 19. a první čtvrtině 20. století. Většina náctiletých zcela jistě po první minutě přepne na cokoliv jiného, než sledovat tuhle ilustrovanou špatnou přednášku, doplňovanou v obraze dalším klišé - mluvící hlavou historika, jak jinak, v pozadí s knihovnou!! Škoda takhle pohřbít tak zajímavé téma.

plakát

Muž z Arizony (1957) 

Pro mne už trochu zastaralá filmová řeč.

plakát

Den Šakala (1973) 

Stále nepřekonatelná klasika, které nová verze nesahá ani po kotníky.

plakát

Rudá planeta (2000) 

Tyhle divácké klišoidní podbízivosti především pro náctileté nemá cenu ani komentovat. Dobrý vziuál to nezachrání.

plakát

Evita (1996) 

Nejsem milovníkem žánru muzikál - myslím, že mnohdy snižuje drama jako v tomto případě, prostě zpívající diktátor mi přijde úsměvný - a tak zřejmě nejsem ani objektivní v hodnocení. Jen si říkám, co z filmu zbude? Oscarová píseň, kterou si mohu poslechnout vždy znovu, ale tento film už vidět znovu nemusím.

plakát

Hitler versus Churchill (2017) (TV film) 

Osobně mi velmi vadí srovnávání snad největšího válečného zločince s jedním z největších britských státníků. Již tento záměr považuji za bulvární a nehodný kvalitní dokumentaristiky! Přesně tímto způsobem, porovnání neporovnatelného a tím zpochybňování skutečných hodnot, posouváme společnost k onomu rozmělnění hodnot, kdy vrah je mediálně na stejné úrovni - ne-li na vyšší - jako hrdina! Do toho patří také velmi zcestné poměřování německé armády a armády spojenců, aniž by v komentáři zaznělo, že německá armáda sloužila bandě nacistických zločinců a jejím hlavním velitelem byl super válečný zločinec! Pokud tento zločinec vyhrával byla z něj německá armáda a její generalita nadšena a žádné páchané zločiny jí nevadily. Její zvěrstva v Polsku i v Rusku a jinde se příliš nelišily od zvěrstev SS. Divme se pak, že u mladých lidí vzniká obdiv k Hitlerovi. Je smutné, že tento dokument zařadila veřejnoprávní ČT do svého programu.

plakát

Admirál Ušakov: Hrdina Černého moře (1953) 

Tak bez patosu to nebylo možné v té době natočit, ale za tu úroveň skvělé výpravy, kdy námořní bitvy jsou natočeny tak, že by se za to nemuseli stydět ani v Hollywoodu, a to v době, kdy se tvůrcům nemohlo ani zdát o počítačových efektech, to filmu odpustíte. Jako kluci jsme na tenhle film zírali s otevřenou pusou a vždy, když jej v kině dávali znovu, tak jsme na něj šli.